Dobrý den, chováme charolais asi 10 let. Kravky zapouštíme ve 2 letech. Ale řídíme se podle velikosti, samozřejmě po domluvě s našim veterinářem, který je zapouští, někdy dřív někdy později. Od května do listopadu jsou pouze na pastvě. V zimě je máme ustájené ve stájích, krmíme seno, senáž, slámu. Zhruba 1:2:1. Telata necháváme pod krávou: býčky max do 6. měsíců, jalovičky v podstatě dokud je kráva sama neodstaví 9-11. měsíců.
Šrotem (ještě lépe vločkama) od 14 dnů věku, má to příznivý vliv na rozvoj bachoru a tím na vstřebávání živin z mléka i trávy nebo sena.
viz.
http://images.slideplayer.cz/41/11204617/slides/slide_24.jpg.
Věc názoru za mě absolutní nesmysl kráva to čeka 9 měsíců když ji po narození dva měsíce na to připustí tak se narodí tele a jede hned další ? Ta kráva i když je v dobré kondici tak by mezi tim mela mít nějakou mezeru a halvne se pak narodí tele a perou se o mléko. Ale ať každý dělá jak umí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rene91
napsal(a):
S jakým plemenem je dobre pripustut ? kravy sú miešance slovensky strakaty x charolais. a kedy je ich dobre pripustit v ktorom veku ? Pri inseminácii potrebujem aj nejaku ohradku alebo inseminovat sa da aj pri vsetkych jalovickach kde su na volno?
Inseminace probíhá tak, že inseminátor přijde, šoupne zvířeti ruku do zadku a druhou rukou zavádí do pochvy a děložního krčku inseminační pipetu. Přemýšlejte sám, jestli je něco takového reálného u zvířete někde na volno na pastvině.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takže potřebujete nejen ohradu, ale normální fixační klec, nebo aspoň stání z trubek, kam je možné zvíře zahnat a tam ho přivázat nebo zavřít zezadu.
taky k inseminaci potřebujete, aby bylo zvíře v říji. a ony nebudou v říji všechny stejně, takže stejně potřebujete naháněcí uličku, abyste dokázal vytřídit to zvíře, které potřebujete.
Pokud jsou to kříženky straky a masňáka, myslím, že by nebyl problém je připustit dříve - řiďte se tím, jak jsou narostlé a v jaké jsou kondici. a k termínu připuštění, pokud je máte volně na pastvině, já osobně bych je nechala inseminovat tak, aby se telata rodila na jaře na ne do sněhu - ale to je čistě můj názor ;-) Jinak ještě k nutnosti fixace - já mám kravky i jalovice zvyklé chodit na ohlávce, takže na inseminaci je pouze vodítkem uvážu u stromu, který mají v ohradě. Tu nejstarší (jersey) ani vázat nemusím, jak to na ni přijde, drží insemiňákovi jak přibitá
rene91
napsal(a):
Ja ich budem mať celý rok pod prístreškom lebo nemám kde ich vypustiť na pašu ale budem im podávat čerstvu trávu, seno a sila. a možem ich tak krmit ako som napísal alebo stači len seno a tráva ? a šrot potrebujú ? Takže ak ich budem mať v ohrade tak nemusím kupovať fixačnú klietku ?
Záleží na tom, jak je budete mít ochočené. Pokud bude jalovice ochotná se nechat uvázat u nějakého hražení nebo třeba u kroužku ve zdi, tak si myslím, že naháněcí uličku nebo fixační klec nepotřebujete, ale polodivokou jalovici, která na sebe nenechá sáhnout, byste těžko ve volném prostoru inseminovali... Co znám tady v okolí chovatele masňáků, tak jalovicím ani kravám šrotem nepřilepšují.