Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2018 18:00
Martin166

XXX.XXX.182.60

Zdravím ve spolek.

Přes 5 let už chováme ovce a kozy a chceme přejít na hovězí. Pro začátek bych chtěl pořídit pouze 2 jalovice a mám obavu, aby nechtěly utéct k jinému stádu, kterých je okolo celkem hodně. Jsme na valašsku a v kopcích okolo pořád něco bučí :)

Oplocení máme dělané na ovce/kozy, tzn 3 nebo 4 linky drátu (starší ohrady) anebo lanka (novější).
Vrchní drátlanko cca 110 cm nad zemí. S našimi ohradami přímo jiné ohrady s krávami nesousedí (jen sousedovy ovce), ale občas máme blízko stádo cca 200 m přes les. Je to přes roklinu, takže z naší pastvy jde na tu sousední vidět a tím pádem i dobře slyšet.

Nezdrhnou nám kravky za cizím stádem, když budou jen 2? Plemeno bude dexter. Do budoucna bych to chtěl trošku rozšířit, ale pro začátek radši pomalu ať pak v létě neřeším že máme vše spaseno.

Předem díky za odpovědi.

M.

26.5.2018 19:59
spajzka

XXX.XXX.148.3

Pokud nebudou stradat hlady, zizni. Pokud do ohrady nevbehne vlk, pes, nebo co ja vim. Nejaky stin v lete. A poradna ohrada pod proudem, tak by nemely zmizet. Budou na sebe rvat, to jo.
Nam minuly tyden zdrhlo 30hlave stado jalovic a par starych krav. Nastesti jsme je za tri dny posbirali. Budto stadem neco probehlo, nebo je plasili luftaci. Takze nic neni 100%. Ale to bychom nemohli past nic a nikde. Drzim palce.

26.5.2018 21:07
Martin166

XXX.XXX.182.60

Dik za odpoved smajlík Jsme na pasekach, krome obcasneho houbare sem nikdo nechodi. Psi se tady taky netoulaji. Ovce ani kozy neutekly nikdy, tak snad ani kravky. Zradla budou mit az az, voda a liz je samozrejmost.

28.5.2018 09:41
PavelIV

XXX.XXX.132.149

taky bych se toho nebál, já mám tyčky 90 cm,2 lanka a v pohodě (a to mám holky standardní velikosti). I když bučení z 1km vzdálenýho stáda slyšet je.

28.5.2018 10:55
Milanhájenka

XXX.XXX.68.158

Taky to tak mám, moje stádo na protější dokonce i vidí a do dnes nebyl problém ani z jedné strany. Pokud respektují ohradník je klid. Mám tedy jednu bejčici a ta nerespektuje naprosto nic, ani elektriku, ani jakýkoli plot, projde jak tank vším. Však taky přijde brzy o hlavu smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík