Bojím se že umře - jalovička 2 měsíce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2017 19:32
sonáta

XXX.XXX.12.120

Přivezla jsem si svou vysněnou jalovičku. Pravda rozhodla cena 3000, - a i když to bylo podezřelé neodolala jsem. Telátko je v izolaci mimo stadečko koz a ovcí.
Má nudle a průjem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2017 19:34

sonáta napsal(a):
Přivezla jsem si svou vysněnou jalovičku. Pravda rozhodla cena 3000, - a i když to bylo podezřelé neodolala jsem. Telátko je v izolaci mimo stadečko koz a ovcí.
Má nudle a průjem.

No tak musíte ušetřené peníze nacpat do veterináře

Bez záruky a s vědomím, že taková zvířata zůstávají menší a budoucí užitkovost nic moc.

25.11.2017 19:51
sonáta

XXX.XXX.12.120

Vždy jsem všechna zvířata vypiplala i otrávenou kozu, ale když zvířátko nic nejí, to teda nevim. To asi ani vet. nepomůže.
Každopádně se s nim určitě poradim.

25.11.2017 19:55

sonáta napsal(a):
Vždy jsem všechna zvířata vypiplala i otrávenou kozu, ale když zvířátko nic nejí, to teda nevim. To asi ani vet. nepomůže.

No, veterinář má spoustu možností, jak na to. Ono pokud je to zvíře hodně dehydratované z průjmu, tak bude potřebovat třeba i kapačku, určitě antibiotika na tu rýmu, může mít zápal plic, pak určitě i něco proti zánětu, rehydratační roztok drencherem a tak podobně.

není to tak, že když zvíře nežere, tak chcípne. ale chcípne, když toho veterináře nezavoláte. a to jste ho nemusela kupovat. když už jste ho koupila, tak to hold bude stát korunky. no a umřít může i tak, jestli je hodně mizerné. to je holt ta věc. buď jste zachraňovač, ale pak to stojí, nebo chcete ušetřit ale pak nesmíte kupovat taková zvířata. leda ho utratit rovnou.

25.11.2017 19:57

Prodejce si musí mnout ruce, ušetřil za kafinu.

25.11.2017 20:06
koně

XXX.XXX.205.252

sonáta napsal(a):

S tím, že "zvířátko nic nejí" si veterinář většinou poradí.
Má třeba kapačky, jak píše bodlinka a různé jiné možnosti.Proto je doktor.Záleží ale taky na tom, jak dlouho už tyhle příznaky tele má.Jestli už nebude na léčbu pozdě
Určitě máte nějakého v okolí, co jezdí na krávy.Ti nebývají zas tak drazí, jako ti, co vyjíždí z klinik.
Jak je stará, chudák jalovička?A nemocnou už jste si ji přivezla?

25.11.2017 20:15
sonáta

XXX.XXX.12.120

Přivezla jsem ji v tomto stavu a vypada to pořád stejně. Akorát barva stolice se změnila z průhledný vody na skoro černou hustší břečku.
Drobečkovi jsou 2 měsíce.

26.11.2017 08:42
sonáta

XXX.XXX.12.120

Jupí, je i třetí den vitální a baští. Hovínko z ní nestříká ale odkapává v tužším stavu.
Pokud to takhle půjde dál, bude z ní pěkná tlustá kráva :)
Prostě hned plašim. No lepší než to přecházet :)
Díky za příspěvek od uživatele "koně".
A takové reakce jako od uživatele "bodlinka" fakt nepomůžou.
To že ji prodali za cenu za jakou já prodávám kůzlata značilo problém.
Ale moje zvířata mají nadstandartní krmení, výběhy i mazlení, tak proč nezachránit telátko.
Jen nemám bohužel žádné zkušenosti s telaty, ale někdo by určitě zkušenost předal - viz "koně"
Krásný den a milujte svá zvířata.
Pokud by někdo napsal jak vypiplal své telátko, určitě budu ráda.
Lenka.

