Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2018 07:50
ika

XXX.XXX.100.195

Bohužel musíme čas od času řešit i tu nepříjemnou stránku chovu zvířat. Dříve jsme jed kupovali ve zverimexu. ti nám ale teď řekli, že už jed prodávat nemůžou, že to mohou pouze specializované prodejny. Nevíte kde te´d jed sehnat?

11.7.2018 08:22
xchipsy

XXX.XXX.142.1

U nás tedy mají naprosto běžně v drogériích nebo obchodech s hospodářskými potřebami i obchodech typu HausSpezi apod...
Ale u prasat bych tedy jed nepoužívala, protože když se pak myši rozhodnou chcípnout v jejich kotci (nebo se tam motají "oblbnuté" ještě před tím, než zdechnou) a oni je sežerou, nemuselo by to být nic příjemného...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 08:33

xchipsy napsal(a):
U nás tedy mají naprosto běžně v drogériích nebo obchodech s hospodářskými potřebami i obchodech typu HausSpezi apod...
Ale u prasat bych tedy jed nepoužívala, protože když se pak myši rozhodnou chcípnout v jejich kotci (nebo se tam motají "oblbnuté" ještě před tím, než zdechnou) a oni je sežerou, nemuselo by to být nic příjemného...

už otrávená myš je naprosto v pohodě.

bez trávení potkanů se nedají prasata chovat, sežrali by vás i s těmi prasaty.

11.7.2018 08:41
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
už otrávená myš je naprosto v pohodě.

bez trávení potkanů se nedají prasata chovat, sežrali by vás i s těmi prasaty.

No, já žádné potkany trávit nemusím, protože je v chovu nemám. Kdyby ano, tak by bylo na místě se dost vážně zamyslet nad podmínkami chovu.

A jak jste přišla na to, že otrávená myš je naprosto v pohodě? Myšleno pochopitelně pokud je stále živá (v prvním příspěvku jsem to napsala chybně s tou chcíplou).

11.7.2018 08:49
ika

XXX.XXX.100.195

xchipsy napsal(a):
No, já žádné potkany trávit nemusím, protože je v chovu nemám. Kdyby ano, tak by bylo na místě se dost vážně zamyslet nad podmínkami chovu.

A jak jste přišla na to, že otrávená myš je naprosto v pohodě? Myšleno pochopitelně pokud je stále živá (v prvním příspěvku jsem to napsala chybně s tou chcíplou).

Donedávna to tady měli taky všude, ale změnil se zákon. Což mě zaráží že to nevíte, protože vy zřejmě víte všechno. navíc pokud prase sežere otrávenou myš, tak mu nic nebude, ty návnady fungují na pravidelné konzumaci. Bla, bla, bla. pokud nevíte kde koupit, tak proč vůbec reagujete. Tohle fakt miluju. K tématu prd, ale kupa keců okolo, ikdyž víte o situasi zhola prd.

11.7.2018 09:02

teď vznesu dotaz k tomuto obecně, ne jen ve vztahu k vepřům (neboli - v pohodě je to pouze pro ta prasata?) :

"už otrávená myš je naprosto v pohodě"

versus

citace z níže uvedeného odkazu:

"Nařízení Evropské komise z roku 2016 snížilo povolené množství aktivní látky v rodenticidech – místo pěti miligramů mohou nyní nástrahy obsahovat jen tři miligramy na jeden kilogram. Důvodem je mimo jiné úhyn různých predátorů, kteří se otrávenými hlodavci živí, jako jsou lasice, kuny, lišky, poštolky, káňata nebo čápi."

https://zpravy.idnes.cz/mysi-hlodavci-krysy-deratizace-pripravky-srazlivost-krve-smernice-eu-zahradnictvi-g3z-/domaci.aspx?c=A180323_171919_domaci_fer

a např. odpověď veterinářky na dotaz :

"...co se stane, když pes pozře otrávenou myš, jestli ten jed ještě dostatečně působí znova na toho pejska, nebo jestli už tou myší je to vynulovaný?

odpověď MVDr. Lucie SKLÁLOVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet

Ne, to je dotaz rozhodně namístě. Ano, ten jed stále působí, nejčastěji to teda potom způsobuje otravy u koček, které s tímto problémem se potýkají. Ale může to způsobit problém i u psů, samozřejmě pokud už to tělo té myši je v rozkladu a pozře pouze část, tak se víceméně nemusíme bát, ale pokud by to byla nějaká čerstvě zemřelá myška, tak v takovém případě je taky namístě buď vyvolat zvracení a nebo preventivně potom podávat vitamin K.".

