Tak, vyplatí, to se takhle přesně spočítat nedá, protože vám nikdo neodhadne, jak dobře prase poroste. Pokud budete všechno kupovat, náklady budou samozřejmě vyšší než když máte třeba obilí z vlastní produkce.
Nevím, co myslíte těmi "zbytky", ale uvědomte si, že prase není popelnice a stejně jako člověk může mít nejrůznější zažívací potíže. Pokud máte na mysli třeba zbytek brambor či knedlíku od oběda, pak samozřejmě ok, ale rozhodně ne jídla kořeněná apod.
Pochopitelně je výhodnější vykrmovat prasata alespoň dvě, lépe vám budou žrát (konkurence) a také se budou cítit bezpečněji ve skupině než osamoceně (je ale třeba vybírat selata z jednoho vrhu nebo jednoho kotce, je to snazší než slučovat zcela neznámá zvířata).
Jaké plemeno zvolíte je čistě na vás, ikdyž pokud je vaší cílovou porážkovou váhou cca metrák, je to v podstatě jedno.
Mana69
napsal(a):
Kolik kg srotu prase spotrebuje do vahy 110kg? Jsou nutne brambory a repa?
Nedá se to jednoznačně určit, ale počítejte tak cca 400-500 kg, pokud chcete jen šrot, tak brambory a řepa potřebné nejsou. Nevím za jakou cenu budete mít sele a jak hlavně bude velké a zdravé, ale každopádně si myslím, že na začátek bude potřebovat nějaký Prestartér, Startér a tím se všechno prodraží, nehledě na to, že možná bude potřebovat i nějakou injekci(červenka apod.).
Prase je živý tvor a také se k němu musí tak přistupovat, kydání hnoje, minimálně 2/krát denně krmení atd...samozřejmostí je suchý teplý chlév(ale to asi víte)...
Možná to bude znít s moji strany divné, ale pokud jste nikdy prasata nechoval a veškeré krmení kupujete, tak raději si kupte již prase vykrmené a poražte jej, nebo kupte již opracované maso...
Osobne jsem prasata nechoval ale otec jich odchoval stovky. Tehdy ale vetsinu davky tvorily brambory a ty jsou prilis casove narocne a pro mne dnes levne nepristupne. Se srotem to prave moc vyskousene nema. Chlev mam dreveny ale jelikoz chci vykrmovat od dubna do listopadu tak by melo byt teplo. Sele muzu mit za 1500-2000kc pri vaze 25-30kg. Takze by me celkove vykrm prasete do 110kg mel stat do 5000kc? Dekuju.
No s tím teplem to berte hodně s rezervou, prasata nemají potní žlázy, tudíž příliš vysokou teplotu snášejí podstatně hůře než chlad. Optimální teplota ustájení se pohybuje okolo 20°C (malé sele o něco více, ale když píšete, že pořídíte 30tikilová, tak ani pro ně by teplota neměla přesáhnout cca 25°C. Pojem "sucho" je také relativní, samozřejmě vysoká vlhkost není dobrá, ale ani příliš nízká. Optimum je opět někde uprostřed, okolo 60%.
Brambory jsou časově náročné tak jeden den - pokud máte pařák, uvaříte všechny, pak je rozmačkáte a napěchujete do sudů nebo igelit.pytlů, aby k nim nemohl vzduch. Takto připravené vám vydrží dlouho (samozřejmě ne někde venku v horku) a můžete krmit každý den. Ale samozřejmě lze vykrmovat pouze šrotem (osobně míchám 1:1 pšenici a ječmen) + koupit nějaký premix (mají běžně ve výrobnách krmných směsí) nebo alespoň nějaký vit/min preparát (já používám Nutrimix).
Co se týče spotřeby jádra, počítejte minimálně 2-3 metráky na kus. Pokud budete něco přidávat (já dávám cukrovarské řízky, vojtěšku, otruby...), pak to bude o něco méně (bavíme-li se stále o cílové hmotnosti cca 110 kg). Ale píšete, že pořídíte 25-30kg sele - ale vemte opravdu alespoň dvě! - a vykrmovat budete duben až listopad, tedy 7 měsíců, to počítejte s mnohem vyšší váhou! Okolo metráku má prase v necelém půl roce, těch 25-30kg má (optimálně) v cca 70ti dnech, tedy něco přes dva měsíce. Sedm měsíců váš výkrm, to máte víc jak devítiměsíční prase, tam už budete u dvou metráků... A pokud natrefíte na "dobrá" selata, může to být více...
(na fotce vepřík, pořízen v listopadu, váha 30 kg, poražen v květnu,235 kg
Dosahnout optimalni teplotu 20°C je v lete skoro nemozne (kdyz je teplota nekdy i nad 30°C). Nevim jak bych ji mel dosahnout. Samozdrejmosti je sucha podestylka. Vlhkost by se pak mela prirozene drzet v norme ne? Jak dlouho takto pripravene brambory vydrzi? Obcas nejake vitaminy muzu klidne dat. Takze vykrmovat by mi stacilo nejake 4-5 mesicu? Takze vykrm jednoho prasete me vyjde do 3500kc? Jelikoz tata umi zabijacku prakticky udelat celou "sam" tak by se mi to pekne vyplatilo ne? Je moznost vykrm pretaknout o ty 2 mesice a zabijet vetsi ale tak ci tak by se mi to melo vratit ne? Dekuju.
