Jsem už skoro šílená. Čekáme od naší jalovičky první tele, termín měla 29.3. a pořád nic. Já vím, že má ještě čas, ale nervy pracují... Ve středu odjíždí chlap a já tu zůstanu sama a fakt se bojím, že to nepůjde. Kráva je totiž dost tlustá, každý kdo jí vidí, tak nám přeje vše dobré, ale v naší kůži by být nechtěl . Přitom nic extra nedostávala, jádro přikrmujeme až od minulého týdne kvůli mléku. Inseminátor nám tenkrát říkal, ať porod vyvoláme do termínu, ale zase vetovi se do toho nechce. Mně se taky vyvolávat nechce, i bych řekla, že je pak víc komplikací, ale zase se bojím, že to tele bude obr a jalůvka ho neporodí. Je tu někdo, kdo taky čeká a má nervy na pochodu?
vllasta
napsal(a):
Jsem už skoro šílená. Čekáme od naší jalovičky první tele, termín měla 29.3. a pořád nic. Já vím, že má ještě čas, ale nervy pracují... Ve středu odjíždí chlap a já tu zůstanu sama a fakt se bojím, že to nepůjde. Kráva je totiž dost tlustá, každý kdo jí vidí, tak nám přeje vše dobré, ale v naší kůži by být nechtěl . Přitom nic extra nedostávala, jádro přikrmujeme až od minulého týdne kvůli mléku. Inseminátor nám tenkrát říkal, ať porod vyvoláme do termínu, ale zase vetovi se do toho nechce. Mně se taky vyvolávat nechce, i bych řekla, že je pak víc komplikací, ale zase se bojím, že to tele bude obr a jalůvka ho neporodí. Je tu někdo, kdo taky čeká a má nervy na pochodu?
vyvolání porodu většinou končí špatně- porodní cesty se neuvolní dostatečně. Pokud je tele živé, nezbyde než čekat. Fyziologická délka březosti je 280 plus mínus 10 dní.
jahodapavel
napsal(a):
vyvolání porodu většinou končí špatně- porodní cesty se neuvolní dostatečně. Pokud je tele živé, nezbyde než čekat. Fyziologická délka březosti je 280 plus mínus 10 dní.
Tele je snad v pohodě, ale potvrzené to nemám, viděla jsem ale hýbat pupek. Kráva je spokojená. Vet má přijet ve středu kvůli druhé, tak kdyžtak zkoukne i tuhle, ale radši bych taky ještě počkala. Ale ty nervy, každý mě straší, hlavně když tu teď budu sama. Radši ještě oběhnu ves a poprosím někoho o pomoc, kdyby náhodou...
Proč myslíte, že by tele muselo být obrovské? Na jalovici vám insemiňák nepustil nějakého slona?
Že je ona tlustá, to je věc jiná.
Nebuďte nervní, příroda si s námi zahrává a porodní termíny jsou jedny z nejméně jistých údajů, bohužel
Zkusila bych si zajistit někoho, kdo by případně přijel porod zkouknout, nebo vám pomoci.Jak vám radí nade mnou. Hned budete klidnější.
My jsme letos na hlídání dávali do stáje kameru a byl to luxus.Nemusela jste každé tři hoďky, v lednu, vybíhat přes dvůr a svítit na krávy.Naše holky také příliš nedodržují termíny
Stačilo mrknout na obrazovku noťasu a opětovně zalézt do péří
Jo, ta kamerka je super! Máme jí doma, samozřejmě teď zrovna nefunguje, takže tam běhám ve dne v noci . Inseminátor byl rozumný, nebo se tak aspoň tvářil a sám by na jalůvku nedal něco velkýho, takže jsme inseminovali straku limusínem. Mě asi nejvíc vystresovali všichni kolem a naposled pán, který když viděl naší krávu, tak se málem křižoval a že ta určitě neporodí. Přitom holky jsou celoročně venku, není to nic na vazáku, pohybu měly dost. Až poslední dva týdny je mám zavřený kvůli telení. Ono prý jde hlavně o to, že jak je tlustá, tak má zastloustlý porodní cesty a to tele bude mít těžší cestu ven .
Právě ta praktická zkušenost s telením mi chybí . Každoročně odrodíme desítky ovcí a koz, takže úplně mimo snad nejsem, ale tam mám práci minimální. Max. srovnám nějakou polohu, nějaký to první obstarání jehněte...
Jinak jalůvka je naprosto spokojená, vypadá to na klidnou noc.
Myslím, že to dohlídáte.
My tedy kravám většinou pomáháme.Já nějak nemám trpělivost koukat, ve finále už na čumák s vyplazeným modrým jazykem a čekat, až to kráva sama vytlačí
Býčci byli všichni velcí, tak myslím, že matka pomoc i ocenila.Jen jedna jalovička byla malinkatá a než jsem doběhla pro muže, provázky a vodu, byla venku
Já tedy vždycky panikařím a mám na telefonu kamaráda zootechnika a doktora.Zatím jich nebylo třeba, naštěstí, ale právě pro jistotu
Nejhorší je to čekání
Díky všem za podporu .