11.7.2018 09:35
xchipsy

XXX.XXX.142.1

ika napsal(a):
Donedávna to tady měli taky všude, ale změnil se zákon. Což mě zaráží že to nevíte, protože vy zřejmě víte všechno. navíc pokud prase sežere otrávenou myš, tak mu nic nebude, ty návnady fungují na pravidelné konzumaci. Bla, bla, bla. pokud nevíte kde koupit, tak proč vůbec reagujete. Tohle fakt miluju. K tématu prd, ale kupa keců okolo, ikdyž víte o situasi zhola prd.

KDE KOUPIT jsem vám napsala hned v úvodním příspěvku. Nevím, proč vás zaráží něco, co je očividně pouze vaší domněnkou, protože u nás prostě jedy jsou stále v uvedených prodejnách.

(a to ani nezmiňuji fakt, že lze naprosto v pohodě objednat i přes internet... )

"návnady fungují na pravidelné konzumaci" - tak jestliže musíte sáhnout po jedu, máte tam zřejmě dost zamořeno, což už "pravidelnou konzumaci" jaksi předpokládá...

A ano, vlastně máte pravdu, o situaci vím opravdu "zhola prd", protože v chovu potkany nemám.

11.7.2018 09:43

"ty návnady fungují na pravidelné konzumaci"

pokud je řeč o antikoagulantech, pak :

"Hlodavce obvykle zahubí po prvním požití, nástrahu není nutné přivnazovat." (citace z webu hubičů škůdců).

11.7.2018 09:56
ika

XXX.XXX.100.195

A teď o co vám vlastně jde? Mrzí mě, že si zřejmě asi nemáte s kým popovídat. Pointa vašich komentářů mi ale stále uniká...

11.7.2018 10:01
ika

XXX.XXX.100.195

xchipsy napsal(a):
KDE KOUPIT jsem vám napsala hned v úvodním příspěvku. Nevím, proč vás zaráží něco, co je očividně pouze vaší domněnkou, protože u nás prostě jedy jsou stále v uvedených prodejnách.

(a to ani nezmiňuji fakt, že lze naprosto v pohodě objednat i přes internet... )

"návnady fungují na pravidelné konzumaci" - tak jestliže musíte sáhnout po jedu, máte tam zřejmě dost zamořeno, což už "pravidelnou konzumaci" jaksi předpokládá...

A ano, vlastně máte pravdu, o situaci vím opravdu "zhola prd", protože v chovu potkany nemám.

Na to, že jedy nepoužíváte, máte poměrně slušný přehled o tom, kde všude je mají, ale na vás já fakt už nemám náladu, ani energii. Hold jste nejlepší, nejdokonolajší a já se s váma nemůžu rovnat. Ano, opět jste si to dokázala, tak už můžete jít spokojeně dělat chytrou někou jinam.

11.7.2018 10:05
ika

XXX.XXX.100.195

teď vznesu dotaz k tomuto obecně, ne jen ve vztahu k vepřům (neboli - v pohodě je to pouze pro ta prasata?) :

"už otrávená myš je naprosto v pohodě"

versus

citace z níže uvedeného odkazu:

"Nařízení Evropské komise z roku 2016 snížilo povolené množství aktivní látky v rodenticidech – místo pěti miligramů mohou nyní nástrahy obsahovat jen tři miligramy na jeden kilogram. Důvodem je mimo jiné úhyn různých predátorů, kteří se otrávenými hlodavci živí, jako jsou lasice, kuny, lišky, poštolky, káňata nebo čápi."

https://zpravy.idnes.cz/mysi-hlodavci-krysy-deratizace-pripravky-srazlivost-krve-smernice-eu-zahradnictvi-g3z-/domaci.aspx?c=A180323_171919_domaci_fer

a např. odpověď veterinářky na dotaz :

"...co se stane, když pes pozře otrávenou myš, jestli ten jed ještě dostatečně působí znova na toho pejska, nebo jestli už tou myší je to vynulovaný?

odpověď MVDr. Lucie SKLÁLOVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet

Ne, to je dotaz rozhodně namístě. Ano, ten jed stále působí, nejčastěji to teda potom způsobuje otravy u koček, které s tímto problémem se potýkají. Ale může to způsobit problém i u psů, samozřejmě pokud už to tělo té myši je v rozkladu a pozře pouze část, tak se víceméně nemusíme bát, ale pokud by to byla nějaká čerstvě zemřelá myška, tak v takovém případě je taky namístě buď vyvolat zvracení a nebo preventivně potom podávat vitamin K.".

jen prasata jsou to pouze pro vás...asi. Nevímj o tom, že by mi něco žralo otrávené potkany. Z jedů radost nemám. koupili jsme si kvůli tomu jezevčíka a borderteriéra., ale uplně to nepomohlo. pokud mi poradíte, jak zabránit tomu, aby k nám chodili krysy od sousedů a od nedalekého potoka. Tak to uvítám.

