Dobrý den, letos asi v červenci jsem si koupil 4 prasata na výkrm z blízkého prasečáku, klasické bílé prase, jejich váha byla asi 20kg, prasata dostávají žrádlo 2x denně a to ve složeni uvařené brambory, postrouhanou řepu, šrot( ječmen pšenice), namočené pečivo,vše spařeno horkou vodou, vše v poměru cca 1:1 ,sežerou toho asi 20ti litorvý kýbl ráno a to stejné množství večer,ale NEROSTOU,jejich váha asi po 4-5 mesíčním krmení dělá asi 50kg což mi přijde strašně málo a nevim si s tím rady, když dostanou větší dávku tak ji nesežerou,zkoušel jsem dávat i Plastin a AUREROVIT ale nezlepšilo se to,neměl by někdo nějakou radu co s tím? Mockrát děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě je prostě držíte na dietě, no.
Si to spočítejte. Ředíte žrádlo vodou 1:1, takže ze dvou kýblů máte jeden kýbl žrádla na den. Na čtyři prasata.
Složení krmné dávky by bylo celkem v pořádku teď, ale jestli jste takhle krmil hned od začátku, je to hodně chudá krmná dávka. A nyní by to bylo ok jen za předpokladu, pokud v těch 20ti litrech není kilo šrotu a zbytek ten "blast" jako řepa a brambory apod.
Takže - kolik kg šrotu na jedno krmení dáváte? Jsou prasata odčervená? Jak byla stará při nákupu? 20 kilo by mělo mít sele v necelých 2 měsících věku - nekoupil jste nestandardy?
Jak se dari dal vasim prasatkum?asi jste si mel pro začátek koupit jedno nebo dve a vyzkouset si krmnou davku a přírůstky na jednom praseti, a teprve potom na dvou a vice..ta vase krmna davka je,jak píší ostatni chovatele,slaba a pro prasata nedostačující..chybi tuky,vitaminy,vapno..prasata miluji domaci zbytky,zeleninu,jablka,pestrou a vydatnou stravu..do nedávna jsme chovali kazdy rok jedno prase,myslim,ze se mělo dobre,denne i 5litru koziho mleka,v 6-7mesicich mělo 200-220kg,landras,malo tuku,same dobre maso..vše je v krmeni,ale mozna,ze mate prasata take zacervena..
No, jedna věc je, co prasata "milují" a druhá, co je pro ně vhodné Ze zeleniny a jablek nijak zázračně neporostou, není to vietnamec, domácí zbytky to je otázka, co si pod tím představit, pokud třeba zbylé brambory nebo knedlík od oběda, tak ok, ale jinak prase (ani jakékoli jiné zvíře) není popelnice a když občas čtu, co všechno jsou "chovatelé" schopní krmit, tak mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Prase nepotřebuje krmení pestré, ale hlavně vyvážené. Naopak časté změny (za účelem té pestrosti) jsou spíš na škodu, prase je velmi chytré zvíře a cokoli nového neznámého v krmné dávce může vést taky k tomu, že se toho krmení ani nedotkne. Samozřejmě je to kus od kusu, jsou takoví, co schlastají cokoli, co dostanou...
Už jsem to v jiné diskuzi psala, pro prasata jsou nejdůležitější aminokyseliny, z nich pak na prvním místě lysin. Obilí je na něj bohužel zrovna dost "chudé", proto se přidává např. soja, hrách nebo krmiva živočišného původu. Dost zásadní roli hrají vitamíny a minerály, takže pokud se nekrmí komerční krmnou směsí nebo nepřidává premix, je vhodné do krmné dávky přidávat alespoň Plastin, Nutrimix apod. Větší význam to má při výkrmu do vyšších porážkových hmotností.
btw Tu hmotnost máte zváženou nebo je to odhad? Pokud bylo myšleno za 6-7 měsíců VÝKRMU, pak je to bez problémů dosažitelné (a sele jste dovezli 2-3 měsíční), ale pokud to má být tak, jak jste psala V 6-7 měsících (věku), to je prostě fyziologicky nemožné, dva metráky prase nemůže vážit v půl roce věku To by z velkochovu odváželi na jatka tříměsíční selata (protože standardní jateční váha je 105 - 115 kilo).