Sadenie vojtesky (lucerny siatej)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.10.2017 20:55
Ares1985

XXX.XXX.138.117

Prosím poraďte mám V prenájme lúky, chcem zasadiť na budúci rok vojtesku (lucerku). Môžte mi niekto prosím poradiť presne bod po bode ako mám postupovať, aby som pôdu správne pripravil... Ďakujem.

ondra159

13.10.2017 08:45
ondra159

XXX.XXX.9.162

Ares1985 napsal(a):
Prosím poraďte mám V prenájme lúky, chcem zasadiť na budúci rok vojtesku (lucerku). Môžte mi niekto prosím poradiť presne bod po bode ako mám postupovať, aby som pôdu správne pripravil... Ďakujem.

Dobrý den, za 1.: vojtěška se nesází, ale seje a za 2.: sejt vojtěšku na louku je nesmysl. Seje se zjara stejně jako jetel a obilí na uvláčené pole v době, kdy je dost zimní vláhy pro klíčení semen. Protože semena jsou hodně malá, potřebujete k tomu uzpůsobenou secí mašinu, tzv. jetelák. Já mám malou plochu, cca 2000m2, takže seju ručně a semena si míchám s pískem, protože na hektar vám stačí kýbl (obrazně..smajlík Moje zkušenosti jsou takové, že jsem nejdřív bojoval s heřmánkem (vojtěška roste pomalu, nejdřív dělá dlouhý kořen), kterej v létě vítězil a po první seči se objevil peťour a ten zase jede teď.. No, má hodně bílkovin, takže ho normálně krmím a není problém. Uvidím příští rok, zjara. To budu mít 2 seče a vojtěška by měla mít pole pod kontrolou. Peťoura by měl zabít první mráz...To jsou moje zkušenosti s extenzivním pěstováním vojtěšky v poměrně vyčerpané písčité půdě.

5.11.2017 18:35
Ares1985

XXX.XXX.92.127

Ako správne upraviť lúku, pred siatim lucerny... Na lúke je teraz asi metrova tráva, môžem ju zaorat A na jar siat lucerku?

Přidejte reakci

Přidat smajlík