Zdravím, mám trochu problém a nemohu se nikde na netu dopátrat nějaké diskuse na toto téma.
Mám 4 jalovičky a mladého býčka na výkrm. Býček byl v sousední ohradě, ale když začaly holky říjet, ohradník nebyl překážkou, párkrát jsem býčka dal vedle a pak už je nechal spolu...
Byl bych rád býčka uchovnil, ale už když jsem ho kupoval, bylo mi řečeno že ačkoli pochází z dobrého chovu, byl v kontrole užitkovosti a jeho stáří bratr prošel bez problémů, nepřipadá prý v úvahu aby ho uchovnili jinde než kde se narodil a basta.
Kupoval jsem ho v 6ti měsících, aby se ochočil, přeci si na zahradu nevezmu dospělého býka který mě místo mazlení propíchne. Když mě ředitel plemené knihy poslal do zádele, rozhodl jsem se že býčka ve dvou letech picnu a jalovičky na podzim inseminuji natruc jerseyákem...což je pasé když mi po nich od jara rajtuje tenhle brouček bez licence :(
Jak velký mám průser? Jak se to nahlásí na portálu farmáře?
Telata máme v plánu zbaštit, dve jalovičky mají podle barvy někde v rodokmenu stračenu a přesto jsou čistá E100 dobrý co a mě nejspíš čeká pokuta když se mi s nimi spustil krásný čistý E100...kocourkov.
Jestli si dobře pamatuju, co jsem četl, tak to problém nebude, jen budou bez původu. Takový věci se stávají, někomu je obskočí i bráška.
Hlášení - otec neznámý, nevím jak, nedělal jsem to, asi to nějak půjde tam, kde se zadává číslo registru otce. Telata budou mít v původu po otci X. Ale hlásit jste to měl do 3 nebo 7 dnů po narození (nepamatuju si přesně, hlásím druhý den, hned po označení). Tak jedině uvést jiný datum narození, tedy jestli se nenarodili v posledních dnech.
Asi by od Vás telata málokdo koupil, ale když je sníte, tak by neměl být problém.
Mazlíka bych z plemeníka teda nedělal
Děkuji, jistě to nebude přínosné jen pro mne.
Já vůbec nechápu smysl systému, máme na jedné straně sofistikovaný zákon nařizující státní schvalování vhodnosti býků a na straně druhé můžu toho býka (třeba anguse)pustit na stádo stračen a když budu dvě tři generace používat čisté plemeníky angus, vznikne mi čisté stádo angus...
Dnes se vše šlechtí na velikost a mohutnost - naopak bych nejen já uvítal býka který ponese gen zakrslosti aby mi příští generace nepřesáhla 300kg a krávy tak neničily půdu...mám tři hektary takže nepotřebuji obří zvířata.
Jen se člověk furt děsí, z které strany přijde další úřednická rána která veškeré jeho snahy o hezčí krajinu natrvalo zarazí a pošle jednoho do kriminálu.
Na hlášení času dost, kdyby zabřezly v prvních termínech, byla by telata v říjnu. Začnu pomalu zjišťovat kde a jak objednat známky abych to měl včas doma...
Dad: loni jsem zjišťoval, volal, psal - ani se mi nepodařilo nikde dohledat jaké ty podmínky uchovnění jsou, všude mi bylo řečeno, že to za žádných okolností nelze.
nery - kdo hledá najde, u každého plemene můžou být podmínky trochu odlišné, základ je stejný
jestli chcete krávy zmenšit tak sežeňte Dextra nebo Dahomei, to jsou prdelky malé, telat (býčků) je dost, ono plemeníka nelze udělat z každého, jen z těch bohatých a známých.
Už jsem o tom i přemýšlel...
Mít 100ha vyrábím dávno vlastní plemeno :), nebo importuji stádo zakrslých highlandů (kteří jsou mnohem blíže původnímu plemeni, než ty kolosy co se všude chovají dnes).
Ale s množstvím půdy co jsem schopen získat/najmout uživím maximálně malinkou skupinku :(.