Dobrý den, mám v plánu zatravnit 10ha orné půdy pro budoucí chov skotu. Pozemek je vhodný k zatravnění použiji vhodnou směs osiva atd. Chci se zeptat jaká je vhodná krycí plodina(podsev).
Uvažoval jsem, že zaseju jako krycí plodinu oves a sklidím na zeleno na senáž, kterou dále prodám. A tady se chci zeptat jeli to možné a bývá o senáž zájem, nepoškodí se založená pastvina při sklizni a následném balíkování senáže.
proboha ! která orná půda není vhodná k zatravnění ?
krycí plodina může být a také nemusí, s ovsem, nebo luskoobilnou směsí chybu neuděláte
při sklizni senáže záleží jen na výběru techniky a obsluhy jakou škodu způsobí na čerstvém drnu, pastevní směsi však dobře regenerují a když zaprší tak nebude problém
o senáž a jakékoliv krmivo tohodle druhu bude zájem, záleží jen na ceně, jestli však opravdu chcete chovat tak si to nechte pro sebe ať nekupujete, dnešní ceny jsou pro chovatele černou můrou a pro prodejce snové
Myslím že letos nějak zpřísnili eroze takže my necháme ornou a vysejem jetelotrávu s ovsem.Človek nikdy neví -bylo by škoda přijít o ornou trvale.Loni jsme seli jetel s ovsem,bohužel kvůli suchu z toho byla jen jedna seč a vyrostl jen oves,no je z toho siláž a krávy se po ní můžou utlouct a obyč travní už nežerou..
Dobrý den, tak jsem zasel a sklidil. Podělím se s Vámi o postřehy.
Pastvinu jsem založil podle doporučení, certifikovaným osivem a oves jako krycí plodinu podle názoru lidí, kteří na se na tom podílely tak se povedlo. Příští rok tam vyženu moje malé stádo ( možná chov býků na maso nebo jalovice, ale pouze s kontrolovanou užitkovostí - asi masný Simental. Je to drahé na pořízení, ale později se to snad vrátí v ceně zástavu a lepších porodech. Oves s podsevem jsem sklidil po 90 dnech na senáž - 90 balíků 130cm bohužel s prodejem mám problém - není zájem ( cena 800,-) a to se mi vrátí akorát náklady, vše bylo službou.No začátky jsou těžké proto ten chov býků abych zkrmil senáž. Na druhém poli mám pšenici jako krycí plodinu a jetelotrávu. Pšenici jsem sklidil na zrno (bez hnojení) - výnos 14t ze 6 ha a jetelotráva letos asi už né. Půlku pšenice a slámu si nechám, druhou půlku cca 7t pšenice jsem prodal 380,- / 100kg . Finančně to vyšlo hodně špatně počkám na dotace, ale první rok bude asi propadák, ale určitě to nevzdám. Pokud možno poraďte kde soudruzi udělali chybu...
Soudruzi chybu neudělali.
Jen ten výnos pšenice je katastrofa a to zpeněžení druhá.
Začátek je na finance a psychiku vždy náročný.
Až se bude prodávat dobytek tak to snad už bude lepší.
Služby jsou velká položka do nákladů, ale šetří to čas a vlastní sádlo.
Odkud jste ? Otec nesklidil ani balík sena a na žně se teprve chystá. Schání čím bude krmit.
Raději do SZ.