No já mám taky připravený provázky a další potřeby. Myslím, že to by mě dřív klepla pepka čučet na krávu jak tlačí a čumí z ní nožičky a čumák s modrým jazyk . Uvidíme, zatím drží a vypadá pořád spokojeně.
Ještě se zeptám... Kdy poznáte na krávě, že už opravdu bude rodit? U těch ovcí nemusím vidět vůbec nic, za dvě hodiny tam přijdu a má třeba tři jehňata, už očištěná, postavená. Jde to taky tak rychle?
Tak nějakou praxi u porodů máte aspoň teda te poporadni péče ač u jehňat. Je to v podstatě stejné.
V první řadě si sežeňte nejakého chlapa k sobě kdyby byla potřeba síla. Připravenost vybavení je samozřejmé to snad nemusím psat. Je dobré mít u sebe gel nebo aspoň stolní olej, který použijete na vymazání porodních cest(není to nutné ale v krizových situacích to pomůže). "Akutní" stav kdy tele půjde ven co nevidět je prizvedly ocas rozvolněné svalstvo kolem kořene a chování nastávající(není to pravidlem) Jakmile to přijde není potřeba panikařit. Podle možností si natavajici zavřete do menšího prostoru nebo na volný úvaz a chytněte do ní a zjistěte jestli v porodních cestách jsou obě PŘEDNÍ nozky a hlava(ta by měla být mezi nozkama) pokud ano je dobré použít např. stolní olej k namazi protože jak známo kdo maže ten jede. Poté nasadíte porodní provázky upevnite ke kolikum a začněte pomáhat jakmile matka začne tlačit. Pokud je těle větší je dobré pomahat ohrnovanim obchodu. Největší místa jsou hlavička a pánev. Pokud se vám tele sekne za pánev a tím pádem má volný hrudní koš vyčistěte mu svižně tlamku a nozdry od hlenu tím získáte šanci, že když bude problém ho vytáhnout přes pánev může se nadechnout. Pokud jde tele zadkem je to problematictejsi v prvni rade dejte ocásek mezi nohy, namažte uvažte jako u přední polohy a začněte pomáhat. Jakmile jste v půlce telete a přetrhne se pupeční šňůra není čas ztrácet čas tele musí ven jinak si lokne. Kdyby náhodou se tak stalo poveste ho za zadní nohy ať znej může vytéct plodová voda. Nevím jak ostatní ale já se řídím: dokud bije srdíčko je šance jen se musí pomoct. Vše musí probíhat s citlivou silou.
Snad sem to napsal srozumitelně. Držím pěsti a dejte vědět jak ste dopadli.
lukasel
napsal(a):
Tak nějakou praxi u porodů máte aspoň teda te poporadni péče ač u jehňat. Je to v podstatě stejné.
V první řadě si sežeňte nejakého chlapa k sobě kdyby byla potřeba síla. Připravenost vybavení je samozřejmé to snad nemusím psat. Je dobré mít u sebe gel nebo aspoň stolní olej, který použijete na vymazání porodních cest(není to nutné ale v krizových situacích to pomůže). "Akutní" stav kdy tele půjde ven co nevidět je prizvedly ocas rozvolněné svalstvo kolem kořene a chování nastávající(není to pravidlem) Jakmile to přijde není potřeba panikařit. Podle možností si natavajici zavřete do menšího prostoru nebo na volný úvaz a chytněte do ní a zjistěte jestli v porodních cestách jsou obě PŘEDNÍ nozky a hlava(ta by měla být mezi nozkama) pokud ano je dobré použít např. stolní olej k namazi protože jak známo kdo maže ten jede. Poté nasadíte porodní provázky upevnite ke kolikum a začněte pomáhat jakmile matka začne tlačit. Pokud je těle větší je dobré pomahat ohrnovanim obchodu. Největší místa jsou hlavička a pánev. Pokud se vám tele sekne za pánev a tím pádem má volný hrudní koš vyčistěte mu svižně tlamku a nozdry od hlenu tím získáte šanci, že když bude problém ho vytáhnout přes pánev může se nadechnout. Pokud jde tele zadkem je to problematictejsi v prvni rade dejte ocásek mezi nohy, namažte uvažte jako u přední polohy a začněte pomáhat. Jakmile jste v půlce telete a přetrhne se pupeční šňůra není čas ztrácet čas tele musí ven jinak si lokne. Kdyby náhodou se tak stalo poveste ho za zadní nohy ať znej může vytéct plodová voda. Nevím jak ostatní ale já se řídím: dokud bije srdíčko je šance jen se musí pomoct. Vše musí probíhat s citlivou silou.
Snad sem to napsal srozumitelně. Držím pěsti a dejte vědět jak ste dopadli.
Velmi dobře napsaný postup při porodu. Jenom ještě doplním to, že když je velké tele
a zůstane zaseknuté za pánev rodičky svou pánví, jak ste zmínil, ono je to ve
skutečnosti za kolena, je potřeba zadkam telete v pánvi rodičky pootočit. Tím ale nechci
vllastu stresovat, stane se to jen někdy. Když je správná poloha telete, není potřeba
spěchat s taháním, ať se porodní cesty samy děložnímy tlaky uvolňují.
