Kráva odmítá své tele

Charolais (T)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2018 12:23
Kalora

XXX.XXX.117.58

Máme menší stádo masného skotu (Charolais a Angus), extenzivní chov, celoročně venku. Kravky se nám začaly poprvé telit a vše šlo úplně bez problémů a našich zásahů během porodu až do prvního případu odmítnutí telete.
Kravka se nám nezdála hned od začátku, hned po porodu nechávala tele (býčka) dlouho o samotě a na "stráži" byla jiná březí kravka. Je to zatím dva dny, tele se zdá být očištěné a snad se i trošku napilo, ale nám se nepodařilo ho zatím vidět přisáté.
Tele jsme 3x nakrmili sami, aby vůbec něco dostalo. Kráva ho odhání, odstrkuje nohou a nereaguje na jeho bučení. Problém ještě dělá jiná kráva s teletem, která tohle tele napadá, útočí na něj a matce telete je to úplně jedno.
Krávu jsme proto včera oddělili od ostatních a dali do samostatné ohrady s teletem. Když jsem se přijela ráno podívat, býček se hned hnal ke mně, bučel a vypadal hladově.
Kravka je plachá, takže přivazovaní nohou, jak jsem tu někde četla, by bylo složitější. Celé stádo je teď nějak neklidné a rozruch způsobuje kráva, která napadla býčka.
Nevíme, jestli tele máme odkrmit sami, jenže co pak? Vždy bude slabší, jak ho přijme stádo nebo ještě vyčkat.
Prosím o radu zkušenější. Jistě jste se s tím setkali mnohokrát. Díky Irena.

1.3.2018 13:59
spajzka

XXX.XXX.154.168

Kravu nechat s teletem o samote v malem boxu. To jste meli udelat hned kdyz se vam nezdala. Je v boxu moznost fixace kravy? Takze kravu zavrit a tele pod ni strcit a ukazat mu vemeno. a doufat, protoze uz uteklo dost casu. Ke krave jen ve dvou, dat ji neco dobreho na zub, druhy ji bude drzet ocas nahore. Tele musite v techto mrazech dokrmovat ale kdyz uvidite ze se snazi tak bych ho chvili nechala at se stara.
Jinak, mate jinou kravu co by tele odvodila kdyby to fakt neslo?
Loni jsem mela takovou jalovici, taky nechtela stat. Nastesti jsem mela kravu co si tele pribrala a odvodila ho za ni. Letos uz svoje druhe tele prijala.
Za letosni sezonu blbla jen jedna jalovice a to jsem chodila dvakrat denne kravu chytat a tele pod ni a tyden jsme tam takhle blbli. Celou dobu stala sama v boxe s teletem.
Podotykam ze mam zvirata ve staji, masny simental a jeho krizenci.

1.3.2018 15:36
Kalora

XXX.XXX.117.58

Díky za reakci. První kráva, která měla tele ho nechala někde odložené 2 dny a vždy se sama přišla nakrmit. Celou dobu jsme se ho snažili najít, abychom zjistili, jestli je vůbec pořádku, atd. Nakonec za dva dny přišla s poskakujícím teletem kolem sebe a bylo to vyřízené. Nechtěli jsme tentokrát plašit a raději věcech nechat přirozený průběh. Ke stádu chodíme několikrát denně, ale kravky jsou plaché, takže veterinář by ji musel přispat, abychom se s ní nějak domluvili. Jak jsem psala, krávy máme celoročně venku. Mají přístřešek ale ne box.
Právě díky těm mrazům jsme tele začali dokrmovat a nevím, jestli to nebylo příliš brzy. Tele je teď na nás fixované a nevím, jestli má ještě snahu vůbec pít od kravky a kravka sama to s péči taky nepřehání.
Jinou krávu máme, která má už tele a snad by přijala i druhé, ale je to docela ošemetné zkoušet po předchozím útoku na tele. Útok na tele si vysvětlujeme tím, že tele se snažilo právě nakrmit jinde, ale kráva bránila tak své vlastní tele, že cizí bere jako rušivý element. z telat je to první býček (ostatní jalovičky), můžete to hrát nějakou roli?

1.3.2018 17:28
spajzka

XXX.XXX.154.168

Nemyslim ze pohlavi telete hraje v tomto nejakou roli.

Ja bych to zkousela jeste stim, ze ty dva budou sami v boxe. Umely odchov je mozny vzdycky, ale je to az posledni moznost.
Nevim jak velke mate stado, ale v mem velkem se cela zalezitost uklidni cim starsi a vetsi jsou telata. Takze je mozne, ze za mesic dva necha i ta druha krava tele tu a tam upit.
Ale dokavad nemate jistotu ze nekde pilo, tak urcite prikrmovat, bycka by byla skoda.

Ja mam ve stade dve siroty. Jedne byl mesic kdyz matka uhynula. Na nahrazku jsem ji nedostala, radsi behala od kravy ke krave a vsude si neco ukradla. Ale byla jsem pripravena ji ze stada vzit a dokrmovat umele kdyby chradla. No a druha sirota, bycek, jemu jsme mamu uspali, kdyz mu byli necele tri mesice. Chodi chlastat k tete a tim se vse vyresilo.

Drzim Vam palce, snad se jeste tele u mamy chytne.

1.3.2018 20:44
Kalora

XXX.XXX.117.58

Máme 9 kravek a jednoho plemeníka. Ten to má všechno na párku. Díky za zajímavé informace! Jak jsem se dočetla, možné je vše. Snad si to býček vybojuje. Právě jsem si přečetla, že plemeno Angus má silně vyvinuté mateřské pudy (to byla ta mrcha, co býčkovi provedla letecký den a při značkování jejího telete nás taky pěkně potrápila). Mrazy už mají polevit tak alespoň trochu dobrých zpráv. Díky a přeji příjemný večer.

3.3.2018 20:09
koně

XXX.XXX.205.252

Držím palce, ať vám to dobře dopadne.
Krávy jsou prostě krávy a do života si moc mluvit nenechají, mají svůj názor
Naše dvě straky letos rodily, jsou na vazném ve stodole a od jara jdou ven, s telaty.
Porodila první, jalovičku.Je na čtvrtém teleti, takže vše OK.Ovšem tele se nám nějak shlédlo v té druhé, co ještě čekala.Takže pilo od matky, ale převážnou většinu dne se motalo kolem "tety" ta ho celá šťastná lízala atd.Prostě takové osvojení.
Za týden a něco porodila ta "teta" velkého býčka.Dali jsme jí ho olízat, mlezivo jsme do něj nalili.On byl opravdu takový zmuchlaný.Tak spíš polehával.Malá jalovice ho natvrdo vytěsnila, zabrala si pro sebe obě matky.Ve finále se býček přimotal spíš pod druhou matku.Ta má větší a měkčí vemeno.Tak pil od ní a samozřejmě měl počátku drobet průjem.Nicméně si zvykl a teď je to tak, že obě telata pijou od obou krav.Takhle se nám to rozdělilo, příroda je příroda

8.3.2018 22:02
Kalora

XXX.XXX.117.58

Díky za zajímavou zkušenost a povzbuzení. Jak čtu, možné je opravdu vše. Je vcelku fascinující jakou hierarchii má stádo. Náš příběh bohužel nemá šťastný konec. Telátko už už vypadalo, že se z toho dostane a jeden den ráno bylo po všem. Bylo to poprvé a bylo to hodně smutné.

7.1.2021 18:39
JaS

XXX.XXX.12.71

Dobry den,
chci se zeptat, mame stado asi 30 krav vc.byku, jakovic, kravy maji u sebe i telata z lonska. Anguska, mela 2x tele, vzdy bez problemu, skvela mama. Ted se otelila a tele odmita. Nasli jsme ho ocistene, ale krava bez zajmu. Zavreli jsme je do male ohradky, tele se snazi doatat na struk, krava kope a odhazuje ho. Nemate nekdo zkusenosti, co se mohlo stat...?

8.1.2021 09:41
spajzka

XXX.XXX.213.80

Těžký porod, bolesti, nebo ji to tele někdo ze stáda ukradl. Každopádně není otázka proč ale jestli to přežije. U takových krav je důležité je někam zavřít. Krava a tele. A chodit pravidelně tele napájet. Krávu zafixovat a tele k vemeni. Koukat aby tele bylo syté. Nemáte tam ještě nějakou jinou čerstvě otelenou. Mě takhle blbla jalovice a tele si vzala jiná krava a protože sem je nechala asi 14 dní spolu všechny čtyři, tak jalovice se nakonec začla o to tele starat taky. Chce to výdrž. Držím palce

8.1.2021 10:01
JaS

XXX.XXX.12.71

Me by zajimalo proc se to stalo, mam jeste kravy, ktere se teprve oteli, tak abych zabranila dalsim odlozenym telatum... nevim jestli pricinou nemuze byt to, ze kravy maji u sebe lonska telata ( i kdyz tato nela i rok pred tim a bylo vse v poradku) nebo ze jsou dohromady s byky... Nejspis to bude jak pisete tezky porod, tele je celkem velke.
Krava i s teletem jsou zavrene v male ohrade, krava dostava srot a tele se pak naji i kdyz po nem vykopava a odhani ho je schopne se najist, pak ho dokrmim z lahve. Mam adopcni sprej pro ovce, tak je tim splicham.
Pokud se nechytnou pokusim se chytit jinou kravu pri porodu a tele se pokusim napasovat k ni...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2021 18:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemůže mít kráva zánět ve vemenu ? Že jí třeba bolí když tele pije. Asi bych to zkontroloval taky.

10.1.2021 20:41
JaS

XXX.XXX.155.151

Vemeno ma v poradku. Mleko jsme kontrolovala a veminko ma mekke

24.2.2021 15:40
Saga1411

XXX.XXX.136.83

Máme teď podobný problém, kráva nám telátko odmítla, a my ho teď 3x denně krmíme ...nemáte nějaké typy? aby to býček zvládnul, teď mu jsou 3 dny

24.2.2021 16:17
pajca

XXX.XXX.32.35

Normálně v tom pokračujte dál .Krávu 2x denně podojte a tele 3x
denně krmte. Má to svoje výhody, i když je to o ten čas ohřevu mléka
a krmení telete pracnější.
Předpokládám, že když tele odmítla, nechá se vydojit a nezadržuje
tak mléko při dojení pro tele.

Přidejte reakci

Přidat smajlík