Zdravím všechny, chci se zeptat, co je to za problém, případně jak se řeší - viz. fotky.
Nevím přesně, jak dlouho to může mít, věnoval jsem větší pozornost dvěma nastávajícím matkám. Je to největší strašpytel ze stáda už od malička, takže se drží stranou i když jsem mezi nimi.
Jalovice,15 měsíců, po otci Aubrac, z matky Čestr (možná trochu krve Holštýn-nemám u sebe kartu). Mám jí od 3 měsíců, chovaná celoročně venku s přístřeškem ve stádě s dalšími osmi vrstevnicemi a dvěma staršími krávami. Dosud žádný zdravotní problém, ostatní to nemají.
Předem děkuju za rady a informace.
Viz. prispevek : Vyrustek u jalovice
Snizena imunita zvirete. Zatim bradavic moc nema, mozna je casem ztrati. Nektere to holt maji nektere ne. Co proti tomu? Vetsinou se ztrati v pozdnim veku. Proctete diskuzi je tu hodne napsano. Ja je s vetem pichala homeopatikem, ktere v cz neni k dostani. Ty, ktere mely plny pupek bradavic jsem vubec nepripoustela. Nejak to samo vymizelo ze stada uplne. Zmenilo se ustajeni z uvazu na volne. Tudiz se zmirnila mira stresu. Pisete ze vase hraje posledni housle, mozna to je starter toho rustu bradavic.
Pupecni kyla vypada asi takto. Vyfotte jaluvku celou ze strany. Ale ma tam nejakou zhojeninu v oblasti slabiny, neco ji nabralo na roh?
Tak jsem si včera s sebou zapomněl vzít telefon
Zhojeninu tam má, ale už je to hodně starý a zahojený, to tmavý byla jen špína - na druhý straně ji měla ve stejným místě taky.
O hodně menší bradavice jsem našel na břiše skoro na stejným místě ještě u jedný - tam je to takový řetězec dlouhý asi 10 cm.
PavelIV
napsal(a):
Tak jsem si včera s sebou zapomněl vzít telefon
Zhojeninu tam má, ale už je to hodně starý a zahojený, to tmavý byla jen špína - na druhý straně ji měla ve stejným místě taky.
O hodně menší bradavice jsem našel na břiše skoro na stejným místě ještě u jedný - tam je to takový řetězec dlouhý asi 10 cm.
Malokdy to zustane jen u jedne. V kravine, jak staly vedle sebe, a jedna zacla krvacet...nakazily se vsechny sousedky. Ty vase toho zatim moc nemaji, videla jsem opravdu vic. U nekterych nebylo videt ani veminko. Co na to rikal veta? Mel nejake napady?
PavelIV
napsal(a):
Neříkal nic, protože jsem s ním nemluvil. Ale včera tam byl kamarád, který dřív dělal u krav a taky mě trochu uklidnil. Byl jsem vyděšenej hlavně, než jsem si tady přečetl, co to je. Dostal jsem radu, že při natírání propolisovou tinkturou to někomu brzy zmizelo, tak to zkusím.
Drzim palce a dejte vedet jak jste dopadli