Super, moc děkuju za popsání porodu . Měla bych si to vytisknout a přilepit někam ke kravám, ať to pořád vidím . Nejvíc se bojím právě toho, že se tele naloká nebo přidusí a já ho nerozdýchám. Zrovna letos se mi to stalo poprvé za ty roky u jehněte a přes veškerou snahu jsem ho nerozdýchala. A že by se zachytlo za pánev, to je novinka a je dobrý, že to vím.
Dneska v noci tam jdu a rachot z dálky jako blázen. Tak jsem si říkala, že už by tedy konečně? A ona jalůvka měla žízeň, mlátila do vaničky že by jí rozbila... I když tedy nevím nevím, dala jsem jim vodu a jen čučely, tak ještě dostaly trochu sena. A teď se tam zase spokojeně válí, takže budu dál čekat.
Toto je dobře popsané:
https://www.youtube.com/watch?v=nYFFONEaGi8.
pajca
napsal(a):
Velmi dobře napsaný postup při porodu. Jenom ještě doplním to, že když je velké tele
a zůstane zaseknuté za pánev rodičky svou pánví, jak ste zmínil, ono je to ve
skutečnosti za kolena, je potřeba zadkam telete v pánvi rodičky pootočit. Tím ale nechci
vllastu stresovat, stane se to jen někdy. Když je správná poloha telete, není potřeba
spěchat s taháním, ať se porodní cesty samy děložnímy tlaky uvolňují.
Díky za poznatek zrovna v úterý se mi tak sekl býček... Pořád je se co učit
Moje zkušenost s ozivovanim telete: můj bývalý vedoucí praktikoval myšlenku že se kravy v době teleni v noci kontrolovat nemusí že se telata ráno pobírají... Jednoho rána prijedeme do práce procházíme chlív a z kravky couhaji nozky s oteklym jazykem. Kráva byla na pokraji sil nicméně tele jsme vytáhli ale nejevilo známky života, mrtvolne oko žádný náznak k nádechu ale srdíčky bilo. Kolega na mě ser na to napisem, že bylo mrtvý. Říkám zkusím to. Vzal sem plastovou trubku co sem nosil u sebe na přehánění vložil sem ji teleti do krku aby byly volný dýchací cesty a začal resuscitaci(ale bez dýchání z úst do úst ) byl sem za největšího idiota nicméně tele sem zachránil což bylo pro mě důležité a družstvu sem dal výpověď. Takže jak říkám dokud bije srdíčko šance je.
Na to je dobré toto: https://www.vetvlcek.cz/produkty-pro-kravy-a-telata/resuscitator/.
xchipsy
napsal(a):
Na to je dobré toto: https://www.vetvlcek.cz/produkty-pro-kravy-a-telata/resuscitator/.
Já to znám ikdyz do té doby sem neměl potřebu to používat. V tom podniku byl problém vyfasovat blbý kleště natož nějaký takový věci... Máte Porodní páku? to je na hov.o další věci to samý (argumenty vedeni) za tu dobu co to děláme jsme to nepotřebovali tak nám nezavadej novoty... Podotýkám ze 120 telat 30 mrtvých nebyl pro ně problém... Hlavně že kontroly a vše v pořádku... No hnus...nechci tady plevelit vlákno.
lukasel
napsal(a):
Moje zkušenost s ozivovanim telete: můj bývalý vedoucí praktikoval myšlenku že se kravy v době teleni v noci kontrolovat nemusí že se telata ráno pobírají... Jednoho rána prijedeme do práce procházíme chlív a z kravky couhaji nozky s oteklym jazykem. Kráva byla na pokraji sil nicméně tele jsme vytáhli ale nejevilo známky života, mrtvolne oko žádný náznak k nádechu ale srdíčky bilo. Kolega na mě ser na to napisem, že bylo mrtvý. Říkám zkusím to. Vzal sem plastovou trubku co sem nosil u sebe na přehánění vložil sem ji teleti do krku aby byly volný dýchací cesty a začal resuscitaci(ale bez dýchání z úst do úst ) byl sem za největšího idiota nicméně tele sem zachránil což bylo pro mě důležité a družstvu sem dal výpověď. Takže jak říkám dokud bije srdíčko šance je.
Můžete napsat, jak jste resuscitoval? Já jsem to minule u toho jehněte nezvládla, možná by ho nerozdýchal nikdo, ale možná jsem taky nedělala všechno, tak bych se ráda přiučila .
lukasel
napsal(a):
Nic extra prostě položit na bok zprůchodnit dýchací cesty aby vzduch mohl volně procházet a rukou(rukama) stlačovat hrudník. Ale pokud srdíčko nebije moc šancí tomu nedavam.
Tak to jsem dělala v podstatě stejně. No jo no, ne vždycky to vyjde.
Jinak u nás se nic nového neděje. Jalůvka spokojeně žere, je tedy poslední den strašně nenažraná a začalo jí odkapávat z vemene. Ale co jí zkoumám ten ocas podle videa, tak zase asi tak povolený ho nemá .
xchipsy
napsal(a):
Jo jo, to bude co chvíli Jestli teda nemáte jalůvku simulátorku, jako já prasnici, která tři noci hrabala a chystala "hnízdo" a tvářila se jako že TEĎ to fakt bude...a já tudíž tři noci nespala...
No tak nevím nevím, trochu se té simulátorky bojím . Dneska v noci úplný klídeček a ráno taky . Leží, přežvykuje, z vemene jí pořád kape mlezivo, má ho celé lesklé, růžové, ale ona je dneska snad nejklidnější za posledních několik dnů! A já jsem hotová, už jsem fakt unavená z toho nočního vstávání, přes den starost o zvěř, o děti... Musím vydržet.
To je na tom všem nejhorší, že člověk je jako zombie.
My se střídali dva a byli jsme hin oba
Co ta kamera? Nenechala jste si ji zprovoznit?To by vám ulehčilo.Při koukání na kameru se tolik neprobudíte, jako během přes dvůr
Já měla noční život krav jako každonoční film.Nastudováno, jak líhá, jak přešlapuje atd. atd. Pak jsem hned viděla odchylku od normálu, pozorovala porodní stádia a nakonec vyrazila, s tátou tele vytáhnout
No právě, dokud tu byl chlap, tak on hlídal třeba do 2 hod a já pak od 4 hod. On je noční můra, tak mu to tolik nevadilo a já zase vstanu líp ráno. Takhle tam jdu naposled ve 23 hod, budíka mám na 2 hod a když mi přijde, že se nic dít nebude, tak jdu až v 6hod. Ale to už jsem nervózní. Víckrát to prostě ale nedám. Děti vstávají cca v 6.30, jedna je školková, druhá 1,5 roku, takže se fakt musím postarat i o ně.
Kamerku jsem našla měla by být funkční, ale zase k ní nemám zdroj . My máme už pár let takovou jednoduchou, ale stačí. Dává se i do auta při přepravě zvířat.
Je to něco takového, tu samou asi už nevyrábějí:
https://www.kamir.cz/kamerovy-komplet-pro-staje-pripojeni-pro-autoprives.
vllasta
napsal(a):
No právě, dokud tu byl chlap, tak on hlídal třeba do 2 hod a já pak od 4 hod. On je noční můra, tak mu to tolik nevadilo a já zase vstanu líp ráno. Takhle tam jdu naposled ve 23 hod, budíka mám na 2 hod a když mi přijde, že se nic dít nebude, tak jdu až v 6hod. Ale to už jsem nervózní. Víckrát to prostě ale nedám. Děti vstávají cca v 6.30, jedna je školková, druhá 1,5 roku, takže se fakt musím postarat i o ně.
Kamerku jsem našla měla by být funkční, ale zase k ní nemám zdroj . My máme už pár let takovou jednoduchou, ale stačí. Dává se i do auta při přepravě zvířat.
Je to něco takového, tu samou asi už nevyrábějí:
https://www.kamir.cz/kamerovy-komplet-pro-staje-pripojeni-pro-autoprives.
Co kráva, je v pohodě ?
koně
napsal(a):
Asi jo, nevím
Klidnou, anebo úspěšnou, noc přeji
Dík, spíš klidnou... . Ta kráva si ze mě dělá p.rdel! Já dneska v noci zaspala, byla jsem tam v 1 hod - pohoda. Ale chtěla jsem jít ještě jednou a vzbudím se sama až v 6 hod. Vypnul se mi tel. Tak tam letím jak střelená a jalůvka leží a klidně přežvykuje, telátko nikde . Aspoň se jí ale povolil ten ocas, má ho dneska, že bych si z něj mohla udělat šálu .
Zítra přijede chlap, tak třeba čeká na něj .
Tak to máte veselo. Zlatí králíci, tam člověk večer nakrmí a když jde krmit ráno, v rohu je hnízdo a je hotovo Ale ti větší prostě zkoušejí naše nervy. Já chodila k prasnici co půl hodiny, funěla jak lokomotiva, hrabala podestýlku zleva doprava...já nervy v čudu...a ona pak přes den chrápala a já musela jít makat... A po třech probdělých a uběhaných nocích se v klídku oprasila přesně na den v termínu
xchipsy
napsal(a):
Tak to máte veselo. Zlatí králíci, tam člověk večer nakrmí a když jde krmit ráno, v rohu je hnízdo a je hotovo Ale ti větší prostě zkoušejí naše nervy. Já chodila k prasnici co půl hodiny, funěla jak lokomotiva, hrabala podestýlku zleva doprava...já nervy v čudu...a ona pak přes den chrápala a já musela jít makat... A po třech probdělých a uběhaných nocích se v klídku oprasila přesně na den v termínu
Když mně někdy přijde, že ta zvířata jsou chytřejší než my . Přece nebudou rodit, když na ně pořád někdo čučí .
No a asi u nás bylo veselo až moc... Při kontrole jehňat jsem u naší nejlepší letošní jehničky zjistila totálně zatvrdlý a zvětšený řitní otvor a jeho okolí . Nezdála se mi, nepřišla na seno, tak jsem jí zkontrolovala důkladněji a ono tohle. Má i průjem, asi jí to i bolí, no nic moc. Tak budu odpo volat veta, jestli mi na ní přijede, protože já vůbec nemám tušení co by to mohlo být. Tohle jsem nikdy neviděla, vypadá to jako nádor .
Matka je celá, funí, heká, ale pak vstane a jde se nažrat. Doktor by jí už píchnul kortikoidy, já jí dávám ještě pár dnů, ale na klidu mi to tedy nepřidává. Dneska je 297 den.
U jehničky úplně nevíme. Dostala ATB a nějaké injekce na uvolnění svalů, mast... Průjem nakonec nemá, ono to tak vypadalo, ale nemůže čůrat. Má to tam tak divně zduřelé... Jediné, co mě napadlo, byla nějaká blbá forma příměti. Máme uzavřené stádo, ale letos se nám u jehňat objevila, u všech ale jen pár stroupků na nosíku jinak nic. U téhle jehničky jsem nic moc nepozorovala, až teď jsme koukali, že má i tvrdé koutky, tak jestli je to s tím nějak spojené . Budeme ošetřovat a uvidíme.
My měli zatím nejdelší přenášení u krávy na třetím teleti - 13 dní. Ale když té Vaší jalůvce teče mléko, tak snad už to bude... Našim, pokud tedy teče, tak až v den porodu. Ale mám pocit, že jsem někde četla o kravce, co jí teklo mléko i týden před porodem. Jsem zvědavá, zda budete mít býčka - ti se většinou rodí po termínu Jen naše Cecilka to má obrácené a přenáší jalovičky :-D.
vllasta
napsal(a):
Matka je celá, funí, heká, ale pak vstane a jde se nažrat. Doktor by jí už píchnul kortikoidy, já jí dávám ještě pár dnů, ale na klidu mi to tedy nepřidává. Dneska je 297 den.
U jehničky úplně nevíme. Dostala ATB a nějaké injekce na uvolnění svalů, mast... Průjem nakonec nemá, ono to tak vypadalo, ale nemůže čůrat. Má to tam tak divně zduřelé... Jediné, co mě napadlo, byla nějaká blbá forma příměti. Máme uzavřené stádo, ale letos se nám u jehňat objevila, u všech ale jen pár stroupků na nosíku jinak nic. U téhle jehničky jsem nic moc nepozorovala, až teď jsme koukali, že má i tvrdé koutky, tak jestli je to s tím nějak spojené . Budeme ošetřovat a uvidíme.
A chodí matka ven? My je na zimu máme na vazném.Ale občas chodily ven, aby se drobet rozhýbaly.Třeba by se jí břicho rozhoupalo
Já bych porod neprovokovala.Jestli jalovice nedává najevo diskomfort, to byste poznala, kdyby jí bylo opravdu špatně.
Chudák jehnice
Právě teď holky nechodí ven a taky už mě napadlo je vyhnat. My je zavírali až cca týden před termínem, jinak byly i přes zimu venku. Jenže problém teď je, že dostat je zpátky bude asi problém. I když možná teď by šly na kýbl se šrotem. Popřemýšlím, chlap už je doma, tak by to šlo i líp. A je fakt, že ta druhá řve jako kráva, už by chtěla ven . Jo, možná to není vůbec špatný nápad .
A jehnička mi dneska připadala lepší, tak asi jí ATB pomáhají, i když stále nikdo netuší o co jde .
Kurna to je napínavý jak malý gatě na velké perdeli loni sem kolem te naší můry lital týden. V práci nervy, aby nebyly komplikace kdyby se telila a já tam nebyl a nakonec to plkla když sem přijel ze směny a letos v úterý po velikonočním pondělí. V noci sem tam lezl a chrapala jak zabitá a nakonec se telila ráno před poklidem. Naštěstí vše ok a vzorná matka která mě pusti k teleti ale vše ostatní vyhání.
Nejlepší recept na vyvolání teleni je jet někam nutně něco vyřídit, nakoupit atd. u nás to takhle funguje docela spolehlivě
Možná by nebylo marny nabouchat na vrata cedulu kravský wellness možná by byl zájem a vznikly by tak historický první kravské lázně u nás a třeba by to hodilo nějakou korunu
Je s tím dobytkem sranda
To vůbec není špatný nápad - kravský wellness... Když já už všechno zkusila. Jela jsem do města na cca 6 hod a nic. Chlap odjel na týden a nic. Dneska odjel znovu a vrátí se asi až v neděli a co? Zase pravděpodobně nic. Teď jsou u nás bouřky a ona se jen válí, žere a se.. Vypustila jsem je ven, řádila jak černá ruka a nic. V noci jsem zaspala, zase nic.
Ale s tím drbáním, to tedy máte pravdu 100% . Jen mě jalůvka vidí, už se točí prdelí a chce drbat na oněch partiích. Asi si tam už nedosáhne . Tak si popovídám se zadnicí, promlouvám k telátku a přijdu si jako ten největší blázen .
koně
napsal(a):
Je něco nového? Třeba tele ?
Ha ha, to určitě . Ale sama jsem zvědavá, půjdu tam za chvilku. Odpoledne byla strašně nervózní, buď nežrala vůbec nebo žrala všude a všechno jak vysavač, pobíhala sem a tam a jednou i na tu druhou vylezla jak při říji . Já to tedy přičítám bouřce, už si nedovolím hádat, že by to mohl být chystající se porod.
