Dobrý den, máme jerseyku na druhý laktaci a klesá jí dojivost. Dá se s tím něco dělat?
Máme ji od telete, první laktaci narazila 20litrů denně, pak postupně snižovala, ale když jsme začínali zasušovat dojila 15l denně. 5.9. (10dní před termínem) porodila zdravého býčka. Rodí sama s dozorem. Pokud je hezky, chodí s kozama ven. Narazila 21-22l denně a teď, dva měsíce po porodu dojí tak 14litrů. Dostává šrot (ječmen, oves, pšenice, kukuřice), do toho vojtěškové granule a vitamíny, seno ad libitum. Přidala jsem jí na radu jedné paní extrudovaný sojový šrot, aby měla víc bílkovin a večer po dojení 10l teplé vody s melasou, jinak má samozřejmě napáječku. Máme jen jednu a tak počítám každej litr. Nevíte kde dělám chybu?
Můžete zkusit přidat šrotu na čtyřlitrový kbelíček 2x denně a díl ovsa bych nahradil ječmenem. Oves krmím jen v období říje, nebo jako dietu. Na dojivost nejsou špatné ani syrové brambory (zvykat pomalu). Trus můžete poslat na rozbor a uvidíte. Bylo by fajn, kdyby sem napsal svoje zkušenosti přímo chovatel jersey.
Máme také Jersey, teď asi 5. měsíc po porodu na 3. laktaci, připuštěná. Teď dojí cca 16 litrů denně. Krmíme denně 3kg mačkaného šrotu (pšenice, kukuřice, ječmen), 2kg cukrovarské řízky a vojtěškové granule, seno nebo celodenní pastva. Zatím nemáme registrovanou minimlékárnu, tak nám to bohatě stačí. Při minulé laktaci s tímto nádojem vydržela od 4. měsíce až do zasušování. Má obrovskou tučnost 7,8% a vysokou bílkovinu, tak super výtěžnost na sýry (7l/1kg). (foto z léta i s dcerou).
Pokud bych u té naší chtěla zvednout nádoj, tak určitě přidat šrot, ale je pěkně kulatá a kdo jí z odborníků (veterináři, indemiňáci) vidí, tak se diví, že takhle pěknou ještě neviděli.
Hodně chovatelů tady říká, že když Jerseyky neměli přes léto dost pastvy, tak proto tolik nenasadily. Těžko říct, každá kráva je jiná.
My máme oves s ječmenem dohromady, oni to tu tak pěstujou, tak mi to tak krmíme. Dojivost se lehce zvedá, možná jí rozhodila změna času. Začala jsem včera s odčervením bylinnýma granulema, tak uvidíme.
Akela, máte ty holky obě moc pěkný, ta naše zatím rodí jen býčky
Já nemám dokončenou registraci minimlékárny, visím na rozboru vody, máme lehce nadnormativní dusičnany, jinak všechno v pořádku, takže vím jak pěkně se z jejího mlíka dělá a jaká je to dobrota, ale ranní mléko odstřeďuju, večerní ne. když jsem dělala z plnotučného, bylo to až moc. A takhle mám aspoň smetanu do kafe a na máslo
Děkuju za vaše názory
Tak se smetanou to máme stejně, u tažených sýrů, tvarohu a pod. také částečně odstřeďujeme. My trošku válčíme s hygienou, ale snad to dobře dopadne a registrace také bude. Ale kdo jednou Jersey ochutná,....Je opravdu super. My jsme už 3x chtěli inseminovat sexovaným semenem, ale vždy to inseminátorovi nějak nevyšlo, tak 2x býček a konečně jalovička, která zůstane doma v chovu. Tak uvidíme příště!
pro dad - Výtěžnost je slušná, mléko je už při výpočtu ochuzené o 1/3 metany a tak 1kg tažených sýrů ze 7l je myslím slušné (a něco je tam snědeno během výroby a do výpočtu nezapočítáno). U čerstvých bohužel nemám spočítáno.
akela - díky za osvětu, už jsem chtěl mít radost, že mám kozy rekordmanky
taky jsem pokukoval po J100, ale pak kvůli místu, velikosti a nakonec i dojivosti J jsem čapnul Dextra, zatím nedojíme, protože jsme v očekávání, ale jsem rád, že ji mám, jen mně překvapuje co se do ní vejde
tera1 - biologická voda je právě voda obsažená v krmivu (řepě atd.), řepu, senáž i siláž si dělám pro kozy (a teď i pro kravku) sám, krmím tím hlavně přes zimu když nejde (není co) pást, na kvalitě mléka a výrobků z něj jsem nikdy (a nejen já) nic nepoznal, letos jsem musel rozdělat siláž na dva měsíce i v létě k senu, tady prostě nezaprší
dad - my se právě rozhodly opačně. Původně jsme chtěli Dextra, ale to u nás nebyl nikdo, kdo by ho dojil a něco z mléka vyráběl. Tak jsme sáhly po Jersey a dneska bych neměnila. To mléko je prostě ve srovnání s obyčejným jako mercedes mezi trabanty. My si právě v Holandsku byly Dextry prohlédnout a také nás vyděsilo kolik toho sežerou a jak málo nadojí a jen pár měsíců v roce. Tam to mají jako větší kozy a hlavně na maso, z mléka dělají jen telata a tak po odstavu nechávají zasušit, ale to už dojily jen pár litrů. Teď když vidím kolik mléka se v rodině vypije a pro jí, tak bych musela mít místo Jersey Dextry 4 a ještě by to bylo málo a ta horší kvalita mléka (myslím nižší tučnost, nižší bílkovina a pod.). Pak budu moc ráda, když dáte vědět jak vaše kravka dojí a co z mléka děláte.
Ares1985
napsal(a):
Dobrý deň,čo všetko je potrebné splniť na minimliekáreň, hľadam to už dlhšie,ale nič smerodajné písané ľudckou rečou som nenašiel....
Zdravím ares, já to tedy přesně nevím, ale myslím, že to je na stránkách státní veterinární správy, u nás:
https://www.svscr.cz/
Já mám doma jersey a taky teď polevila. Nechávali jsme u ní tele do 2 měsíců, nedojila jsem a pak jsme ji odstavili, pár dní jen na noc a pak úplně s tím, že na sebe holky viděly. Malá byla zavřená a velká na pastvě s přístupem až k ohrádce, kde byla malá.Dojila po těch 2 měsících asi 14 l ( je na druhém teleti). Po cca měsíci jsme malou odvezli a kravka zůstala sama. Spadl jí nádoj na asi 8l/den. Teď ji budeme stěhovat do stáje, protože už dopásla co mohla a nechci ji něchat venku na blátě. Tak by mě zajímalo..má asi 4 kg ječmen s pšenkou půl napůl. Když bude mít opět společnost( uvidí i na tu svojí malou), může se jí dojivost zase zvednout? Případně, co přidat na krmení? Kvalita mléka je super, smetany spousty, jen mi ty litříky chybějí...:) Díky moc..