Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2018 00:01
Kubula34

XXX.XXX.9.229

Prosím o radu od zkušených hospodářů. Dostal jsem od babičky polnosti,louky,lesy a přemýšlíme jak nejlépe naložit s pozemky. (Prodávat určitě nechceme)
Chtěli by jsme zkusit pár kousku býčku na výkrm a následný odprodej masa a pro vlastní potřebu. Chtěli by jsme pást,jsme na samotě a kousek od statku jsou cca 3-4ha louky.
Otázka zní vyplatí se nám při práci past 6-12 kusů? (Měli bychom to jako prilepseni,nic velkého od toho necekame!) Luk máme 11ha,ale něco mají v pronájmu jzd ještě na pět let.
Od malička se pohybuju okolo zvířat,ale co umřel děda se od hospodaření upustilo. Traktor a TKčko zůstalo. Tak si říkáme že by to bylo prima využití pozemku a návrat k přírodě.
Děkuji za reakce

20.9.2018 07:16
bodlinka

XXX.XXX.237.163

finančně se to nevyplatí. ale pokud chcete vlastní hovězí, tak hurá do toho.
teda hurá. počítejte spíš těch šest kusů, pokud máte čtyři hektary.
a býky je lepší vykrmovat na úvazu v maštali. protože, no. na úvazu se nervou a taky pak neřešíte, jak je naložit a odvést na jatky. přinejhorším si pomůžete navijákem. ale býci na volno...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2018 01:23

Jak si můžeš bejt Bodlinko hned tak jistá, že se to finančně nevyplatí? Na takovéhle tvrzení tu je moc málo informací, každopádně první roky se obvykle končí v červených číslech, než se to trochu rozjede.Osobně bych šel cestou pořídit si odstavené třeba 3 jalovičky, trochu bych do chovatelství opět zabřednul a až vyrostou tak je připustit a mít malé masné stádo které by se zvětšovalo podle dostupných pozemků. Pást hovězinu je pořád mnohem jednodušší a levnější než pást třeba ovce a kozy a i taková stáda i v takovejch výměrách bývají výdělečné, tak nevím proč by se tohle hned tak od boku nemělo finančně vyplatit.

21.9.2018 05:08
Kubula34

XXX.XXX.32.148

Děkuji,sem si říkal proč by se tím zabývalo tolik lidí,když by to bylo prodelečny. Jak jsem psal,chtěli bychom to na přilepsenou a využít co nejlépe v tuto chvíli volné pozemky. Ještě malá otázka nejlepši plemena pro začátečníky?

21.9.2018 07:41
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Zdravím, taky bych byl s býky na pastvě opatrnej, radši jalovice - můžete se rozhodnout později, jestli připustíte nebo budete jen vykrmovat. U plemene hlavně záleží, jestli budou přes zimu venku nebo ne. Já začal s jalovicemi z mléčnýho stáda (čest, holštýn a jejich mix), kde připouštěli masným býkem plemene Aubrac a jsem spokojenej. Taky to vyšlo levně, bral jsem je asi ve třech měsících (po odstavu od mlíka). Můžu poslat kontakt po SZ, je to v Jihočeským kraji (jestli to pro Vás není moc daleko).

21.9.2018 08:03
dad

XXX.XXX.225.133

Kubula34 - Proto že nás to baví
ekonomika je jen hra s čísli, záleží co všechno započítáte, i to h o v í n k o je surovina
plemenná příslušnost Vám nezaručí charakterově bezproblémové zvíře, ptejte se ošetřovatelů s kterými kousky se jim dobře pracuje
sám jsem si pořídil Dextra, je to hračka k jídlu, dá se udržet na špagátku a je přes něj vidět
sehnat tenhle podzim hovězinu za dobré peníze nebude velký problém, jen jestli máte krmení do jara plus nějakou rezervu

21.9.2018 11:08

Já osobně bych volil Čestr, ale je to kombinované plemeno ne čistej masňák a vím že v mých podhorských podmínkách se jim daří. To ale neznamená že pro vás by nebylo lepší sáhnout po něčem jiném.

Přidejte reakci

Přidat smajlík