26.11.2017 10:48

sonáta napsal(a):
Jupí, je i třetí den vitální a baští. Hovínko z ní nestříká ale odkapává v tužším stavu.
Ale moje zvířata mají nadstandartní krmení, výběhy i mazlení, tak proč nezachránit telátko.
Jen nemám bohužel žádné zkušenosti s telaty, ale někdo by určitě zkušenost předal - viz "koně"
Lenka.

Paní uživatelku bodlinku musíte brát lehce s rezervou, svou přezdívku si jistě nevybrala náhodou nicméně má ve spoustě věcí naprostou pravdu. Je to holt profesionál a navíc umí trefně rejpnout-bodnout
Za sebe jsem rád, že je jalovičce lépe Ale i přesto bych Vám doporučil aby se na ní veterinář podíval pro jistotu.
Ať se Vám daří

26.11.2017 12:50
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paní uživatelku bodlinku musíte brát lehce s rezervou, svou přezdívku si jistě nevybrala náhodou nicméně má ve spoustě věcí naprostou pravdu. Je to holt profesionál a navíc umí trefně rejpnout-bodnout
Za sebe jsem rád, že je jalovičce lépe Ale i přesto bych Vám doporučil aby se na ní veterinář podíval pro jistotu.
Ať se Vám daří

Bodlinku berte jak chcete, ale má velmi často pravdu kterou podává tak, aby Nás to zdravě nakoplo dobrým směrem.
Jestli někdo koupí vědomě mládě s průjmem tak už doma musí stát vet v pozoru, nebo jedu přímo k němu. Sonáta má štěstí, že se to lepší. To nemá každý. Výtok z nosu, průhledný průjem, stres z přepravy, změna stravy a denního stereotypu, to nemusí každé tele dát i když bylo jen za tři tisíce. Tohle je riziko které může skončit kafilerií.
Ať to jalůvce dobře dopadne.

26.11.2017 13:13
Milanhájenka

XXX.XXX.68.245

sonáta napsal(a):
Lenka.

Hlavně dobrého veterináře, aby ji prohlédl, poproste ho o Živou vodu, to je přípravek v sáčku, který se rozpustí ve vodě kvůli zavodnění. Pomalu to do ní dostat, musí pít. Není špatný černý čaj s hroznovým cukrem kvůli energii (v žádném případě med). Déle mám osvědčeno dát teleti do huby oťukané syrové vajíčko i se skořápkou a podržet hubu, aby ho tele rozkřoupalo a polklo smajlík
Měl jsem podobný případ vašemu, říkal jsem si, že když holku zachráním, tak alespoň nějaký maso z ní bude. Počítal jsem s tím že bude podražená. Dneska je z ní nádherné zvíře s parádní užitkovostí.
Hodně štěstí Milan.

26.11.2017 14:17

Milanhájenka napsal(a):
Hlavně dobrého veterináře, aby ji prohlédl, poproste ho o Živou vodu, to je přípravek v sáčku, který se rozpustí ve vodě kvůli zavodnění. Pomalu to do ní dostat, musí pít. Není špatný černý čaj s hroznovým cukrem kvůli energii (v žádném případě med). Déle mám osvědčeno dát teleti do huby oťukané syrové vajíčko i se skořápkou a podržet hubu, aby ho tele rozkřoupalo a polklo smajlík
Měl jsem podobný případ vašemu, říkal jsem si, že když holku zachráním, tak alespoň nějaký maso z ní bude. Počítal jsem s tím že bude podražená. Dneska je z ní nádherné zvíře s parádní užitkovostí.
Hodně štěstí Milan.

Jen ze zvědavosti, proč ne med ?

26.11.2017 16:20
sonáta

XXX.XXX.12.120

Asi mám opravdu víc štěstí než rozumu :)
Libuna je boží - jsem ráda že i náš 100kilový kozel, který je stejně velký jako ona, se jí bojí.
Měla jsem strach aby na ní neútočil.

26.11.2017 16:25

sonáta napsal(a):
Asi mám opravdu víc štěstí než rozumu :)
Libuna je boží - jsem ráda že i náš 100kilový kozel, který je stejně velký jako ona, se jí bojí.
Měla jsem strach aby na ní neútočil.

Tak nevypadá nejhůře myslím po zdravotní stránce, jinak je to fešanda Nehrbí se a ani nemá svěšená ouška. tak je to snad už ok. Ale veterináře bych pro jistotu stejně zavolal hlavně i kvůli očkování, odčervení a další ukony co budou třeba někdy v budoucnu třeba.

26.11.2017 17:38
Milanhájenka

XXX.XXX.68.245

Proč ne med? Protože obsahuje cukry pro přežvýkavce špatně stravitelné, ale hlavně i antibakteriální složky, které poničí i "dobré" bakterie, kterých má při průjmu už tak málo.

27.11.2017 03:08
sonáta

XXX.XXX.194.99

Milanhájenka napsal(a):
Proč ne med? Protože obsahuje cukry pro přežvýkavce špatně stravitelné, ale hlavně i antibakteriální složky, které poničí i "dobré" bakterie, kterých má při průjmu už tak málo.

To je dobré vědět. Napadla mě melasa aby startér více chutnal.

27.11.2017 09:23
koně

XXX.XXX.205.252

Tak máte štěstí, kravička vypadá lépe
Možná to byl opravdu hlavně stres z přepravy a změny prostředí.
Rady tu padly, já mám vynikající zkušenost s Glukopurem, zvířata i děti, mají li nějaké zažívací obtíže, Glukopur jim vždy pomohl.
Občas koupíme tele od kamaráda, kterému by ve velkochovu neprosperovalo.Bývají to problémy s nožičkami, nebo celkově takové nijaké kousky.Zatím se u nás všechna dala dohromady, ale veterináře voláme, to je běžné.Máme vynikajícího ke koním i kravám
Přeji hodně úspěchů v dalším chovu hovězího

27.11.2017 09:47
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No milá sonáto, tak za větu "A takové reakce jako od uživatele "bodlinka" fakt nepomůžou." byste si měla někde v klidu v soukromí dát pár facek Vy jste tu v podstatě nechtěla ani radu, jen jste si postěžovala, že vám možná chcípne tele - a bodlinka jakožto veterinářka vám zcela zdarma popsala, jaké máte možnosti (a jaké vyhlídky má to tele). Nepřestávají mě fascinovat "chovatelé", kteří na internetu řeší nemocné zvíře, namísto aby okamžitě alarmovali veterináře. To radši budou vypisovat příznaky a plakat, co asi zvířátku je a ještě se vztekat na lidi, kteří se jim snaží "otevřít oči"... To je fakt síla

27.11.2017 10:43

Milanhájenka napsal(a):

Děkuji za objasnění ! To jsem nevěděl.

27.11.2017 11:14
Milanhájenka

XXX.XXX.68.27

sonáta napsal(a):
To je dobré vědět. Napadla mě melasa aby startér více chutnal.

S melasou nevím jestli není na 2. měsíční tele moc brzy, přece je to jen obyč. cukr a někteří moji skoti ji neberou. Jak píše Koně, Glukopur je podle mého nejlepší a vyzkoušená věc pro prcka. Vy potřebujete, aby se jalůvce pořádně rozjela mikroflora a bude v cajku. U telat na to používám přípravek Lako (možná laco, nevím přesně jak se to píše smajlík ). Rady co vám tu píšeme jsou možná fajn, ale já bych v každém případě trval na tom, aby ji viděl veterinář, věřte mi, že někdy umí téměř zázraky. smajlík

27.11.2017 11:16
sonáta

XXX.XXX.12.120

Mno vidíte, vet. pan Kuncl, který kdysi než si v Plzni založil kliniku, pracoval v kravíně, tak řekl odvar z rýže, a když to do 3 dnů nepomůže dá mi preparát.
To píšu jen pro tu inspiraci, kterou jsem tady já hledala.
Mějte se fajne.