11.7.2018 10:46

ika napsal(a):
jen prasata jsou to pouze pro vás...asi. Nevímj o tom, že by mi něco žralo otrávené potkany. Z jedů radost nemám. koupili jsme si kvůli tomu jezevčíka a borderteriéra., ale uplně to nepomohlo. pokud mi poradíte, jak zabránit tomu, aby k nám chodili krysy od sousedů a od nedalekého potoka. Tak to uvítám.

1. dotaz byl směřován na bodlinku coby veterinářku, citovaný výrok je její...
2. "jen" ve spojení s vepři znamená pouze a jednoduše a prostě : jen, jenom, jedná se o výjimku (což je z textu zcela jednoznačné)...protože pro ostatní zvířata (alespoň pro ta jmenovaná v mnou citovaných textech) myš pozřivší jed nebezpečím je

tento pohled :
"jen prasata jsou to pouze pro vás...asi."
svědčí pouze o Vaší duševní nepohodě ale nikoliv o mém potencionálním pejorativním vztahu k těmto domácím zvířatům!

11.7.2018 11:06
ika

XXX.XXX.100.195

1. dotaz byl směřován na bodlinku coby veterinářku, citovaný výrok je její...
2. "jen" ve spojení s vepři znamená pouze a jednoduše a prostě : jen, jenom, jedná se o výjimku (což je z textu zcela jednoznačné)...protože pro ostatní zvířata (alespoň pro ta jmenovaná v mnou citovaných textech) myš pozřivší jed nebezpečím je

tento pohled :
"jen prasata jsou to pouze pro vás...asi."
svědčí pouze o Vaší duševní nepohodě ale nikoliv o mém potencionálním pejorativním vztahu k těmto domácím zvířatům!

Vy tady jste všichni tak chytrý...

11.7.2018 11:38
xchipsy

XXX.XXX.142.1

ika napsal(a):
Na to, že jedy nepoužíváte, máte poměrně slušný přehled o tom, kde všude je mají, ale na vás já fakt už nemám náladu, ani energii. Hold jste nejlepší, nejdokonolajší a já se s váma nemůžu rovnat. Ano, opět jste si to dokázala, tak už můžete jít spokojeně dělat chytrou někou jinam.

Ano, mám přehled, představte si, že třeba do zmíněného HausSpezi chodím nakupovat a jelikož jedy mají ve stejném regálu jako třeba přípravky do septiku, insekticidy, fungicidy, herbicidy a hnojiva, tak si jich fakt nelze nevšimnout...
Nechápu o co vám jde, proč se tak vztekáte. Hned v prvním příspěvku jsem vám napsala, kde to lze koupit, dovolila jsem si poznámku, že v chovu zvířat bych to nepoužívala vzhledem k riziku pozření necílovým druhem...a vy tu zcela nemístně hysterčíte... Jo jo, jak se říká, za dobrotu na žebrotu

11.7.2018 12:16

Je to čistě biochemie a způsob působení antikoagulačních rodenticidů.

Návnada samotná je jedovatá pro všechno, co jí sežere, záleží samozřejmě na dávce.

Pokud návnadu sežere potkan a má zrovna plný žaludek návnady a něco ho sežere i s tím žaludkem, dostane do sebe samozřejmě taky tu návnadu, která je jedovatá, a to v dávce odpovídající objemu žaludku. Pro kočku by to mohlo stačit, pro prase je toho málo, ale když takových nažraných potkanů sežere víc, otrávit by se mohlo.

Ale co se stane dál? Potkan tráví návnadu, rodenticid se dostává do jater a tam je METABOLIZOVÁN. Nikde se tam neukládá, v jaterních buňkách zablokuje enzym, který recykluje vitamín K. Tím návnada jako chemická látka končí a v těle potkana už se prostě nevyskytuje. Takový potkan v sobě žádnou návnadu nemá - pokud se teda nepůjde zase nažrat návnady a nebude mít plný žaludek - akorát má zablokovanou tu recyklaci.

Takže v jeho játrech postupně klesá koncentrace vitamínu K, až vitamín K dojde. A vitamín K je dobrý k výrobě tzv. koagulačních faktorů, což jsou látky, které se v krvi účastní kaskády dějů, která končí vysrážením fibrinu a sražení krevní plasmy. Takže játra přestávají vyrábět koagulační faktory a když po pár dnech v krevní plasmě koagulační faktory začnou docházet, objeví se krvácení jako příznak otravy.

Potkanovi není dobře, přestává žrát - takže nehrozí ani, že by měl zase plný žaludek - a pokud takového potkana cokoliv sežere, nestane se vůbec, ale vůbec nic, kromě toho, že to má ten potkan rychleji za sebou.

22.12.2018 20:01
MiladaR

XXX.XXX.128.39

Tech existuje, nejvic funguje ten co se lepi na nohy a oni si to pak oliznou a uhynou.

Kaja55

4.10.2021 19:35
Kaja55

XXX.XXX.10.248

Přidejte reakci

Přidat smajlík