Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

honza17

6.9.2017 12:25
honza17

XXX.XXX.162.65

Chci se zeptat, má nekdo zkusenost s výrobou z kravského mleka. Jak zbírate smetanu, nebo pouzivate odstredivku atd kde se doctu vice.

Pavel z Chrtník

7.9.2017 09:31
Pavel z Chrtník

XXX.XXX.70.203

Záleží na tom, kolik toho mléka máš. Když máš např.10 litrů, tak ho necháš odstát ve sklenicích od okurek a pak to sebereš sběračkou. My máme jednu jerseyku a ta nám dává denně cca 15l mléka, které má hodně smetany. Smetanu sbíráme pár dní a pak utlučeme máslo, které je nádherně žluté. Takové nikde nekoupíš. Jinak samozřejmě děláme sýry (měkké) a tvaroh.

Dagmar 3

16.9.2017 22:59
Dagmar 3

XXX.XXX.241.241

Dobrý den, moc prosím o radu. Uvádíte, že pár dní z nadojeného mléka sbíráte smetanu. Jak dlouho je těch pár dní, popř. jak dlouho ji lze sbírat, než mléko začne kvasit? Chtěla bych to vyzkoušet z čerstvě nadojeného mléka, ale nemám zatím žádné zkušenosti. A ještě jedna otázka. V článku o zpracování mléka na máslo uvádíte, že se při mixování smetany uvolňuje syrovátka. Pak jsem tedy nepochopila, jaký je rozdíl v podmáslí a syrovátce. A jak tedy ten výsledný produkt po stlučení másla má vypadat? Někdo uvádí, že je téměř průhledný a má nakyslou chuť. Ale já to měla jako hustší mléko a určitě ne nakyslé. Mixovala jsem tedy příliš krátce? Moc děkuji za odpovědi na moje otázky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík