Registrace neregistrovaných prasat a selat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2018 19:38

Dobrý večer, mám dotaz ohledně registrace prasnice a selat.
Máme prasnici, původně byla jen na výkrm a následnou zabijačku. Nyní jsme se rozhodli, že si jí necháme připustit. Ale chce si začít evidovat chov, jelikož chceme začít s odchovem selat.
Proto mám pár dotazu a budu velice rád, když by se někdo našel a odpověděl mi.
pozn. registrované hospodářství mám, máme ještě kozy a ovce.
1) Prasnice v uchu sice známku, ale nikde není registrovaná. JAK POSTUPOVAT? - mám i požadavek na rozšířený na portálu farmáře hospodářství o prasata – až mi to rozšíří, mohu nahlásit prasnici pod tou známkou co má nebo musím objednat novou? A musí mít v každém uchu 1 jak je to u těch koz či ovcí, nebo jí stačí ta jedna?
2) A jak je to, když se narodí selat. Objednám známky –kolik jich mohu objednat je to nějak omezeno jako u ovcí a koz při objednávce? Mám kleště od ČMSCH. Nacvaknu jim známky a nahlásím je do registru?
3) A jak je to s porážkou? Když si budu doma porážet prase – je nějaká možnost odhlásit sele „domácí porážka“ nebo musí to jít přes jatka?
4) A jak je to když prosám sele co má známku sousedovi, který nemá reg. hospodářství?
Dá se to na tom portálu farmáře nějak odhlásit?

Předem děkuji Všem za odpovědi a popřípadné další rady.

10.1.2018 09:16
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Odpovědi na všechny otázky najdete na stránkách ČMSCH, stačí si to jen prostudovat...

http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence/prasata/vedeni-ue

http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence/prasata/oznacovani-zvirat

Podrobně pak zde: http://www.cmsch.cz/getattachment/53df5a74-462e-449f-bfd7-bafa7f74a491/pokyny-prasata-7-2012.pdf.aspx?lang=cs-CZ

Konkrétně pak: Když jste prasničku kupoval, bylo to ještě sele a nebo už prase určené na porážku do pár dní? Jestliže má známku, chovatel ji musel nějak "odhlásit" - buď jako sele, kde by tedy měla být evidovaná jako "Přemístění na jiné hospodářství - kód 70" a vy jste chovateli při koupi zvířete sdělil své údaje (jméno, adresa, reg.číslo vašeho hospodářství...) a nebo jako prase k porážce - buď pod stejným kódem a nebo si to chovatel zjednodušil (a neměl vaše údaje) a dal to jako "Přemístění na neregistrované hospodářství za účelem domácí porážky - kód 73". Pokud šlo o událost s kódem 70, pak vy zase prase přihlásíte pod kódem 30 - "Přemístění z jiného hospodářství" (s uvedením údajů odkud - jméno, adresa, číslo hospodářství) - to jste měl ale udělat hned při koupi prasete.

Prasata se označují pouze jednou ušní známkou, do levého ucha.

Známek pro prasata můžete objednat kolik chcete, není tam limit jako u koz či ovcí. Známky nejsou číslované podle jednotlivých zvířat, ale je na všech stejné číslo - bude to číslo, které vám přidělí.

Pokud pak budete selata nebo již vykrmená prasata prodávat, postupujete dle Metodiky a příslušných kódů ohledně Přemístění. Domácí porážka je pochopitelně možná (kód 63)

Co se týče prodeje selete na neregistrované hospodářství, tam bych doporučovala se zeptat přímo v Hradišťku, protože si nejsem jistá, zda by na toto šel použít právě kód 73 - přemístění na nereg.hosp. za účelem porážky, protože sice se ta porážka konat bude, ovšem až za nějaký čas výkrmu, že a třeba u koz a ovcí je v případě přesunu na dočasné hospodářství (což bych řekla, že je obdoba toho 73 u prasat...) kupující povinen zvíře porazit do sedmi dnů...

