Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2018 23:51
aztek31

XXX.XXX.96.43

Dobrý den, mám takový problém, a tak se chci poradit.
Máme 7 letou krávu C50 R25 X25, která má problémy zabřezávat, první dvě inseminace proběhly úspešně hned na poprvé, a boužel od té doby nám kráva odmítá zabřeznout, a zabřezává bohužel až na po čtvrté, a jednou dokonce i na po šesté. A tak se chci zeptat je nějaká učiná metoda aby zabřezla? V pondělí má proběhnout bohužel už třetí inseminace, už 2x odmítla zabřeznout. Máme třeba zkusit nějakého holštýnského býka(?), po většinu odmítá limusína a bohužel i čestra.
Je mi jí líto dávat pryč, když je to pěkná, a dobrá dojnice, která dojí 29l, a nějaká jalovička od ní by byla jen radost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2018 00:04

semenem to nebude.

možností, čim to je, je hodně. od určení říje a termínovaní krytí po výživu a výživný stav po možné patologie pohlavních orgánů, cysty, srůsty.

23.8.2018 12:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

aztek31 napsal(a):
Dobrý den, mám takový problém, a tak se chci poradit.
Máme 7 letou krávu C50 R25 X25, která má problémy zabřezávat, první dvě inseminace proběhly úspešně hned na poprvé, a boužel od té doby nám kráva odmítá zabřeznout, a zabřezává bohužel až na po čtvrté, a jednou dokonce i na po šesté. A tak se chci zeptat je nějaká učiná metoda aby zabřezla? V pondělí má proběhnout bohužel už třetí inseminace, už 2x odmítla zabřeznout. Máme třeba zkusit nějakého holštýnského býka(?), po většinu odmítá limusína a bohužel i čestra.
Je mi jí líto dávat pryč, když je to pěkná, a dobrá dojnice, která dojí 29l, a nějaká jalovička od ní by byla jen radost.

16 hod před inseminací píchnout Supergestran, jinak lze provést indukci říje- Oestrophan, za 11dní Oestrophan, za 72 hod. připustit naslepo ( 16 hod před inseminací Supergestran). Připusťte ji jiným býkem- může být stejné plemeno.

23.8.2018 16:21
oslik

XXX.XXX.75.10

Nám nechtěla zabřeznout jalovice. Říje krásné silné, inseminována různými býky, zkusili jsme černou plemenitbu i dovézt ji k plemeníkovi... Nic, po 19 dnech zas říje. Sono neukázalo žádný problém. Pomohl jí Ovsynch. Ideálně 5-12 dní po říji píchnout Supergestran, dále po 7 dnech Oestrophan,48 hodin po Oesrophanu opět Supergestran a 16 hodin poté inseminovat. Doporučená nám byla i "válka spermií", kdy se připustí 2 různými býky najednou, ale k tomu každý insemiňák není ochotný.
Ještě jsem tu kdysi na Ifauně v diskusi vyčetla, že některým kravám pomůže předávkování solí. Musí jí sežrat tolik, aby se ze*rala a samozřejmě mít stále k dispozici vodu, aby se tou solí neotrávila! Ta naše jalovice během 4 dnů zdlábla asi půl kila soli a průjem žádný smajlík
Určitě to nevzdávejte, držím palce!

21.10.2018 21:45
soptik85

XXX.XXX.64.11

Zdravím, vytahuji tuhle starší diskuzi - mám obdobný problém s krávou. Na první připuštění jako jalovička, zabřezla hned. Telila se 9.8.2017. Od té doby připuštěna 4x, z toho dvarkát dané hormony (Estrofan + Supergestran) na spuštění a ukončení říje. Inseminovaná dva dny po sobě a nic. Žádné cysty či nějaké abnormality. Kráva zdravá. Jak vet, tak i inseminátor říkal, že je to nádherná kráva, ale je mi k prdu držet takové zvíře. Co by se ještě dalo zkusit? Krom odvozu k býkovi. Tady není kde.

Ještě doplním, že od otelení nešla vidět říje (hlen, krev či nějaké jiné projevy - naskakování, bučení atd.).

22.10.2018 08:55
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Zkuste ji připustit ještě jednou . Nejdřív Oestrophan, za 11 dní Oestrophan II a za 2 dny Supergestran, po 15-20hod připustit naslepo s reinseminací. Jestli nezabřezne, dejte ji zabít. je celá řada příčin, které mohou způsobit sterilitu. ( srůsty vejcivodů, perzistující ŽT, ……) Je také otázkou, jestli nezabřezla, nebo došlo k ranné embryonální mortalitě. Poslední možnost je býk- jakýkoliv kterého má někdo na výkrm. (od 350kg)

22.10.2018 10:27
soptik85

XXX.XXX.64.11

Takže Oesrtoohan dát 2krat, jak píšete? Vet dal jen jednu dávku. A ten Supergestran před inseminaci? Vet pichal až po druhé inseminaci.

22.10.2018 11:21

soptik85 napsal(a):
Takže Oesrtoohan dát 2krat, jak píšete? Vet dal jen jednu dávku. A ten Supergestran před inseminaci? Vet pichal až po druhé inseminaci.

Jasný. Někdy se objeví říje už po první dávce a pak nemusíte dávat druhou, ale to jen za předpokladu, že se trefíte do určitého stadia cyklu což se nemusí podařit. Proto dvě dávky. U neříjícího se zvířete určitě. A supergestran po inseminaci je vám už na nic:D Ten chcete k posílení účinku estrophanu k vyvolání říje.

22.10.2018 12:06
soptik85

XXX.XXX.64.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasný. Někdy se objeví říje už po první dávce a pak nemusíte dávat druhou, ale to jen za předpokladu, že se trefíte do určitého stadia cyklu což se nemusí podařit. Proto dvě dávky. U neříjícího se zvířete určitě. A supergestran po inseminaci je vám už na nic:D Ten chcete k posílení účinku estrophanu k vyvolání říje.

Tak proč vet i inseminátor píchají Supergestran po inseminaci? Vysvětlili mi účinek tak, že Supergestran ukončuje říjí. Kráva je vždy vyšetřena, v jaké fází cyklu se nachází. Dle toho jsme dávali Oestrophan. Když byl pozitivní nález, tak se inseminovala a další den znovu. Hned na to ten Supergestran.

V tom aby se pak prase vyznalo...

22.10.2018 12:22

soptik85 napsal(a):
Tak proč vet i inseminátor píchají Supergestran po inseminaci? Vysvětlili mi účinek tak, že Supergestran ukončuje říjí. Kráva je vždy vyšetřena, v jaké fází cyklu se nachází. Dle toho jsme dávali Oestrophan. Když byl pozitivní nález, tak se inseminovala a další den znovu. Hned na to ten Supergestran.

V tom aby se pak prase vyznalo...

Supergestran způsobuje uvolnění LH, což je hormon způsobující ovulaci. Spíš než ukončuje bych řekla zpřesňuje. Dáte jednu dávku estrofanu, druhou dávku a pak 60 hodin supergestran a víte, že tam ta říje prostě je a inseminujete.

pokud teda vaječníky fungují, no.

22.10.2018 13:55
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

kdysi tu měl přednášku o reprodukci skotu prof Fricke z USA. Ten udával optimální dobu 17 hod po Supergestranu (viz ovsynch, presynch))

22.10.2018 18:41

jahodapavel napsal(a):
kdysi tu měl přednášku o reprodukci skotu prof Fricke z USA. Ten udával optimální dobu 17 hod po Supergestranu (viz ovsynch, presynch))

tohle mi připadá, že má každý člověk od fochu vlastní názor a není možné sehnat univerzální "správné" načasování. asi co komu funguje nejlépe.

každopádně supergestran před inseminací, ne po druhé inseminaci.

22.10.2018 21:36
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tohle mi připadá, že má každý člověk od fochu vlastní názor a není možné sehnat univerzální "správné" načasování. asi co komu funguje nejlépe.

každopádně supergestran před inseminací, ne po druhé inseminaci.

to je sice možné, ale on to měl podložené studiemi na stovkách krav.

22.10.2018 21:42

jahodapavel napsal(a):
to je sice možné, ale on to měl podložené studiemi na stovkách krav.

to každý z nich:)

25.10.2018 19:02
jon123

XXX.XXX.160.9

Bodlinko máš dobré a rozumné názory a dávám ti za pravdu. Máš můj palec nahoru :))

Přidejte reakci

Přidat smajlík