Uživatel s deaktivovaným účtem

Pak si kupte v prasečáku klasické bílé sele. Většinou to jsou již takové linie co produkují hodně masa a málo tuku. Pokud nemáte v blízkosti prasečák a budete kupovat od sedláka tak jsou dobrá selata kříženců Landrase a Bílé ušlechtilé často uváděné zkratky BUxLA..
Osobně se trocha bojím takových těch hodně barevných kříženců po vietnamském či kanadském nebo pastevním praseti. I když jsou tady uživatelé co na ně nedají dopustit. Holt každému co mu patří...Ať vám čuník roste

Jinak ještě dodám i prasatům je lépe ve dvou. A pokud Vám alespoň troška záleží i na tom aby prasátko bylo v pohodě kupte si radši ty dvě.
napsal(a):
Pak si kupte v prasečáku klasické bílé sele. Většinou to jsou již takové linie co produkují hodně masa a málo tuku. Pokud nemáte v blízkosti prasečák a budete kupovat od sedláka tak jsou dobrá selata kříženců Landrase a Bílé ušlechtilé často uváděné zkratky BUxLA..
Osobně se trocha bojím takových těch hodně barevných kříženců po vietnamském či kanadském nebo pastevním praseti. I když jsou tady uživatelé co na ně nedají dopustit. Holt každému co mu patří...Ať vám čuník roste
Děkuji, velmi si vážím takovýchto příspěvků.Dám si tedy podle vaší rady i inzerát a uvidím, zda se někdo ozve, nebo najdu v okolí křížence bu x la.

Já je v minulosti taky choval. Jsou to taková ta dlouhá prasata. Babička první rok velice nadávala, že jsem přitáhl nějaké závodní chrty a ne pořádné prase Oni rostly jakoby do délky ale pak to dohnali. Na 160-180 kg praseti byl tak max kýbl sádla a maso měli moc dobré. Ne to tuhé a vysušené co se dneska kupuje..

Taky se zeptejte zda jsou ta selata očkovaná a odčervená. Pokud ne požádejte určitě veterináře o naočkování. On už Vám poradí co a jak naočkovat. To víte přípravky co byly tenkrát před 5-8 lety už dnes nemusí být na trhu.
Prasata kupte rozhodně minimálně dvě, mnohem lépe vám budou žrát, samotné se v tom bude frfňat, ale když má konkurenci, je to jiné
Pokud chcete "pořádnou" zabijačku, vybírejte z "klasických" prasat (tedy žádné vietnamce, gotíky, křížence vietnamce s divočákem atd atd...což je dnes taková divná móda, "vyrábět" takové paskvily... ) a u těch už je pak jedno, jestli to bude čistokrevné nebo kříženec. Chuťově nejlepší maso má jednoznačně durok, ale počítejte s tím, že jsou to prasata aktivní a temperamentní (skoro až nervní a taky se ty hnědáci prostě fakt blbě paří... Landrase má také výborné maso, sádla se tam moc nedočkáte.
Jestli kromě masa chcete i pořádný hrnec sádla, počítejte s porážkou nejdřív ve dvou metrácích.
Žádné prase není vyloženě odolné vůči nemocem, to už záleží čistě na vás a podmínkách chovu a poskytnuté péči a prevenci. Samozřejmostí by mělo být odčervení a vakcinace proti července.
Jo ještě k tomu výběru pohlaví U prasniček počítejte s tím, že se vám budou co tři týdny boukat a tehdy +- dva dny nebudou žrát... Takže si pořiďte spíš vepříky

xchipsy
napsal(a):
Prasata kupte rozhodně minimálně dvě, mnohem lépe vám budou žrát, samotné se v tom bude frfňat, ale když má konkurenci, je to jiné
Pokud chcete "pořádnou" zabijačku, vybírejte z "klasických" prasat (tedy žádné vietnamce, gotíky, křížence vietnamce s divočákem atd atd...což je dnes taková divná móda, "vyrábět" takové paskvily... ) a u těch už je pak jedno, jestli to bude čistokrevné nebo kříženec. Chuťově nejlepší maso má jednoznačně durok, ale počítejte s tím, že jsou to prasata aktivní a temperamentní (skoro až nervní a taky se ty hnědáci prostě fakt blbě paří... Landrase má také výborné maso, sádla se tam moc nedočkáte.
Jestli kromě masa chcete i pořádný hrnec sádla, počítejte s porážkou nejdřív ve dvou metrácích.
Žádné prase není vyloženě odolné vůči nemocem, to už záleží čistě na vás a podmínkách chovu a poskytnuté péči a prevenci. Samozřejmostí by mělo být odčervení a vakcinace proti července.
Jo ještě k tomu výběru pohlaví U prasniček počítejte s tím, že se vám budou co tři týdny boukat a tehdy +- dva dny nebudou žrát... Takže si pořiďte spíš vepříky
NO ale zase sviňka má podle mě lepší maso. A taky u sviňky nehrozí, že jí někdo špatně vykastruje a ta nějaká zapomenutá koule způsobí, že bude celé prase cítit tzv. kančinou. Ale je fakt, že vepříci celkově rostou o něco lépe . Ale pokud jste na ten pach tak "alergičtí" jako já máte se sviňkou jistotu.
Tak každý má jiné chutě, ale podle mě tedy nemá lepší maso. Kdyby to byl divočák tak ano, bachyňky bývají "chuťovější" než kňourci, ale u domácího je to jedno. Poráželi jsme prasničky i vepříky, v různých váhách (120 - 240) a rozdíl tam žádný nebyl.
Špatná kastrace, tak jedině v případě kryptorchida, no a to už je holt na důvěře mezi prodávajícím a kupujícím. Osobně bych neprodala údajného vepříka, kdybych věděla, že při kastraci bylo v šourku jen jedno varle, ale jistě jsou chovatelé, kteří by tak s čistým svědomím učinili... No a pokud tam byly obě a obě jsou po zákroků pryč, tak nemůže nic smrdět

Bohužel není každý tak poctiví jako Vy. Já jsem asi fakt extrémně zaujatý proti té kančině. Kolikrát otevřeme doma kupovanou uzeninu nebo maso a už se mi zvedá žaludek zatím co přítelkyně údajně nic necítí. A u sviňky se toho člověk fakt bát nemusí. Ale nikomu to nenutím je to jen můj osobní názor. My jsme dříve ty kanečky - jednokulčáky prodávali rovnou na rožeň protože do těch 30 kg asi smrdět nikdy nebude. Aspoň si nikdy nikdo nestěžoval. A pro náš výkrm zůstaly doma jen sviňky. Což mělo i výhodu..pokud se z některé vyklubal pěkný kousek zůstala na chov