No tak nervozita u jalůvky přetrvávala i přes noc a teď už je celkem klidná, telátko samozřejmě stále nemá. V noci jsem jí neviděla ležet, pořád pochodovala nebo blbě čuměla, musela jsem i v noci přikrmit. Nervozitu ale přenesla na mě . Jak dlouho tohle ještě bude trvat? Z ní nejde hlen, už ani to mléko nekape. Vemeno nalitý má, ocas má hodně povolený, celkově má snad vše povolený a nic. Mě asi odvezou do Bohnic .
Smích mě přešel ... Teď tu byl vet. Jsem pěkně rozčarovaná, přijdu si jako největší pablb pod sluncem, jalovice sice je březí, ale není to k otelení. Je prý v cca 5 měsíci . Takže si drbu hlavu, přemýšlím a nějak tomu prostě nemůžu uvěřit. Udělali jsme spoustu chyb - minimálně jsme jí měli nechat zjistit březost po inseminaci, pro příště si to budu určitě pamatovat.
Jalůvka byla inseminovaná jednou, od té doby říji neměla. Cca v prosinci šla k telatům, tomu největšímu bylo 7 měsíců. No a jak to tak vypadá, tak jí musel obskočit.
Jalovice se dřív říjela pravidelně, od inseminace ani jednou (aspoň jsme nic neviděli, a to jsme kontrolovali opravdu poctivě několikrát denně), býčky jsme na ní neviděli skákat. Nechápu vemeno, jedině by jí museli roztahat telata a ona bez otelení nasadila mléko. Vylezly jí kyčle, prostě celá se povolila, kořen ocasu má takovou gumu, když leží, čumí jí celý zadek, jakoby jí mělo tele vylézt ze zadnice. Ale děloha je spadlá v břichu, takže je máme vypustit a čekat telení cca srpen/září. Bych z toho až brečela, stresuju se, nespím a nic. Za blbost se platí no, co dodat.
Ale díky všem za podporu, aspoň jsem si na to nepřipadala sama . Třeba tu založím znovu diskuzi v srpnu .
A jé, já čekala fotky, a ono až na podzim
Taky myslím, že je lepší další čekání, než nějaký závažný problém.Holt příroda je příroda.
Oni býci skáčou, že je fakt nevidíte.Známá má farmu, koupili nového plemenného býka.Skočit ho nikdy neviděli, tak doma stres, že vyhodili tisíce a telata nebudou No a nakonec měli ze čtyřiceti krav 38 březích.
Aspoň stačíte zprovoznit kameru, než to opravdu přijde
Já se z toho budu muset asi nejdřív vyspat. Chodím tam a čumím na ní a pořád mi to hlava nebere. Když se ale na to kouknu už trochu s nadhledem, tak je fakt, že to mohlo dopadnout daleko hůř. Takhle bude telátko, ale bude dýl. A přesně, dáme si dohromady kameru, bude hotová stáj, možná i připravená dojírnička, tak to třeba bude i lepší. Ten nejstarší býček je holštýn, tak i porod snad bude rychlovka.
Vemeno budeme muset řešit, ještě v pondělí jedu za vetem, tak se domluvíme co a jak. A já už se tak těšila na mlíčko .
No jo, pořád se učím. Mě by nikdy nenapadlo, že když připustím krávu a ona už pak nemá říji, tak stejně třeba není březí. Hlídali jsme po 3 měsíce min.2x denně a celou dobu byl klid. Ani pak nějaká krev nebo něco neobvyklýho, prostě vše ok. Přitom předtím měla říje pravidelné, krásně rozpoznatelné. Tohle je u ovcí tak jednoduchý. Na podzim tam vypustím berana a během jednoho měsíce jsou všechny březí. Loni se nám stalo prvně, že jedna zabřezla až v dalším měsíci, ale jinak je to 100%. A když už tedy nezabřezne, tak má normálně říji.
Dneska vypínám budík a konečně se vyspím!
Jo a ještě jsem tedy zvědavá na ten ocas před telením! Jestli ho bude mít ještě volnější, tak jí snad upadne . Co jsem koukala na to video tady, tak mi to připadalo srovnatelný, ale asi tedy ne. Já se poptám v kravínu vedle ve vsi, jestli mi ukážou krávu před porodem . Tedy ale kdyby byla jalová, tak to bych asi nerozdýchala . Tohle je fakt jedna z těch lepších variant. Ježiš to se nám zase něco povedlo, až přijede chlap, tak to bude čumět...
neluše
napsal(a):
Zdravím, narazila jsem na tuhle diskusi a zajimalo by mě, jak to dopadlo.
Co telátko? Už je na světě?
Neeee . Stále čekáme na telátko. Už to asi 3x vypadalo, že bude, ale kráva je pořád celá. Ale že by vypadala nějak výraznějc jinak než tenkrát, to se říct nedá. Vemeno má v podstatě stejný, břicho se jí taky o moc nezvětšilo, takže doufám, že je vše ok. Určitě dám vědět, až se nám něco narodí. Doufám, že už to teď proběhne normálně.......
Ahoj všichni kdo sem ještě občas nakouknete. Tak info od nás: jalovička je stále celá a už dost pochybuju o tom, že je březí . Myslíte, že se tenkrát mohl vet splést? Vyšetřoval rektálně, měla být cca v 5. měsíci (v dubnu), ale je už listopad a stále nic. Občas z ní teče trocha hlenu, ale nic výraznýho. Říji jsme nepozorovali ani jednu, chová se normálně, jen víc spí a odpočívá. Přidávám fotky, jestli vám přijde březí, protože já už jsem z toho jelen.
Veterinář se na 100% spletl, jinak by už tele bylo dávno na světě. Já osobně to na březost nevidím. Nechte do ní sáhnout nejlépe inseminátora, drtivou většinou to jsou chlapíci znalí věci a řeknou Vám jak se věci mají. Veterinářů si všeobecně vážím, ale bohužel nemnoho jich je krav znalých. Jednou se se mnou vet do krve hádal, že mám krávu březí nejméně 5 měsíců, která byla jen 2 měsíce. Já dobře vím kdy nechávám inseminovat a býka nemám . Nechte jalovici zkontrolovat ať víte na čem jste a nemarníte čas.
to já taky čekám , gravidita je potvrzená z krve v dubnu, jen nikdo netuší kdy se to povedlo, býka pustily do stáda prý v prosinci, břich už pěkně visí dole, kořen ocasu výrazně vystoupil, vemínko se trošku nalévá, už hlídáme od srpna, ach jo
vlasta - ta Vaše mi nepřijde jako před porodem, pan Hájenka má asi pravdu
No to je pěkně v pr..... Že jsem jí ještě nechávala zjišťovat vetem. Určitě prý byla březí . Já jsem ještě doufala, že se seknul v měsíci a kráva zabřezla dýl než mi říkal. Do háje, to snad není pravda. Přes rok tu kráva stojí a žere a žere.
Dad - my už taky hlídáme od srpna, ale tak u Vás to určitě dopadne o 100% líp!
A veta určitě zavolám, ať si přijede tu březí krávu zkontrolovat.
No jo, díky. Snažím se uklidnit a stejně jí chodím pořád kontrolovat, co kdyby náhodou. Průser je, že už jsme u ní promeškali 1,5 roku, takže na jalovici je fakt dost stará a tlustá. Máme tu takhle ještě jednu, která doteď nezabřezla, takže spíš vypadají obě na porážku a s tím se mi smiřuje docela těžko .
Já vím, ale jatky jsou až poslední možnost. Podle fotek se mi nějak zvlášť tlustá nezdá. Jak Vám říkám, spojte se s inseminátorem, nebo dobrým vetem ať zjistí v jakém stavu jsou pohlavní orgány a v jakém cyklu se nachází. Potom jsou různé přípravky na úpravu říje a tak. Pokud jalovice jsou v pořádku, tak se s tím vždy dá něco dělat.
Díky, asi jsem tohle potřebovala slyšet .Jsou to jinak naprosto bezproblémová zvířata, celý rok venku, zdravotní problémy neměly žádný. Já jim chci dát šanci oběma a chlap už se s tím taky začal smiřovat, že hovězí bude až z býčků. Jen mě dost odrazovalo to, že ať je viděl vet nebo inseminátor, tak že už těch šancí bylo dost a hotovo. A jsou prý až příliš tlusté na to, aby vůbec zabřezly a když už by se povedlo, tak že porod bude hodně komplikovaný. Tak jsem to viděla jako hotovku. Takže dostanou holky ještě šanci, zavoláme veta a zkusíme domluvit býka, že bychom je popovezli přímo k němu, pokud tedy budou v pořádku.
No fakt díky, už to dneska nevidím tak černě. Prostě se nepovedlo.
Ono není nic jednoduššího než říct "je tlustá". Pokud si jalůvky chcete nechat, tak budete muset na veta a insemiňáka zatlačit, aby se tomu víc věnovali. Není přece složité dát děvčatům dietu. Prostě musíte natlačit veta, aby je pořádně vyšetřil a něco dal na podporu říje. Jsou přípravky které to umí. Ovšem veškeré tyto akce je lepší provádět ve chlívě, na pastvině se do toho nikomu moc nechce.
dad
napsal(a):
to já taky čekám , gravidita je potvrzená z krve v dubnu, jen nikdo netuší kdy se to povedlo, býka pustily do stáda prý v prosinci, břich už pěkně visí dole, kořen ocasu výrazně vystoupil, vemínko se trošku nalévá, už hlídáme od srpna, ach jo
vlasta - ta Vaše mi nepřijde jako před porodem, pan Hájenka má asi pravdu
Tak si od veta nechte udělat ultrazvuk. Stojí to pár korun a pokud je od fochu, tak vám hned řekne kdy máte čekat porod. A nebudete tak dlouho lítat kolem krávy, pokud je to prvnička, tak je dobré kór hlídat pak každou minutu a to několik měsíců prostě nejde vydržet.
hlavně aby od fochu byl , místní veti dělaj drobotinu, krávu z nich pravidelně ošetřuje málokdo a když tak stodoly, na moji trpaslici koukají jak z jara, do ordinace na ultrazvuk si ji nikdo nechce pozvat
u Dextrů to je s porodama jak u přírodních plemen, zatím neznám nikoho kdo by s nima nocoval na pastvinách a hlídal porody, to jed drobkaři jako já u toho tak vyšilují
Jak je stara? Kdy byla zapustena?Podle fotek to na nejbližší teleni nevypada. Neni otekla ani nalita... Urcite jak tady uz psali nechat vysetrit...a kdyby byla brezi od te doby co jste zalozila tema tak nebude potreba ani ultrazvuk... Jak jste psala ze vam vet. rikal ze brezi je tak opravdu byt mohla ale treba to vyhodila a pokud je na pastve tak to mohly odtahnout lisky(vlastni zkusenost). Nikoho nehajim nebyl sem tam, jen i takova je moznost...
