Dobrý večer,
je zde někdo kdo má zkušenost či se zabývá chovem prasat s produkcí a následným prodejem selat?
Chtěl bych chovat do začátku 2 svině a produkovat selata. Prostory mám, krmení není problém zajistit vlastní pole i technika. Registrované hospodářství mám na ovce, takže rozšíření není problém. Dále je mi samozřejmé že je nutno i živnost (přeci obrat už nějaký je). A dále mě zajímá co je potřeba zařídit. Např. kvůli hnoji (plánuji na hluboké podestýlce a vyvážet na vlastní pole). je nutno nějaké další povolení, úřady atd...? Abych měl legální chov prasat s odchovem a prodejem selat?
Předem děkuji za odpověď.
S dvěmi prasnicemi muziku neuděláte. Zdánlivé náklady na jedno sele jsou malé, my jsme si je spočitali a 1660 na 1ks. Proto jsme okamžitě přestali prodávat selata a dokrmujeme si je. Pro radost je samozřejmě chovejte, je to krásné, ale občas přijdou těžkosti a nečekané výdaje ve formě léčiv a veterinářů. Jestli chcete dvě prasnice, počítejte s průměrem vrhu 10 selat. na 1 vrh. Tz. za rok 40 ks selat. Musíte si naplánovat řiji, abyste prodával selata, když je o ně zájem - tedy duben-květen a prosinec leden. Jen tak pro zajímavost - Víte proč velkochovy prodávají selata? Protože potřebují hotovost, takže třeba 30% selat prodají i bez zisku, jenom aby měly hotovost.Můžete nám zavolat 799 508 589. Rádi Vám sdělíme, co víme. Šprinc Statek Pochvalov