Měl bych dotaz ohledně vietnamského prasátka v tomto případě prasnice. Jde o to, že se chuděra nemůže postavit na nohy. Není na výkrm za účelem masa ale spíš takový člen rodiny takový mazel který nám zbyl. Je to asi 6 letá prasnička.Žije na rozlehlé zahradě s trávou a má přístřešek. Dostává k jídlu tvrdé pečivo (převážně rohlíky) smíchané s vodou a mlékem. Dále pak řepu, občas jablka, sama se napase trávy případně si vyreje nějaké červíky apod. Nějaký ten šrot + vitamínové přípravky (spíš omezeně, má zatraceně dobrý čich a jakmile to má v jídle tak to vylévá). No a pár dní přestala žrát, polehávala ale ještě se dokázala přesunou i když ta chůze byla už malátná a nejistá. Tak zalezla do chléva (přístřešku) a leží a nežere. Napájíme ji vodou a občas pije a občas nechce. Veterinář ji dal už několik injekcí (nevím co přesně - nějakou kalciovku, vitamíny, antibiotika - má podezření na nějakou otravu - clostridium botulli ) ale stav se zlepšuje jen přechodně. Tzn. že se snaží postavit ale podařilo se jí to jen jednou a pak zase ulehla. Při vnější kontrole se zdá být naprosto zdravá, neslzí, nekýchá, nekašle, oči jasné, žádné skvrny na těle, žádné slinění a ani žádný průjem, žádný třes ani záškuby, žádné vnější ani kloubní poranění, bolesti z největší pravděpodobnosti nemá. Jediné čeho jsem si v jednu chvíli všiml byl oční nystagmus ale i ten odezněl a krátkodobé zrychlené dýchání. Osobně ač amatérovi mi to připadá jak Aujetzkého choroba, ale nemá svědění i když občas jí vidím sedět jako psa. Budu rád za váš pohled na věc případně radu nebo nasměrování. Utrácet se mi ji nechce, protože vidím na ní že to nechce vzdát. Leží asi tři dny - tak nevím jak dlouho může být inkubační doba nějaké nemoci. Po pěti dnech: Vet jí dal zase injekci a zase vstala ale pak za pár minut zase lehla. Je trochu pohublá a unavená ale nevzdává to...Nějaká dobrá rada?
Teplota? V jakém stavu jsou spárky? Nejsou přerostlé? Prohlédl jste meziprstí, zda tam není absces nebo jiná změna? Prohmatal jste končetiny, zda prasnice reaguje citlivě či bolestivě? Totéž v oblasti páteře. Jaká atb dostala?
U prasat se při ACH nevyskytuje svědění, ale horečka a potíže s dýcháním. Botulismus by to hodně teoreticky být i mohl, zkontrolujte reakci zorniček (pokud je to b., budou reagovat velmi pomalu) a dotek očního víčka - normálně se oko zavře, při b. ne. Píšete ale, že nesliní, což vylučuje obrnu polykacích svalů, takže osobně bych to viděla na něco jiného.
Pokud k vám jezdí vet, který "naslepo" píchá vše možné, zavolejte jiného. Máte-li v okolí velkochov, poraďte se s nimi, dají vám kontakt na veta, který k nim jezdí.
Tak prasátko dneska vstalo (asi ty injekce trochu zabrali). Spárky a všechno má v pořádku. Konečně dneska vylezla z chlívka. Nicméně prošla se asi 20metrů a pak si zase lehla. Její chůze je taková nejistá, ten zadek ji padá (avitamínoza?). Možná je vrávoravá kvůli tomu desetidennímu ležení, hladování a frustrace. Každopádně to hodnotím jako zlepšení i když možná jen přechodné. Ovšem otázka zní čím ji holku nyní krmit - nechce nic žrát. Takže mám pár otázek: 1) čím prase rozežrat - trochu ji spravit chuť.2) co ji po takovém hladování dát jako první jídlo a kolik (přecpávat se mi ji nechce a dávat ji to co posledně taky ne kvůli čemu možná onemocněla) 3) jak bojovat s nedostatkem vitamínů - je nějaký komlexní přípravek co jim dodá všechno co by měla mít.4) můžou prasátka nějaký minerální liz (jaké s tím máte zkušenosti). Zkrátka jak tu holku dostat zase do dobrého stavu a ulehčit jí ten prasečí život. Děkuji všem za odpovědi a snahu pomoci.
S "rozežíráním" opatrně, prasata jsou chytrá a jak si je naučíte na něco, co jim hodně chutná, budou to pak v krmivu očekávat i nadále...
Osobně používám přípravek Nutrimix a celkově mám s výrobky firmy Trouwnutrition výborné zkušenosti.
https://www.nutrimix.cz/produkty/nutrimix-pro-prasata/.
Tak jen doplňuji: Prasátko dnes 19.5.2018 v 15 hodin umřelo. Bohužel doteď nevím diagnozu. Hodinu přes umrtím měla zrychlený dech, jakoby ho nemohla popadnout. Hodně mě to překvapilo když poslední dny už celkem dobře chodila, chodila se chladit do vykopaného bazénku, občas něco snědla i když měla každý den jídlo připravené. Nehubla, neměla žádné skvrny, žádné slinění...no prostě žádný příznak. Jen spávala hodně a ne moc žrala. No každopádně je to už jedno. Je mi to líto.