10.1.2018 09:47

xchipsy napsal(a):
Odpovědi na všechny otázky najdete na stránkách ČMSCH, stačí si to jen prostudovat...

http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence/prasata/vedeni-ue

http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence/prasata/oznacovani-zvirat

Podrobně pak zde: http://www.cmsch.cz/getattachment/53df5a74-462e-449f-bfd7-bafa7f74a491/pokyny-prasata-7-2012.pdf.aspx?lang=cs-CZ

Konkrétně pak: Když jste prasničku kupoval, bylo to ještě sele a nebo už prase určené na porážku do pár dní? Jestliže má známku, chovatel ji musel nějak "odhlásit" - buď jako sele, kde by tedy měla být evidovaná jako "Přemístění na jiné hospodářství - kód 70" a vy jste chovateli při koupi zvířete sdělil své údaje (jméno, adresa, reg.číslo vašeho hospodářství...) a nebo jako prase k porážce - buď pod stejným kódem a nebo si to chovatel zjednodušil (a neměl vaše údaje) a dal to jako "Přemístění na neregistrované hospodářství za účelem domácí porážky - kód 73". Pokud šlo o událost s kódem 70, pak vy zase prase přihlásíte pod kódem 30 - "Přemístění z jiného hospodářství" (s uvedením údajů odkud - jméno, adresa, číslo hospodářství) - to jste měl ale udělat hned při koupi prasete.

Prasata se označují pouze jednou ušní známkou, do levého ucha.

Známek pro prasata můžete objednat kolik chcete, není tam limit jako u koz či ovcí. Známky nejsou číslované podle jednotlivých zvířat, ale je na všech stejné číslo - bude to číslo, které vám přidělí.

Pokud pak budete selata nebo již vykrmená prasata prodávat, postupujete dle Metodiky a příslušných kódů ohledně Přemístění. Domácí porážka je pochopitelně možná (kód 63)

Co se týče prodeje selete na neregistrované hospodářství, tam bych doporučovala se zeptat přímo v Hradišťku, protože si nejsem jistá, zda by na toto šel použít právě kód 73 - přemístění na nereg.hosp. za účelem porážky, protože sice se ta porážka konat bude, ovšem až za nějaký čas výkrmu, že a třeba u koz a ovcí je v případě přesunu na dočasné hospodářství (což bych řekla, že je obdoba toho 73 u prasat...) kupující povinen zvíře porazit do sedmi dnů...

U prasat je oproti kozám a ovcím zásadní rozdíl a to ten, že jedno prase nikde registrované být nemusí. Takže přesun jednoho prasete je přemístění na nereg.hosp. za účelem porážky, tam ho nový majitel nijak hlásit nemusí, pokud má jen jedno prase, a po vykrmení k té porážce stejně dojde.

10.1.2018 10:27
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U prasat je oproti kozám a ovcím zásadní rozdíl a to ten, že jedno prase nikde registrované být nemusí. Takže přesun jednoho prasete je přemístění na nereg.hosp. za účelem porážky, tam ho nový majitel nijak hlásit nemusí, pokud má jen jedno prase, a po vykrmení k té porážce stejně dojde.

No, to není tak jednoznačné. Protože přesun za účelem porážky nemusí být totéž jako dovézt si dvouměsíční sele a porazit ho za půl roku...Klidně to tak může být, ale taky nemusí a proto jsem tazatele odkázala na ÚE, kde mu jistě poskytnou správnou odpověď a ne naše domněnky...

10.1.2018 10:53
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak podle informace z Hradišťka lze použít kód 73 při prodeji selete, ovšem problém je ten, že málokdo chce jen jedno, většinou chtějí dvě i víc a pak je otázkou, jak tento prodej uskutečnit, když kupující má povinnost se registrovat a zvířata nahlásit (a to pochopitelně PŘED tím, než si zvířata koupí)... Samozřejmě popotahovaný by při případné kontrole byl on (za porušení této povinnosti), ale možná také prodejce, protože on jakožto registrovaný moc dobře ví, že nový chovatel tuto povinnost má a správně by na dosud neregistrované hospodářství neměl víc jak jeden kus prodat... Ledaže jedno sele napíše na Frantu Joudu z Horní Dolní a druhý na jeho manželku (a třetí na bratra...)

10.1.2018 11:49
lukasel

XXX.XXX.30.253

Měl sem to samé: Koupil sem si prasničku(respektive mi byla přiřazena při koupi) s tím, že ji dokrmím a na podzim bude zabijačka. Jenže se mi to rozleželo v hlavě, takže sem si ji nechal a zavedl ji abych nemusel nakupovat selata.

