Hovězí porážka

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2018 21:12
laso325

XXX.XXX.219.26

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám dva býčky a chtěl bych je letos nechat zabít na jatkách a maso si nechat ale mám strach aby mi dali maso z těch mých a ne z jiných popřípadě dali správnou váhu. Existuje nějaká kontrola jak to zjistit? Chci si nechat nadělat 10kg balíčky a nějaké prodat ale nevím co by měli vše obsahovat zda se to dává i s kostmi nebo bez. Děkuji za radu.

10.12.2018 22:19
dad

XXX.XXX.225.133

Kontrola neexistuje, maso prodat nesmíte

11.12.2018 12:36
kometa

XXX.XXX.224.101

dad napsal(a):
Kontrola neexistuje, maso prodat nesmíte

To není zcela přesné. Kontrolovat můžete - musel byste se procesu porážky účastnit. Pokud je zvíře poražené na jatkách a prohlédnuté veterinární službou (a označené za nezávadné), prodat můžete.

11.12.2018 12:51
bodlinka

XXX.XXX.237.163

kometa napsal(a):
To není zcela přesné. Kontrolovat můžete - musel byste se procesu porážky účastnit. Pokud je zvíře poražené na jatkách a prohlédnuté veterinární službou (a označené za nezávadné), prodat můžete.

nemůžete,

aniž byste u toho měla bourárnu a řeznictví schválené veterinární správou.

11.12.2018 20:38
dad

XXX.XXX.225.133

Kometa - za tři a půl roku na jatkách nepamatuji, že by vet nebo šéf směny někoho pustil do provozu. Kdyby se něco stalo tak by si šel sednout. A člověk neznalý provozu se všude motá a vadí.
Ať si laso 325 zařídí domácí porážku a maso si nacpe doma do mrazáku nebo prodá pod rukou.

11.12.2018 20:49
bodlinka

XXX.XXX.237.163

a tak prodej soukromou osobou je z hlediska zákona stejné fujky bez ohledu na to, jestli "potraviny neznámého původu" pochází z jatek nebo z domácí porážky, takže domácí porážka je v tomhle asi jednodušší.

12.12.2018 08:47
kometa

XXX.XXX.224.101

dad napsal(a):
Kometa - za tři a půl roku na jatkách nepamatuji, že by vet nebo šéf směny někoho pustil do provozu. Kdyby se něco stalo tak by si šel sednout. A člověk neznalý provozu se všude motá a vadí.
Ať si laso 325 zařídí domácí porážku a maso si nacpe doma do mrazáku nebo prodá pod rukou.

Ale já nepíšu, že ho tam někdo pustí. Jenom, že by u toho musel být - souhlasím, že to nelze.

12.12.2018 08:49
kometa

XXX.XXX.224.101

bodlinka napsal(a):
nemůžete,

aniž byste u toho měla bourárnu a řeznictví schválené veterinární správou.

Bodlinko, vyjímečně s vámi nesouhlasím. Viz Zákon o veterinární péči č. 166/1999.

12.12.2018 09:15
bodlinka

XXX.XXX.237.163

kometa napsal(a):
Bodlinko, vyjímečně s vámi nesouhlasím. Viz Zákon o veterinární péči č. 166/1999.

Prodej masa skotu opravdu není a nikdy nebude prodej ze dvora.

12.12.2018 09:26
bodlinka

XXX.XXX.237.163

takové balíčky masa může člověk prodat jen když je to zavakuované z bourárny a balírny, takže to vypadá jak to, co se prodává v supermarketu.

12.12.2018 10:03
kometa

XXX.XXX.224.101

bodlinka napsal(a):
takové balíčky masa může člověk prodat jen když je to zavakuované z bourárny a balírny, takže to vypadá jak to, co se prodává v supermarketu.

Ano, můžu se mýlit. Nejlepší by bylo optat se na příslušné veterinární správě. Pro laso 325.

12.12.2018 10:09
bodlinka

XXX.XXX.237.163

kometa napsal(a):
Ano, můžu se mýlit. Nejlepší by bylo optat se na příslušné veterinární správě. Pro laso 325.

prodej malého množství ze dvora se výslovně týká králíků, nutrií drůbeže, ryb a zvěřiny.

cokoliv jiného jede přes hygienické balíčky eu a ze dvora se prodat nedá. takže maso musí projít schválenými jatkami, schválenou bourárnou, schválenou balírnou a bla bla bla, všechno to má požadavky na to, jak musí vypadat ten provoz, teplota, bezdotykové baterie, do jaké výšky mají být kachličky a jak mají být zakryté zářivky a kolik luxů, to už jsem vesele zapomněla, byly doby, kdy jsem to musela umět zpaměti. to se týká nejen skotu, ale i prasat, ovcí, koz.

můžete si na jatkách koupit nerozbouranou půlku vlastního zvířete, ale nesmíte jí doma v kuchyni nabalíčkovat a prodávat dál.

12.12.2018 17:43
lukasel

XXX.XXX.38.130

Behem ledna mam v planu navstivit nase pany uredniky co nam vymysleli noveho ohledne prodeju mas z vlastni produkce v malem. Pokusim se donest aktualni pozadavky na schvaleni bourarny. Vim kdo vse se ke schvaleni musi vyjadrit dokonce jake byly parametry pred 3 roky ale chci to mit aktualni a primo od tech co to maji na starost. Doufam ze me potesi

18.12.2018 01:53
lukasel

XXX.XXX.38.130

Pro ty, co by chteli vedet hrubou kostru co a jak ohledne prodeje produktu z farmy , je na netu moznost stahnout prirucky 1) jak na faremni prodej ze dvora 2) jak na prodej ze dvora. Je to z roku tusim 2012, takze urcite probehly nejake upravy, ktere je potreba individualne resit na prislusnych mistech...

Přidejte reakci

Přidat smajlík