Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2018 23:09
petruk

XXX.XXX.52.146

Zajímal by mě názor chovatelů, jak správně a čím krmit mladou prasničku na chov?
(v domácích podmínkách) Zhruba složení denní krmné dávky pro sviňku před
připuštěním a pak pro březí a kojící?
Jde mi o to, zda krmit jen KKS-chovná prasata, nebo KKS+šrotovou směs, brambory,
kopřivy, zelený, pečivo atd.Samozřejmě vitamíny, minerály.

Co určitě nedávat, co je možné a v jakém množství a co je nejvhodnější? Díky.

22.5.2018 08:22
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak se směsí máte jistotu, že prasnička dostane vše, co potřebuje. Samozřejmě se dá krmit i "podomácku", ale je třeba si pro každou kategorii propočítat obsah živin jednotlivých komponentů a následně celé krmné dávky. Brambory bych osobně do směsi chovným zvířatům nedávala, pro výkrm jsou naopak vynikající. Nevím, co myslíte tím "zelený", pokud vojtěšku, pak ano, ta je dobrým zdrojem mj. bílkovin. Pečivo spíš jako pamlsek (já dávám třeba jednou, dvakrát týdně jeden suchý rohlík).
Nároky březích (resp. vysokobřezích) a kojících prasnic jsou vysoké, tam doporučuji neexperimentovat. KKS je v tomto období opravdu jistotou. Je pravda, že kvalitní směs není nejlevnější záležitost, pak můžete jít cestou vlastní směsi s přidáním premixu - koncentrátu, určeného pro danou kategorii zvířat. Ten pak obsahuje zejm. nezbytné vitamíny a aminokyseliny, zatímco potřeba ostatních živin je uhrazena právě šrotovou směsí s příp. přídavkem dalších komponent (např. jablečné výlisky, pšeničné otruby, cukrovarské řízky, pivovarské kvasnice, sojový šrot, řepkový šrot, extrudovaný len atd atd atd...)

Tady můžete trochu studovat
http://www.trouwnutrition.cz/siteassets/produkty-a-servis/brozura_chovna_prasata_a5_3.pdf.

Přidejte reakci

Přidat smajlík