Zdravím,
už si nevím rady, tak zkusím tady, zda nemá někdo zkušenost..
Mám krávu Jersey x Holstyn, nar.2015, v loni v Prosinci mi dala dvojčata, do konce Unora byli pod krávou, pak jsme z nedostatku místa telata oddelila, ale stále zustala na mléce. Od té doby mi kravka docela hodně zhublla a už si nevím rady, jak jí nabrat váhu zpět.
Má k dispozici solný liz/ minerálku, seno. Jinak krmím silaz cukr. rizky/ kukuričná, ječný šrot a ted jsem začala přidávat melasu. Kráva žere jak zjednaná, ale furt je jak z dachau. Nikdy neodchazim aniž by měla žlab prázdný, vždycky jí přihodím.¨
Zkoušeli jsme odčervit, zatím výsledek nejde vidět..
Budu ráda za každou radu
sisa2723
napsal(a):
Zdravím,
Mám krávu Jersey x Holstyn, nar.2015, v loni v Prosinci mi dala dvojčata, do konce Unora byli pod krávou, pak jsme z nedostatku místa telata oddelila, ale stále zustala na mléce. Od té doby mi kravka docela hodně zhublla a už si nevím rady, jak jí nabrat váhu zpět.
Má k dispozici solný liz/ minerálku, seno. Jinak krmím silaz cukr. rizky/ kukuričná, ječný šrot a ted jsem začala přidávat melasu. Kráva žere jak zjednaná, ale furt je jak z dachau. Nikdy neodchazim aniž by měla žlab prázdný, vždycky jí přihodím.¨
Budu ráda za každou radu
Ona kříženka zrovna těchto plemen nebude asi nikdy pěkná a oplácaná, jako byste to dokázala, třeba u straky.
Možná zkuste přidat šrot, jak vám už radili výše
Nebo jestli se dostane na zelené, až bude.
Mě osobně připadá, že krávy stále žerou, jako zjednané.Kdykoli X krát denně tam můžete jít a vždycky mají všechno vyžrané a jsou nastartované pozřít další a další tuny senáže, sena, jádra, prostě, co dáte
sisa2723
napsal(a):
Zdravím,
Budu ráda za každou radu
Dobrý den, jerseyky a jejich kříženky s masnými plemeny nikdy nebudou oplácané, jsou naprogramované dávat vše do mléka. A taky se hodně špatně krmí.
Nám se osvědčila vojtěška - v zimě sušená, v létě čerstvě nasečená. Samozřejmě k tomu odpovídající množství jádra (směs ječného, tritikalového a kukuřičného šrotu s minerálkou).
Protože krávy produkují bílkovinu (mléko), je potřeba bílkovinu v dostatečném množství dodávat. Těm opravdu špatně krmitelným kravkám přidáváme ještě extrudovanou sóju.
farmarb
napsal(a):
Dobrý den, jerseyky a jejich kříženky s masnými plemeny nikdy nebudou oplácané, jsou naprogramované dávat vše do mléka. A taky se hodně špatně krmí.
Nám se osvědčila vojtěška - v zimě sušená, v létě čerstvě nasečená. Samozřejmě k tomu odpovídající množství jádra (směs ječného, tritikalového a kukuřičného šrotu s minerálkou).
Protože krávy produkují bílkovinu (mléko), je potřeba bílkovinu v dostatečném množství dodávat. Těm opravdu špatně krmitelným kravkám přidáváme ještě extrudovanou sóju.
Máme 2 jerseyky a jednu kříženku jersey AA. Nemohu říci, že by ta kříženka nebyla oplácaná. Loni po otelení vypadala, jako by z ní hned druhý den mělo vypadnout další tele. Na první laktaci dojila zprvu 12 l a nádoj postupně klesal, a po 4 měsících se sama zparahla. Na druhé laktaci byl nejvyšší nádoj 16 l, zaprahla se v podstatě sama po půl roce. koncem dubna má mít třetí tele, je jako sud. Její máma (jersey) je momentálně půl roku po otelení a řekla bych, že je až tlustá. Druhá jerseyka je 2 a půl měsíce po otelení, má pod sebou tele a žebra by se jí dala počítat. Každá je prostě jiná a jinak krmitelná.
Pokud máte možnost, přidejte do krmiva i hrách nebo soju. Pokud kravka bude mít přístup ke kvalitnímu zelenému krmení, jistě přibere ;-) Loni jsme tu řešili slabší ketózu u prvotelky čestr. Odmítala šrot, v seně se vrtala a hubnula. Pomohlo do ní nalít větší množství vody a melasu. Ta jí nechutnala, takže to byl vždy večerní boj to do ní hadicí dostat. Teď má dva a půl měsíce po otelení, žere dobře, dojí cca 30l a žádná boubelka to není. Věřím, že na trávě půjdou zas kilča nahoru ;-).