Nemožné to rozhodně není, při správné konstrukci chléva a příp. za použití odvětrávacích/chladících systémů. Momentálně mám ve chlévě 23-25°C, a to se venku teploty šplhají nad 40 (na slunci).
Vlhkost se při suché podestýlce bude držet v normě za předpokladu, že nebude zvyšována jinými způsoby - tj. použití kvalitní napaječky namísto vody v korytě, správné větrání, denní odklízení hnoje, použití vysušujících preparátů na bázi jílů v kališti atd. atd.
Dávat vitamíny občas je platné asi jako nedávat je vůbec. Každé zvíře, prase nevyjímaje, má určitou potřebnou denní dávku, která by měla být dodržena.
Ve velkochovu se prasata porážejí ve váze 105 - 115kg, této hmotnosti je dosáhováno v necelém půl roce věku. Jak již jsem psala,25-30 kg by mělo mít sele ve věku 70 dní. Od narození do porážky je to tedy cca 170 dní. Koupíte-li tedy zdravá "nepodražená" dobře žeroucí dvouměsíční selata, měla by vámi požadované váhy dosáhnout za necelé 4 měsíce.
Co se týče výpočtů na náklady - opravdu to nejde zobecnit, nikdy nevíte, co se stane, taky vám může sele v padesáti kilech chcípnout nebo si zlomit nohu a bude nutné ho porazit předčasně, může "blbě žrát" a v tom půl roce věku mít 60 kilo...
Pokud budu počítat, že vše "poběží" naprosto optimálně bez nějakých nečekaných problémů, pak lze předpokládat, že se chov "vyplatí". Co se týče krmení: obilí, kdy průměrná cena se pohybuje okolo 400 za metrák, tak při spotřebě 250kg na výkrm jednoho kusu je to tisíc korun. Cena vykrmeného prasete se různí dle chovatele, začíná na 25, a končí někde okolo 40ti za kilo živé váhy. Za metrákové prase tudíž můžete zaplatit od 2500 do 4000. Hmotnost JUT se pohybuje v rozmezí 72-84%. I to je další důvod, proč je lepší chovat alespoň dva kusy - jedno porazíte doma, druhé prodáte a máte náklady zpátky + něco navíc. (ale samozřejmě při chovu dvou kusů už je nutná registrace provozovny a evidence zvířat)
Náklady vám ale může zvýšit nedokonalé chovatelské zařízení - rekonstrukce chléva, koryta, napaječky, větrání...nákup slámy, sena (nemáte-li vlastní), veterinář - nemoc, zranění, očkování...
A ještě k tomu srovnání s králíky - tak menší riziko tam rozhodně není a hlavně je tam hodně výrazný ekonomický či finanční, chcete-li, nepoměr. Přeci jen, když vám chcípne tříkilový králík, tak to "bolí" podstatně méně, než když vám uhyne metrákové prase...
Kdyz jsem nedavno skousel udrzet pri tech vedrech v chlive minimalni teplotu tak byla v chleve maximalni teplota 28°C. Nevim zda je to hodne pres normu kdyz pisete z 25°C jde? Napajecku vlastnim. Vetrani je bezproblemove. Hnuj kdysi odklizeli kazdy 2 dn tak nevim muzu skusit denne. Prase by jeste mohlo dostavat denne cerstvou travu, koprivy. Kazdopadne budu registrovat ale tak me napadlo znam hodne lidi kteri kazdeho roku vykrmujou 2 prasata bez registrace. Muzou byt 2 neregistrovana prasata v jednom chleve jedno od Kuby druhe od Jany? Dekuju.
28 by mohlo být v poho, ikdyž už je to dost. Ale pokud je chlév prostorný a nebude tam "nával" že by zvířata neměla možnost lehnout si dál od sebe, tak by to mělo být ok.
Já kydám denně (během včerního krmení), protože hnůj jednak zvyšuje teplotu a vlhkost, druhak obsah čpavku a dalších látek působí negativně na dýchací aparát (obzvlášť v létě). Pokud není prase čuně tak chodí do jednoho rohu, takže není problém těch pár lopat (beru to z pohledu, že těch prasat je tam třeba šest, u vás, když budete mít jedno dvě tak ty lopaty budou taky tak dvě ) denně vyhodit a dostlat.
Ano, dá se to brát tak, že jedno prase je vaše a druhé manželky ale raději bych se zeptala na ČMSCH, jsou tam vždy ochotní poradit. Vím že spousta chovatelů neregistruje nic a to těch prasat mají třeba deset, no ale jak se říká - všeho do času... Jednoho dne se může najít nějaký přející soused, kterému nedáte jitrnici a nebo mu bude vadit zápach či mouchy...a za případnou pokutu (a nejsou zrovna malé) těch pár minut fakt nestojí. Registrace je zdarma, vše se dá dělat z pohodlí domova přes PC (Portál farmáře) a pokud se neplánujete pustit do vlastního chovu (prasnice, selata atd...), tak v podstatě jen nahlásíte nákup zvířat a pak domácí porážku (příp. u více kusů prodej).
Zdravím, neviem ako je to u vás... Ale u nás tiež musíme registrovať ošípané od dvoch kusov a žiadne výhovorky že toto je kamaratove neplatia... Proste je to tak, že na jeden dom jedno prasa... Viem co hovorím od registrácie co bolo pred pol rokom som mal už 4 kontroly... Mame dobrých susedov... A nehovorím to, že musíte kupovať prasatá so stitkami... Na tom si priam hoduju kontroly... Na moje otázky, že kde mam také zohnať, keď všetky družstva sú zrušené... Odpovedali 250 km od vás predávajú na farme... Takže vždy ta naša kontrola niečím prekvapí.. Nič ich nezaujíma... Len aby dávali pokuty... Logika chyba... Dokonca od mája tohto roka vyšiel zákon, že všetok neregistrovaný dobytok sa už nedá do registrovať ako napr starší žijúci býk ale všetko má ísť do kafilerie... A dokonca to ze nemusíte hlásiť jedno prasa, je len dočasná výnimka... Ktorú bohvie kedy zrušia... A už sa bude registrovať všetko... Takže tak... Robia všetko aby chov zvierat človeku co najviac komplikovali... A ľudia radšej kúpili mäso fajne zdravé z Poľska
Mana69
napsal(a):
Jelikoz budou mit moznost vylezt ven do maleho vybehu 3x4 m (uprostred je poradny orech takze tam je stin prakticky porad) tak namackani moc nebudou. S tou registraci se jeste zeptam na ČMSCH ale komu mam napsat nejak se tam stracim. Dekuju
https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/prasata/registrace-provozovny/
Na konci jsou kontakty.
Mana69
napsal(a):
Dosahnout optimalni teplotu 20°C je v lete skoro nemozne (kdyz je teplota nekdy i nad 30°C). Nevim jak bych ji mel dosahnout. Samozdrejmosti je sucha podestylka. Vlhkost by se pak mela prirozene drzet v norme ne? Jak dlouho takto pripravene brambory vydrzi? Obcas nejake vitaminy muzu klidne dat. Takze vykrmovat by mi stacilo nejake 4-5 mesicu? Takze vykrm jednoho prasete me vyjde do 3500kc? Jelikoz tata umi zabijacku prakticky udelat celou "sam" tak by se mi to pekne vyplatilo ne? Je moznost vykrm pretaknout o ty 2 mesice a zabijet vetsi ale tak ci tak by se mi to melo vratit ne? Dekuju.
víte, já si myslím, že chov domácích zvířat je nerentabilní vždy...čas, krmení a starosti ještě po práci...to jak to kdo bere...já mám chov jako koníčka a odpočívám si u toho...ale jestli to berete jakože si chcete něco odchovat a pak si na tom pochutnat páč víte čím jste to krmil, tak ten pocit je k nezaplacení ..tak at se zadaří.
Napáječku miskovou, např. https://www.driml-napajecky.cz/cz/prasata/napajecky-526/miskova-napajecka-pro-vykrm-a-chovna-zvirata-vnitrni-zavit-1-2quot-11970.html
Koryto nejlépe beton, kamenina apod. Dá se i nerez nebo laminát, prodávají plast, ale tam bych moc nevěřila v dlouhou životnost...
xchipsy
napsal(a):
Napáječku miskovou, např. https://www.driml-napajecky.cz/cz/prasata/napajecky-526/miskova-napajecka-pro-vykrm-a-chovna-zvirata-vnitrni-zavit-1-2quot-11970.html
Koryto nejlépe beton, kamenina apod. Dá se i nerez nebo laminát, prodávají plast, ale tam bych moc nevěřila v dlouhou životnost...
dakujem velmi pekne,koryto ano ale mal som na mysli skor samokrmitko na suchy srot,dakujem
xchipsy
napsal(a):
To není ideální. Ta voda, co kamkoli nalejete, bude za chvíli humus.. a v létě je spotřeba vody opravdu velká..
no ved,mozno by pomohlo na sud alebo vecsie vedro namontovat napajaci ventil,no neviem,mozno bude mat niekto nejaky napad,ako to vyriesit,este raz dakujem
bery25
napsal(a):
dakujem velmi pekne,koryto ano ale mal som na mysli skor samokrmitko na suchy srot,dakujem
Mana69
napsal(a):
Je možné vykrmit prase namocenym pečivem s trochou šrotu, brambor a koprivama? Jinak lze částečně zastoupit šrot suchým pecivem? Kolik z krmné dávky muže činit pečivo?
Možné je (skoro) všechno, otázkou je, do jaké míry je to vhodné. Nastudujte si něco o normované potřebě živin, o složení pečiva, o anatomii a fyziologii zažívacího traktu prasete, dejte si to dohromady třeba do tabulky a budete vidět