Ultrazvuk tady vet nemá, ale tenkrát něco říkal, že by si ho mohl půjčit. Jen se mu do toho nechtělo, protože je to jalovice a ta MUSÍ zabřeznout, víc se tím zabývat moc nechce. A insemiňák takhle tlustý krávy prý nikdy neviděl, ten je odepsal hned. Ale co je kontroloval při inseminaci, tak byly obě ok. Jalovicím je už dnes přes 3 roky. Dieta je super, právě minulý měsíc nám neočekávaně předvedla silnou říji, tenhle víkend to očekáváme znovu.
A že by kráva zmetala, to se mi nezdá. I kdybych na pastvině nenašla tele, tak přeci na krávě v 5. měsíci bych poznala, že zmetala.
vllasta
napsal(a):
Ultrazvuk tady vet nemá, ale tenkrát něco říkal, že by si ho mohl půjčit. Jen se mu do toho nechtělo, protože je to jalovice a ta MUSÍ zabřeznout, víc se tím zabývat moc nechce. A insemiňák takhle tlustý krávy prý nikdy neviděl, ten je odepsal hned. Ale co je kontroloval při inseminaci, tak byly obě ok. Jalovicím je už dnes přes 3 roky. Dieta je super, právě minulý měsíc nám neočekávaně předvedla silnou říji, tenhle víkend to očekáváme znovu.
A že by kráva zmetala, to se mi nezdá. I kdybych na pastvině nenašla tele, tak přeci na krávě v 5. měsíci bych poznala, že zmetala.
Jeee, pani Vlasto. Ja kdyz si nejsem jista, tak uz volam veta. Nemuzu si dovolit nechat stat kravu bez telete roky... Vase jalovice mohla potratit driv, nebo nepotratila vubec a ma mumifikovany tele v sobe. Proto to vysetreni vetem nebo inseminatorem. Bez toho tu jalovici hned dejte na jatka at s toho aspon neco mate.
My delame ultrazvukem vsechna zvirata. Je to jistejsi nez pohmatem.
*Občas z ní teče trocha hlenu, ale nic výraznýho. Říji jsme nepozorovali ani jednu, chová se normálně, jen víc spí a odpočívá.*Tak riji se nebo ne, to jsou zasadni fakta pri reseni brezi nebo ne. A pak po riji musi krvacet, jestli jste nevidela toto, tak jste nemusela videt ani ten potrat.
Pisu fakticky, protoze to humbuku kolem jedny kravy
PS: na pastve uklizi lisky nebo dravci, letos mi potratily dve, nasla jsem jen jeden plod.
Když jsem mluvila znovu s vetem, že kráva ještě neporodila, tak mi řekl, že tenkrát tedy asi nebyla v 5. měsíci, ale že to bylo asi ve 3. měsíci. Naposled mi řekl, že tedy asi březí nebyla vůbec a porazil by jí. Proto jsem chtěla poradit tady, protože tohle je bohužel nejlepší veterinář v okolí a mě fakt nenapadlo, že může mít kráva v sobě mumifikované tele nebo že by takhle pozdě potratila tak, že bych to nepoznala. A vet to víc neřeší. Já tohle prostě neznám, máme droboť - ovce, kozy - a tohle jsem nikdy nemusela řešit. Tak jsem se spoléhala na veta.
No nic, zkusíme najít veta nebo inseminátora, který nám krávy vyšetří a uvidíme co dál.
vllasta
napsal(a):
Když jsem mluvila znovu s vetem, že kráva ještě neporodila, tak mi řekl, že tenkrát tedy asi nebyla v 5. měsíci, ale že to bylo asi ve 3. měsíci. Naposled mi řekl, že tedy asi březí nebyla vůbec a porazil by jí. Proto jsem chtěla poradit tady, protože tohle je bohužel nejlepší veterinář v okolí a mě fakt nenapadlo, že může mít kráva v sobě mumifikované tele nebo že by takhle pozdě potratila tak, že bych to nepoznala. A vet to víc neřeší. Já tohle prostě neznám, máme droboť - ovce, kozy - a tohle jsem nikdy nemusela řešit. Tak jsem se spoléhala na veta.
No nic, zkusíme najít veta nebo inseminátora, který nám krávy vyšetří a uvidíme co dál.
To mate veta na prd. Zkuseny vet pozna rozdil mezi tretim a patym mesicem. Budto potratila brzy, vetsinou okolo toho tretiho mesice. Nebo nosi mrtvy plod. Nebo ma cystu. Nebo dalsi jine patologicke vymozenosti.
Doporucuji jineho veta. Nebo jinou jalovici. Kolik ji vlastne je? Jsem nejak neudrzela.
Chtěl bych to zkoušet tak za dva týdny. Možná i dříve. Jen co si to tu trochu sedne a uklidní.