27.11.2017 12:31
Milanhájenka

XXX.XXX.68.213

O odvaru z rýže jsem v takových případech neslyšel a nemám vyzkoušeno, nic méně třeba funguje. Na moji povahu bych doktorovi nedal pokoj, dokud by co nejdříve nepřijel, ale to jsem já... smajlík smajlík.

30.11.2017 20:14
sonáta

XXX.XXX.12.120

Po třech dnech kdy Libuna pije odvar z rýže je hovínko normální.
Ale jelikož jsem přehnaně ustrašená stejně jsem tu měla veta.
Ode dneška přidávám do odvaru Farmatan (výtažek z kaštanu)

Libunu mi pan doktor pochválil že to není žádný chcípák a bude z ní nádherné zvíře.
Jinak je na jejim chování znát, že jí je líp. Je veselá a má roupy. Už jsme od ní všichni olízaný včetně obličejů.

30.11.2017 20:36
Milanhájenka

XXX.XXX.68.67

Paráda, co víc si přát Ani zlepšení netrvalo dlouho, mám radost s vámi smajlík

1.12.2017 06:11

Super!

15.1.2018 15:34
amazonik

XXX.XXX.63.124

sonáta napsal(a):
Má nudle a průjem.

Dobry den, nahodov som otvoril tuto diskusiu pokial bude mat niekto problem z hnackov u prezuvavcov staci do mlieka alebo vody pustit surove slepacie vajce mozete aj 2 a 3 zabera to mam to odskusane dobytok chovam 40 rokov raz uz len ak hoby 2 ks jersey.

17.1.2018 13:43
sonáta

XXX.XXX.12.120

Vracím se do diskuze kde jsme probírali průjem. Začala jsem naši H100 dekovat, protože mi pár lidí řeklo že to je náchylné plemeno a když je vytažená z kravína bude mít problém pobývat jen pod salaší a né v maštali. TÍM NEMŮŽU NIC ZKAZIT NÉ, když bude do jara s dekou.
Je pravda, že když běhá v ohradě sprintem, občas zakašle i nudle vyletí.
Jinak se moc pěkně rozežrala a zbaští pytel startéru za týden.

18.1.2018 11:32
rencamo

XXX.XXX.224.98

sonáta napsal(a):
Vracím se do diskuze kde jsme probírali průjem. Začala jsem naši H100 dekovat, protože mi pár lidí řeklo že to je náchylné plemeno a když je vytažená z kravína bude mít problém pobývat jen pod salaší a né v maštali. TÍM NEMŮŽU NIC ZKAZIT NÉ, když bude do jara s dekou.
Je pravda, že když běhá v ohradě sprintem, občas zakašle i nudle vyletí.
Jinak se moc pěkně rozežrala a zbaští pytel startéru za týden.

Deka vypadá, že není nepromokavá. Když na ní zmokne, bude to horší než kdyby byla jalovička "nahatá". Nebo máte možnost ji podle potřeby převléknout?

18.1.2018 12:52
sonáta

XXX.XXX.194.85

rencamo napsal(a):
Deka vypadá, že není nepromokavá. Když na ní zmokne, bude to horší než kdyby byla jalovička "nahatá". Nebo máte možnost ji podle potřeby převléknout?

Je v boxu pod strechou. Ven chodi zatím pouze pod dohledem a za pekneho počasí. Pořád mam strach že mi jí někdo nakrmí suchým pečivem přes ohradu.
A samozřejmě dek mám víc, to pro případ, že si ustele na svym hovně, ale zatim je extremně čistotná. To jsem u krávy nečekala.
Když je třeba 2 dny zavřená kvůli počasí, zkouší do mě trknout tak jako si hraje s kůzlaty. To na ní asi musím tvrdě, co?

19.1.2018 11:29
Milanhájenka

XXX.XXX.68.133

Dobře děláte smajlík jen se trkat nenechte, ona to nemyslí zle, chce si hrát, ale mohlo by to s ní růst a potom už to není vůbec příjemné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík