Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2018 20:56
Ares1985

XXX.XXX.167.37

Dobrý deň, kúpil 6ks odstavčiat durok x landrase, ktoré mali už 8 týždňov a boli odstavené. Majiteľ ich choval v oplotku s drevenou budou. Takže som mal predstavu, že budú odolnejšie keďže sa blíži zima. Na jeho odporúčania som krmil len pomyjami tak ako boli navyknute u neho. Všetko išlo v poriadku presce krásne zrali, išli ma zvaliť keď som ich išiel kŕmiť. Skúšal som dávať aj šrot ale o ten nemali záujem. Ja som ich umiestnil pekne do tepla do chlieva a pomyje zalieval teplou vodou... I keď u neho mali len studenú vodu... Ale chcel som sa vyhnúť komplikáciám tak som radšej všetko zohrieval a naviac dával do zradla ešte aj probiotika, aby náhodou nedostali hnačku... Všetko bolo pekne radosť kukať na odstavčata, až do pred včera keď som šiel kŕmiť a jedno odstavca sa nevedelo ani postaviť nohy malo ako z gumy a za pár hodín zomrelo... Myslel som si reku ak prechladlo... Tak som im dal ešte viac sena. A na druhy deň zas z ničoho nič ďalšie mŕtve ráno bez problémov zralo, po príchode do roboty zas uhynulo... To mi nedalo a sme ho otvorili prasa bez známok nejakých poškodených orgánov... Teraz zase ďalšie prasa začalo mat podobné príznaky... Tak som ho radšej zabil... Som zúfalý... Neviem co to môže byť, že to má taký rýchly priebeh... Nestalo sa Vám také nieco? Ďakujem

20.11.2018 21:04
Ares1985

XXX.XXX.167.37

Ares1985 napsal(a):
Dobrý deň, kúpil 6ks odstavčiat durok x landrase, ktoré mali už 8 týždňov a boli odstavené. Majiteľ ich choval v oplotku s drevenou budou. Takže som mal predstavu, že budú odolnejšie keďže sa blíži zima. Na jeho odporúčania som krmil len pomyjami tak ako boli navyknute u neho. Všetko išlo v poriadku presce krásne zrali, išli ma zvaliť keď som ich išiel kŕmiť. Skúšal som dávať aj šrot ale o ten nemali záujem. Ja som ich umiestnil pekne do tepla do chlieva a pomyje zalieval teplou vodou... I keď u neho mali len studenú vodu... Ale chcel som sa vyhnúť komplikáciám tak som radšej všetko zohrieval a naviac dával do zradla ešte aj probiotika, aby náhodou nedostali hnačku... Všetko bolo pekne radosť kukať na odstavčata, až do pred včera keď som šiel kŕmiť a jedno odstavca sa nevedelo ani postaviť nohy malo ako z gumy a za pár hodín zomrelo... Myslel som si reku ak prechladlo... Tak som im dal ešte viac sena. A na druhy deň zas z ničoho nič ďalšie mŕtve ráno bez problémov zralo, po príchode do roboty zas uhynulo... To mi nedalo a sme ho otvorili prasa bez známok nejakých poškodených orgánov... Teraz zase ďalšie prasa začalo mat podobné príznaky... Tak som ho radšej zabil... Som zúfalý... Neviem co to môže byť, že to má taký rýchly priebeh... Nestalo sa Vám také nieco? Ďakujem

A pichli sme jednému z tych co uhynulo aj antibiotika... Nepomohlo... Sracku nemajú... Ešte ma napadlo, že keď sa to u nich už prejavy... Začnú aj chrapotat... Akoby mali problém s dýchaním

21.11.2018 09:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak těch příčin může být hned několik. V případě navlhlého obilí (sena, slámy...) se může jednat o perakutní průběh aflatoxikózy, také může jít o Aujezskyho chorobu, zátěžovou myopatii - PSS (stresový syndrom), perakutní červenku, masivní napadení škrkavkami......
Jak jsou selata nyní stará? Jsou odčervená a očkovaná? Vykazovala ta postižená nějaké další příznaky - nechutenství, zvracení, průjem...?
Co myslíte těmi "pomyjemi"? (složení) Přidáváte vitamíny a minerály?
Na vašem místě bych uhynulý kus dala na pitvu, jinak se těžko doberete příčiny a zajištění správné léčby...

21.11.2018 18:28
Ares1985

XXX.XXX.35.42

Odstavčata majú teraz 10 týždňov.. Nemali vôbec hnačku, potravu primali bez problémov, išli ma prevrátiť s vedrom... Pomyje myslím (zemiaky, cestoviny, ryža, rezne).. Jedno sme vypitvali a vnútorné organy bez patogennych zmien... Slama čistá.. Uskladnena pod strechou... Antibiotika nezabrali... Odcervil som pred troma dňami... U majiteľa boli odcervene po mesiaci.... Momentálne krmim len srotom a mliekom, uvidím čo to spraví...

21.11.2018 20:25
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nepozoroval jste otok víček, hlavy a/nebo krku? (nemusí být nijak extrémně výrazné!) Pak by se mohlo jednat i o edémovou nemoc.
Rozhodně bych upravila to krmení, takto mladá prasata potřebují kvalitní a hlavně vyváženou krmnou dávku, což rýže a těstoviny opravdu nejsou. Šrot a mléko taky není ideální. Dále vám tam zcela chybí (nebo jste jen nenapsal?) doplnění vitamínů, minerálů a aminokyselin.
Mají prasata celodenní přístup k pitné vodě?
To že jste nic nenašli při domácí "pitvě" neznamená, že tam něco nebylo - tím v žádném případě nechci snižovat vaše znalosti, ale přeci jen, tři ze šesti, to je 50% ztráta a to už by opravdu chtělo odborné vyšetření. Může se samozřejmě stát, že těmi třemi to vše skončilo a už se nic nestane no ale taky můžete přijít o všechna...

Přidejte reakci

Přidat smajlík