Uživatel s deaktivovaným účtem

michal77
napsal(a):
Zdravím, chtěl bych si pořídit alespoň 3 kusy dobytka (půl hektaru pastviny)- samozřejmě bych je přikrmoval, mám ještě pár hektarů louky. Nejspíše bych je tam nechával celý rok. Poradíte, jaké nenáročné plemeno je vhodné pro začínajícího chovatele? Předem díky.
a k čemu jako ten dobytek chcete?
dojné krávy?
nebo masné s telaty? na to nemáte místo.
a zástavový skot na výkrm je zase fakt lepší držet ve vazné stáji, kvůli manipulaci.
Taky touzime po krave. Mam k dispozici momentalne cca 2500m2 a je to malo. I ty dve a pul kozy co mam na tomhle budu muset zjevne prikrmovat. Coz neni problem, ale problem s prostorem je v tom, ze krava je tezke zvire a rozhamta to na mesicni plan. A pak jak to poradne cele pokadi tak se ji zavlecou nemoci na nohy. Bude mit osklive a nemocne paznehty. Aspon tohle jsem tu pochytila jako nejvetsi problem s prostorem. A to chceme malou kravicku... jersey nebo dexter nebo tak neco. Dokud nebudu mit aspon hektar tak krava nebude. ;).
Z naší zkušenosti z toho kousku budete mít za chvilku oraniště. My jsme museli dát pár kusů provizorně na menší pozemek, nějak se nám protáhla dostavba stáje a jak to tam teď vypadá, to se ani nedá napsat... My jsme s tím ale počítali, budeme celý pozemek zavážet hlínou a dosejeme trávou. Ale dlouhodobě by to rozhodně nešlo. Nechat je tam dál, tak budeme i v létě krmit na 100%, tráva už tam pomalu není.
Proc lidi chtějí chovat hovězí na zahrádce?!
Kde se o tom píše? Chci se něco přiučit... Vemte selský rozum do hrsti a zamyslete se... Píšete že máte několik ha luk, co třeba část využít na oplutkovou pastvu a ze zbytku nadělat krmení?! Obětovat 0,5ha na vybeh je škoda a práce navic...
Uživatel s deaktivovaným účtem

michal77
napsal(a):
Děkuji za rady, máte poměrně rozumné argumenty, ale přesto mám ještě jednu otázku- A co jeden býk na výkrm? To by mohlo stačit, ne? (0,5ha) Poradíte nějaké nenáročné plemeno s dobrou jatečnou výtěžností?
jeden býk na výkrm se tam vejde, ale
až ho budete nakládat na jatky, tak si budete nadávat, co to bylo za blbý nápad.
taky býka nemůžete mít za lankem, chce to pevnou ohradu kolem dokola.