Můj postup byl následující: Jelikož chováme koně a hovězí hospodářství jsme už měli. Zavolali jsme naší úřednici pod kterou spadáme. Oznámili jsme náš záměr o chovu prasat pro vlastní potřebu. Poslala nám dokumenty o rozšíření chov prasat a následně jsme naši prasnici přihlásili (nemusí se dokládat odkud je ale jen při založení (malo)chovu! U dalšího rozšíření z cizího chovu už musí být kolečko od koho kam). Po narození selat jsme poslali hlášenku o narozeni. Další podrobnosti najdete v manuálu který vám bude zaslán.

chumel

29.5.2020 13:43
chumel

XXX.XXX.39.167

Je možné od neregistrovaného hospodáře koupit sele či prase a zlegalizovat u registrovaného hospodáře a jak?

Valentko

29.5.2020 21:36
Valentko

XXX.XXX.116.66

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer, mám dotaz ohledně registrace prasnice a selat.
Máme prasnici, původně byla jen na výkrm a následnou zabijačku. Nyní jsme se rozhodli, že si jí necháme připustit. Ale chce si začít evidovat chov, jelikož chceme začít s odchovem selat.
Proto mám pár dotazu a budu velice rád, když by se někdo našel a odpověděl mi.
pozn. registrované hospodářství mám, máme ještě kozy a ovce.
1) Prasnice v uchu sice známku, ale nikde není registrovaná. JAK POSTUPOVAT? - mám i požadavek na rozšířený na portálu farmáře hospodářství o prasata – až mi to rozšíří, mohu nahlásit prasnici pod tou známkou co má nebo musím objednat novou? A musí mít v každém uchu 1 jak je to u těch koz či ovcí, nebo jí stačí ta jedna?
2) A jak je to, když se narodí selat. Objednám známky –kolik jich mohu objednat je to nějak omezeno jako u ovcí a koz při objednávce? Mám kleště od ČMSCH. Nacvaknu jim známky a nahlásím je do registru?
3) A jak je to s porážkou? Když si budu doma porážet prase – je nějaká možnost odhlásit sele „domácí porážka“ nebo musí to jít přes jatka?
4) A jak je to když prosám sele co má známku sousedovi, který nemá reg. hospodářství?
Dá se to na tom portálu farmáře nějak odhlásit?

Předem děkuji Všem za odpovědi a popřípadné další rady.

Neviem načo ich chcete registrovať. Podľa mňa to je zbytočné. Padne vám dobre keď nejaký človek príde skontrolovať váš chov a povie vám že o 10 cm má byť ten chliev dlhší. Je to zbytočné.

30.5.2020 17:29
david699

XXX.XXX.38.48

chumel napsal(a):
Je možné od neregistrovaného hospodáře koupit sele či prase a zlegalizovat u registrovaného hospodáře a jak?

Lze, pouze při prvním hlášení nově založeného hospodářství (resp. přidání chovu prasat do již existujícího čísla hospodářství). Číslo události lze dohledat nebo Vám jej sdělí ČMSCH.

30.5.2020 17:32
david699

XXX.XXX.38.48

Valentko napsal(a):
Neviem načo ich chcete registrovať. Podľa mňa to je zbytočné. Padne vám dobre keď nejaký človek príde skontrolovať váš chov a povie vám že o 10 cm má byť ten chliev dlhší. Je to zbytočné.

Lepší krátkej chlív než neregistrovaný prase, mám pocit, že tolik udání nebylo ani za komoušů.

5.12.2020 16:26
pečivo

XXX.XXX.213.43

Dobrý den jak zjistím a kde pole čísla na známce u uchu prasete odkud pochází a jest li ho chovatel jen nepřekupuje z velkochovu lze to nikam to číslo zadat a zjistit původ kde se narodilo děkuji

6.12.2020 15:58
Jejda

XXX.XXX.91.129

pečivo napsal(a):
Dobrý den jak zjistím a kde pole čísla na známce u uchu prasete odkud pochází a jest li ho chovatel jen nepřekupuje z velkochovu lze to nikam to číslo zadat a zjistit původ kde se narodilo děkuji

Dobrý den. Pokud se nedomluvíte na informacích přímo od prodávajícího, nezbývá Vám, než se obrátit na ČMSCH, a.s. Hradištko. Veřejně přístupný rejstřík asi není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík