Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2018 14:17
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Dobrý den, uvažuji, že bychom si na jaře koupil prase, nejlépe sviňku a do zimy jí vykrmily na zabití.Poradí někdo, jaké plemeno nebo kříženec čeho je vhodný na domácí výkrm, má chutné maso a netrpí na nemoci?Mangalici nechci a přeštické také ne.Děkuji za odpovědi a rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2018 14:42

Pak si kupte v prasečáku klasické bílé sele. Většinou to jsou již takové linie co produkují hodně masa a málo tuku. Pokud nemáte v blízkosti prasečák a budete kupovat od sedláka tak jsou dobrá selata kříženců Landrase a Bílé ušlechtilé často uváděné zkratky BUxLA..
Osobně se trocha bojím takových těch hodně barevných kříženců po vietnamském či kanadském nebo pastevním praseti. I když jsou tady uživatelé co na ně nedají dopustit. Holt každému co mu patří...Ať vám čuník roste

6.2.2018 14:44

Jinak ještě dodám i prasatům je lépe ve dvou. A pokud Vám alespoň troška záleží i na tom aby prasátko bylo v pohodě kupte si radši ty dvě.

6.2.2018 15:03
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pak si kupte v prasečáku klasické bílé sele. Většinou to jsou již takové linie co produkují hodně masa a málo tuku. Pokud nemáte v blízkosti prasečák a budete kupovat od sedláka tak jsou dobrá selata kříženců Landrase a Bílé ušlechtilé často uváděné zkratky BUxLA..
Osobně se trocha bojím takových těch hodně barevných kříženců po vietnamském či kanadském nebo pastevním praseti. I když jsou tady uživatelé co na ně nedají dopustit. Holt každému co mu patří...Ať vám čuník roste

Děkuji, velmi si vážím takovýchto příspěvků.Dám si tedy podle vaší rady i inzerát a uvidím, zda se někdo ozve, nebo najdu v okolí křížence bu x la.

6.2.2018 15:44

Já je v minulosti taky choval. Jsou to taková ta dlouhá prasata. Babička první rok velice nadávala, že jsem přitáhl nějaké závodní chrty a ne pořádné prase Oni rostly jakoby do délky ale pak to dohnali. Na 160-180 kg praseti byl tak max kýbl sádla a maso měli moc dobré. Ne to tuhé a vysušené co se dneska kupuje..

6.2.2018 15:47

Taky se zeptejte zda jsou ta selata očkovaná a odčervená. Pokud ne požádejte určitě veterináře o naočkování. On už Vám poradí co a jak naočkovat. To víte přípravky co byly tenkrát před 5-8 lety už dnes nemusí být na trhu.

7.2.2018 14:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Prasata kupte rozhodně minimálně dvě, mnohem lépe vám budou žrát, samotné se v tom bude frfňat, ale když má konkurenci, je to jiné
Pokud chcete "pořádnou" zabijačku, vybírejte z "klasických" prasat (tedy žádné vietnamce, gotíky, křížence vietnamce s divočákem atd atd...což je dnes taková divná móda, "vyrábět" takové paskvily... ) a u těch už je pak jedno, jestli to bude čistokrevné nebo kříženec. Chuťově nejlepší maso má jednoznačně durok, ale počítejte s tím, že jsou to prasata aktivní a temperamentní (skoro až nervní a taky se ty hnědáci prostě fakt blbě paří... Landrase má také výborné maso, sádla se tam moc nedočkáte.
Jestli kromě masa chcete i pořádný hrnec sádla, počítejte s porážkou nejdřív ve dvou metrácích.
Žádné prase není vyloženě odolné vůči nemocem, to už záleží čistě na vás a podmínkách chovu a poskytnuté péči a prevenci. Samozřejmostí by mělo být odčervení a vakcinace proti července.
Jo ještě k tomu výběru pohlaví U prasniček počítejte s tím, že se vám budou co tři týdny boukat a tehdy +- dva dny nebudou žrát... Takže si pořiďte spíš vepříky

7.2.2018 14:11

xchipsy napsal(a):
Prasata kupte rozhodně minimálně dvě, mnohem lépe vám budou žrát, samotné se v tom bude frfňat, ale když má konkurenci, je to jiné
Pokud chcete "pořádnou" zabijačku, vybírejte z "klasických" prasat (tedy žádné vietnamce, gotíky, křížence vietnamce s divočákem atd atd...což je dnes taková divná móda, "vyrábět" takové paskvily... ) a u těch už je pak jedno, jestli to bude čistokrevné nebo kříženec. Chuťově nejlepší maso má jednoznačně durok, ale počítejte s tím, že jsou to prasata aktivní a temperamentní (skoro až nervní a taky se ty hnědáci prostě fakt blbě paří... Landrase má také výborné maso, sádla se tam moc nedočkáte.
Jestli kromě masa chcete i pořádný hrnec sádla, počítejte s porážkou nejdřív ve dvou metrácích.
Žádné prase není vyloženě odolné vůči nemocem, to už záleží čistě na vás a podmínkách chovu a poskytnuté péči a prevenci. Samozřejmostí by mělo být odčervení a vakcinace proti července.
Jo ještě k tomu výběru pohlaví U prasniček počítejte s tím, že se vám budou co tři týdny boukat a tehdy +- dva dny nebudou žrát... Takže si pořiďte spíš vepříky

NO ale zase sviňka má podle mě lepší maso. A taky u sviňky nehrozí, že jí někdo špatně vykastruje a ta nějaká zapomenutá koule způsobí, že bude celé prase cítit tzv. kančinou. Ale je fakt, že vepříci celkově rostou o něco lépe . Ale pokud jste na ten pach tak "alergičtí" jako já máte se sviňkou jistotu.

7.2.2018 16:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak každý má jiné chutě, ale podle mě tedy nemá lepší maso. Kdyby to byl divočák tak ano, bachyňky bývají "chuťovější" než kňourci, ale u domácího je to jedno. Poráželi jsme prasničky i vepříky, v různých váhách (120 - 240) a rozdíl tam žádný nebyl.
Špatná kastrace, tak jedině v případě kryptorchida, no a to už je holt na důvěře mezi prodávajícím a kupujícím. Osobně bych neprodala údajného vepříka, kdybych věděla, že při kastraci bylo v šourku jen jedno varle, ale jistě jsou chovatelé, kteří by tak s čistým svědomím učinili... No a pokud tam byly obě a obě jsou po zákroků pryč, tak nemůže nic smrdět

7.2.2018 17:33

Bohužel není každý tak poctiví jako Vy. Já jsem asi fakt extrémně zaujatý proti té kančině. Kolikrát otevřeme doma kupovanou uzeninu nebo maso a už se mi zvedá žaludek zatím co přítelkyně údajně nic necítí. A u sviňky se toho člověk fakt bát nemusí. Ale nikomu to nenutím je to jen můj osobní názor. My jsme dříve ty kanečky - jednokulčáky prodávali rovnou na rožeň protože do těch 30 kg asi smrdět nikdy nebude. Aspoň si nikdy nikdo nestěžoval. A pro náš výkrm zůstaly doma jen sviňky. Což mělo i výhodu..pokud se z některé vyklubal pěkný kousek zůstala na chov

7.2.2018 19:04
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Přidejte reakci

Přidat smajlík