Šlechtění

České strakaté (C)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2018 23:08
anaR

XXX.XXX.96.43

Dobrý den, chci se zeptat jestli je nějaká odborná literatura jak zlepšit vizuálně vemena aby vypadaly na výstavní úrovni jako na obrázcích ? Hledala jsem snad všude, ale bohužel jsem nikde nic nenašla.. nebo alespoň jak začít když chci krávy šlechtit a jak se zorientovat ve výběru býků či plemenic?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2018 23:10

pokud chcete, jak říkáte, šlechtit skot, tak on už vám plemenář řekne:D.

27.8.2018 23:13
anaR

XXX.XXX.96.43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
pokud chcete, jak říkáte, šlechtit skot, tak on už vám plemenář řekne:D.

právě proto se ptám.. jak mohu já začít, bez pomoci plemenáře..

27.8.2018 23:37

nijak. ten plemenář je tam potřeba.

27.8.2018 23:37

jo, ty krávy jsou umyté, ostříhané a ty ocasy jsou příčesky.

27.8.2018 23:47
anaR

XXX.XXX.96.43

jo, ty krávy jsou umyté, ostříhané a ty ocasy jsou příčesky.

Jo, nejsem... moje otázka šla jenom na tvary vemen což jste vy asi nepostřehla... nemusíte z lidí dělat blbce :) né všichni lidi v tom mají vzdělání, takže si vaše útočné komentáře nechte děkuji =).

27.8.2018 23:53

když se díváte do katalogu býků, u každého máte uvedené plemenné hodnoty, co zlepšuje, co nezlepšuje, a vemeno je jeden z těch parametrů.

ale nefunguje to tak, že vezmete plemenici s mizerným vemenem, pustíte na ní takového býka a potomstvo má dokonalé výstavní vemena. šlechtění skotu je na dlouhý lokte, proto je k tomu plemenář

a ta vemena taky vypadají jinak, když jsou oholená a napudrovaná :D.

28.8.2018 08:26
spajzka

XXX.XXX.140.212

anaR napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jestli je nějaká odborná literatura jak zlepšit vizuálně vemena aby vypadaly na výstavní úrovni jako na obrázcích ? Hledala jsem snad všude, ale bohužel jsem nikde nic nenašla.. nebo alespoň jak začít když chci krávy šlechtit a jak se zorientovat ve výběru býků či plemenic?

Tak ono tobude chcit vic bodu. Treba vystudovat nejakou tu zemedelskou skolu, kde se exterierem a posuzovanim exterieru skotu zabyvaji. Pak jit do praxe. Navsivit nejake kurzy, objet par vystav klidne i zahranicni ( v kvetnu 2019 Agra Leipzig ).
Pak si nechat ohodnotit vlastni kravu, nejlepe profesionalne. Pak plemenar, ktery na zaklade ohodnoceni navrhne odpovidajici byky. Ovsem genetika je vec zaludna a to tele co se pak narodi muze byt po prababe a hotovo.
Ja kdyz sem si vybrala 50porci byka toho a toho, tak treba jenom pet jalovicek bylo opravdu peknych. Protoze kdyz chcete mit poradna kvalitni zvirata, tak musite umet taky selektovat.
Ty plemeni byci a dojnice jsou foceni tak, aby vypadali co nejlepe. Upravy trvaji i hodiny! Nedelejte si iluze ze ty krasna vemena vypadaji stejne kdyz je krava vydojena.

29.8.2018 08:45
igor

XXX.XXX.159.37

když se díváte do katalogu býků, u každého máte uvedené plemenné hodnoty, co zlepšuje, co nezlepšuje, a vemeno je jeden z těch parametrů.

ale nefunguje to tak, že vezmete plemenici s mizerným vemenem, pustíte na ní takového býka a potomstvo má dokonalé výstavní vemena. šlechtění skotu je na dlouhý lokte, proto je k tomu plemenář

a ta vemena taky vypadají jinak, když jsou oholená a napudrovaná :D.

Ono to platí nejen u krav - já taky vypadám výrazně jinak oholenej a učesanej

29.8.2018 09:55
dad

XXX.XXX.225.133

anaR - dokud jste se nezmínila v reakci na bodlinku tak o tvaru vemene tam nic není, jestli nemáte vědomosti o genetice - šlechtění tak se neurážejte nad připomínkami druhých a studujte, plemenář je od toho, aby Vám poradil, pokud mu budete schopná říci přesně o co Vám jde, od toho jsou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík