Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2019 19:14
honzíček

XXX.XXX.32.230

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jak je to s registrací prasete, v případě že koupim prase třeba ve velkochovu a hned ho zabiju na domácí poražku. Děkuji

30.1.2019 20:22
Lukas1230

XXX.XXX.226.75

Jedno se registrovat nemusí. Dvě a více kusů už ano

30.1.2019 20:34
honzíček

XXX.XXX.32.230

Od 25.1 se právě musí registrovat od 1ks, mě jde o to ho jen koupit a hned zabít jak to potom je.

31.1.2019 10:57
bery25

XXX.XXX.41.89

honzíček napsal(a):
Od 25.1 se právě musí registrovat od 1ks, mě jde o to ho jen koupit a hned zabít jak to potom je.

ja osobne by som urcite nic nehlasil,co vam chcu kontrolovat ked prasiatko uz bude v mraznicke

31.1.2019 11:22
Malkina

XXX.XXX.50.199

To bude záležet na tom kdo vám ho prodá-pokud nahlásí odsun na vaše hospodářství,vy nahlásíte přísun a porážku,jinak to asi nepůjde-taky jsem zvědavá jak to bude až budem brát nová selata.Zatím tohle neřešili i když jsme brali víc kusů..

31.1.2019 12:45
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Je to zcela jednoduché. Pokud si koupíte sele na výkrm, tj. předpoklad, že ho budete mít delší dobu, pak nyní už musíte mít registrované hospodářství a vést evidenci. Takže zaregistrujete, prase "přihlásíte", až ho vykrmíte a porazíte, tak zase odhlásíte.
Pokud ale kupujete už vykrmené prase, které rovnou porazíte, pak nemusíte mít registrované hospodářství, evidenci o tom, že vám (jméno a adresa) to prase prodal, vede chovatel (prodávající).

31.1.2019 12:51
xchipsy

XXX.XXX.142.2

bery25 napsal(a):
ja osobne by som urcite nic nehlasil,co vam chcu kontrolovat ked prasiatko uz bude v mraznicke

No, všeho do času... Stačí jedno udání nepřejícího souseda apod... a za až sto tisíc pro fyzickou a až dvě mega pro právnickou osobu to "prase načerno" fakt nestojí

31.1.2019 13:50
Malkina

XXX.XXX.50.199

xchipsy napsal(a):
No, všeho do času... Stačí jedno udání nepřejícího souseda apod... a za až sto tisíc pro fyzickou a až dvě mega pro právnickou osobu to "prase načerno" fakt nestojí

A jak to teda bude se značením?Zatím jsme vždycky přivezli selata bez známek nebo tetování,ale když ho budu mít na hospodářství označený být musí.A značí se pod bachyní nebo před odsunem jinam,ne?

31.1.2019 15:01
bery25

XXX.XXX.41.89

xchipsy napsal(a):

ano,ked prasiatka budem chovat 6 mesiacov,tak ho samozrejme nahlasim,ale ked kupim vykrmene prasa a v ten den ho rozoberiem ,co chcu kontrolovat,mraznicky,chladnicky ci stolicu urcite by som take prasa nehlasil

31.1.2019 17:08
xchipsy

XXX.XXX.142.2

bery25 napsal(a):
ano,ked prasiatka budem chovat 6 mesiacov,tak ho samozrejme nahlasim,ale ked kupim vykrmene prasa a v ten den ho rozoberiem ,co chcu kontrolovat,mraznicky,chladnicky ci stolicu urcite by som take prasa nehlasil

Takové prase hlásí chovatel, který ho prodává. Momentálně se připravuje vyhláška, která vše jasně upřesní, takže prozatím se řídíme mimořádným veterinárním opatřením, které stanoví:
1) Každý chovatel prasat, jehož hospodářství je evidované u pověřené osoby podle zákona
č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých
souvisejících zákonů (plemenářský zákon), (dále jen „evidované hospodářství“), který přemístí, ať již za
úplatu nebo bezúplatně, prase určené pro domácí porážku, je povinen vést řádnou evidenci těchto
prasat.
2) V evidenci prasat určených pro domácí porážku podle odstavce 1 musí být uveden
a) počet přemísťovaných prasat,
b) datum přemístění prasat,
c) jméno, případně jména a příjmení dopravce a adresa dopravce, obchodní firmu nebo název
a sídlo, není-li totožná s chovatelem,
d) jméno, případně jména a příjmení chovatele, ke kterém je prase přemisťováno a adresa
domácnosti tohoto chovatele,
e) adresa hospodářství, do kterého je prase přemisťováno, není-li totožná s adresou
domácnosti.
3) Každý je povinen uchovávat evidenci prasat určených pro domácí porážku po dobu nejméně
1 roku od data přemístění a na požádání ji předložit úřednímu veterinárnímu lékaři.

31.1.2019 17:10
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Malkina napsal(a):
A jak to teda bude se značením?Zatím jsme vždycky přivezli selata bez známek nebo tetování,ale když ho budu mít na hospodářství označený být musí.A značí se pod bachyní nebo před odsunem jinam,ne?

No, to je na vás, pokud bude někdo dál chovat prasata bez registrace a vy taková kupovat, vystavujete se riziku postihu... Jinak samozřejmě každý, kdo má i jen jednu prasnici a odchovává selata, má povinnost registrace a evidence a tím pádem i značení.

31.1.2019 17:25
Malkina

XXX.XXX.50.199

xchipsy napsal(a):
No, to je na vás, pokud bude někdo dál chovat prasata bez registrace a vy taková kupovat, vystavujete se riziku postihu... Jinak samozřejmě každý, kdo má i jen jednu prasnici a odchovává selata, má povinnost registrace a evidence a tím pádem i značení.

No to je mi právě divný,berem z velkochovu takže registrovaný určitě jsou+ vystaví nám doklad kde je jasně uvedeno,že selata,váha,cena,razítko podpis takže je to zpětně dohledatelný.Ale známky nemělo žádný -já to neřešila,nebyl to můj boj.Teď už bude,protože já už označený mít musím...

31.1.2019 20:36
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Malkina napsal(a):
No to je mi právě divný,berem z velkochovu takže registrovaný určitě jsou+ vystaví nám doklad kde je jasně uvedeno,že selata,váha,cena,razítko podpis takže je to zpětně dohledatelný.Ale známky nemělo žádný -já to neřešila,nebyl to můj boj.Teď už bude,protože já už označený mít musím...

A určitě nebyla ani tetovaná? Dost velkochovů známky nepoužívá (prasnice je selatům vykusují, prasata si je často při drbání o hrazení vytrhávají nebo zraňují uši i si je koušou navzájem atd...) plus samozřejmě vyšší náklady na pořízení známek...
Zrovna dnes soused porážel prase koupené ve velkochovu a mělo právě tetování...

31.1.2019 21:09
Malkina

XXX.XXX.50.199

Ne nebyla,oni to asi papírově maj v cajku akorát na to značení prdí(známky v šuplíku),předtím to nevadilo,protože to stejně lidi nehlásili.Akorát mám strach jestli budou ještě chtít prodávat po pár kusech lidem když s tím bude papírování navíc.

1.2.2019 21:32
lukasel

XXX.XXX.30.253

Dalsi buzerace a papirovani navic... Zachvilu budem evidovat i muchy na hnoji...

1.2.2019 21:47
lukasel

XXX.XXX.30.253

Standartni postup je, ze prijedete na prasecak domluvite se se zootechnikem o koupi prasete. Zvazi, nachystaji ho na rampu(popripade na vuz z ktereho predani probehne za hranici strediska z duvodu snizeni rizika prenosu nemoci napr. AMP)to zalezi na mistni situaci, sepise se papir kde se uvadi jatecne prase o vaze x, cena,jmeno a adresa kupujiciho a hlavicka(razitko) chovatele... A dovezete si cunika domu. Bavim se o jednom kusu.

3.2.2019 09:50
xchipsy

XXX.XXX.142.2

lukasel napsal(a):
Dalsi buzerace a papirovani navic... Zachvilu budem evidovat i muchy na hnoji...

Dlouhá léta musí být registrován jeden kůň, jedna kráva, jedna koza... tak proč ne i jedno prase. Ikdyž teda spíš než povinnost registrace bych byla pro častější a přísnější kontroly, protože podmínky chovu jsou mnohde žalostné a pokud takové "chovatele" povinnost registrace odradí od toho, něco chovat, tak to bude jen dobře.

3.2.2019 10:31
Malkina

XXX.XXX.50.199

xchipsy napsal(a):
Dlouhá léta musí být registrován jeden kůň, jedna kráva, jedna koza... tak proč ne i jedno prase. Ikdyž teda spíš než povinnost registrace bych byla pro častější a přísnější kontroly, protože podmínky chovu jsou mnohde žalostné a pokud takové "chovatele" povinnost registrace odradí od toho, něco chovat, tak to bude jen dobře.

Chápu jak to myslíte.Jenže,no,koně,krávu i třeba kozu zaregistruju a pak ji mám roky.Prasata se tak nějak rychlejc točí nebo jak to napsat.Tele nahlásím když se narodí a pak za dva roky když jde na jatky.Prasata co pár měsíců.Sice všechno dělám přes portál ale je to opruz.Tohle přisunout,tohle odsunout,nahlásit narození,pastviny,hnoje-blbinec...

3.2.2019 13:47
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Malkina napsal(a):
Chápu jak to myslíte.Jenže,no,koně,krávu i třeba kozu zaregistruju a pak ji mám roky.Prasata se tak nějak rychlejc točí nebo jak to napsat.Tele nahlásím když se narodí a pak za dva roky když jde na jatky.Prasata co pár měsíců.Sice všechno dělám přes portál ale je to opruz.Tohle přisunout,tohle odsunout,nahlásit narození,pastviny,hnoje-blbinec...

Tak, "rychlejc točí", jak se to vezme. My třeba porážíme ve váze 220+, což je záležitost +- 10-11 měsíců (od narození), takže to úplně na chvíli není. Co třeba kůzlata? Nahlásíte narození a za dva tři měsíce porážku nebo prodej, to mi připadá rychlejší záležitost, než to prase... (k tomu navíc mít vlastní známky atd...)
Pokud si někdo koupí sele, tak holt nejdřív zaregistruje hospodářství, zas tolik námahy to nedá a je to "na furt". A co se týče těch, co si jen jeden den koupí vykrmené a druhý den (nebo tentýž) ho porazí, tak pro ty se momentálně nic nemění, tu evidenci, ke komu a kam prase šlo, vede prodávající. Takže já v tom fakt žádný problém nevidím.

3.2.2019 15:30
Malkina

XXX.XXX.50.199

xchipsy napsal(a):
Tak, "rychlejc točí", jak se to vezme. My třeba porážíme ve váze 220+, což je záležitost +- 10-11 měsíců (od narození), takže to úplně na chvíli není. Co třeba kůzlata? Nahlásíte narození a za dva tři měsíce porážku nebo prodej, to mi připadá rychlejší záležitost, než to prase... (k tomu navíc mít vlastní známky atd...)
Pokud si někdo koupí sele, tak holt nejdřív zaregistruje hospodářství, zas tolik námahy to nedá a je to "na furt". A co se týče těch, co si jen jeden den koupí vykrmené a druhý den (nebo tentýž) ho porazí, tak pro ty se momentálně nic nemění, tu evidenci, ke komu a kam prase šlo, vede prodávající. Takže já v tom fakt žádný problém nevidím.

Máte pravdu.Ale přesto si troufám tvrdit,že plošně to podmínky chovu prostě nezlepší.Zatíží to jenom ty kdo to stejně mají/chtějí mít v pořádku.Ti kteří koupí sele a šoupnou ho někam do smradlavý díry bez oken se stejně na nějakou registraci vyprdnou a na takových lidech je vymahatelnost pokut spíš žádná i kdyby jim teda někdo na to přišel.Ono je to vidět u těch jiných druhů-že by se nějak zvedl životní standart od doby před povinnou registrací jsem si teda nevšimla

3.2.2019 17:46
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Tak to máte bohužel pravdu.

3.2.2019 18:28
Malkina

XXX.XXX.50.199

Chtělo by to spíš nějakou osvětu do škol.Takový hudební výchově se věnuje jedna hodina týdně od první třídy a přitom neznalost not nikoho neohrozí a v dospělosti má i ve městech víc lidí zvíře než hudební nástroj.Stačily by i jen takový obecný základy.Že se zvířeti čistí ještě NEŽ to začne smrdět.Že každý potřebuje vodu a kousek jablka nebo nablízat se sněhu fakt nestačí.Že když se ometám někde kolem nemocnejch zvířat,tak se nejdřív umeju a převlíknu než jdu muchlat svoje a tak...Ono se to týká všech chovanejch zvířat ne jen těch hospodářskejch.Tam je to asi paradoxně jednodušší.Starám se dobře=vydělám starám se špatně-chcípne=prodělám..

3.2.2019 19:20
lukasel

XXX.XXX.30.253

Ti co maji spatne podminky pro chov jsou mnohokrat i registrovani a s tvrdsimi postihy pro ty co trizni zvirata souhlasim ... Ale opravdu chcete aby urednici potazmo stat vedel o kazdym prdu?! Ani bych se nedivil kdyby prisla dan z vlastni produkce...

3.2.2019 19:44
Malkina

XXX.XXX.50.199

lukasel napsal(a):
Ti co maji spatne podminky pro chov jsou mnohokrat i registrovani a s tvrdsimi postihy pro ty co trizni zvirata souhlasim ... Ale opravdu chcete aby urednici potazmo stat vedel o kazdym prdu?! Ani bych se nedivil kdyby prisla dan z vlastni produkce...

No ještě jim ty daně pomáhejte vymejšlet Ono stačí kolikrát se zdaní třeba takovej bejk než se od krávy dostane na talíř.Koupím malý tele + DPH,prodám ho jako zástav +DPH,někdo ho dokrmí a prodá na jatky zas DPH a tam ho rozbouraj a zas prodaj s DPH..

3.2.2019 19:47
lukasel

XXX.XXX.30.253

Kdyz jsem delal selata, bravali je ode me pantatove z okoli ve veku cca 65 let. Vzali si treba dve. Vykrmovali je u sebe ve chlivku, jedno meli pro sebe a druhe vykrmovali mladejm. Cunici meli podminky rekl az bych nadstandartni. Kdyz sme se kolikrat bavili co a jak s registraci tak mi rikali, ze az se bude muset registrovat kazde cune tak se na to vyprdnou. Prece v jejich veku nebudou blbnout po uradech a jejich mladi se k tomu nemaji. Takze na to zase doplati takovi lide, kteri se chteji postarat aby doma jedli kvalitu a chteji zachovat tradicni veprove zabijacky se vsim co k tomu patri...bohuzel mi pripada, ze nasi urednici vymysli kdejakou blbinu, aby vykazovali cinnost...

3.2.2019 19:53
lukasel

XXX.XXX.30.253

Kurna to abych rychle smazal snad to neprecte nase ministerstvo financi...

3.2.2019 20:02
Malkina

XXX.XXX.50.199

No jo,budem tancovat jak nám pískaj.Můžem na to nadávat(zatím)

4.2.2019 16:12
Malkina

XXX.XXX.50.199

Tak už mám provozovnu rozšířenou o ,to šlo fofrem..

4.2.2019 16:19
xchipsy

XXX.XXX.142.2

No jasně, bývá to otázka jednoho mailu nebo telefonátu a je to na věky A hlavně, máte klid, jako riskovat případný problém a pokutu kvůli tomu, že se mi nechce poslat přes Portál, že prase mám a pak že zase nemám..to fakt nestojí za to Já jedno posílala zrovna dneska, záležitost asi tři minuty včetně uvaření kafe

4.2.2019 16:39
Malkina

XXX.XXX.50.199

Já hlášila narození telete tak jšem to vzala při jednom.Krucinál z tý klávešnice mi jebne..Pochopila jšem to šprávne že zmena še hláší jen jednou mešíčne?

4.2.2019 18:42
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Ano, souhrnné hlášení jednou měsíčně, a to ještě jen pokud nastala nějaká změna.
Příklad - koupíte pět selat v dubnu, nahlásíte přísun pěti kusů. V květnu jich máte pořád pět, nehlásíte nic. V červnu máte pět, nehlásíte nic... V září jedno prase porazíte, nahlásíte porážku a konečný stav 4 kusy. V říjnu desátého jedno prodáte a dvacátého jedno porazíte, nahlásíte k poslednímu dní v měsíci (já hlásila i až ten další a v pohodě) a konečný stav 2 kusy.. A tak dál Prostě nemusíte hlásit ihned okamžitě, ale až ke konci toho měsíce.
Oficiální znění je "Chovatel má povinnost vést na každém svém hospodářství „Registr prasat v hospodářství“ a jednou měsíčně zasílat hlášení o stavech a změnách do ústřední evidence. Pokud v měsíci nedojde ke změně stavu zvířat, chovatel hlášení nezasílá."
A dále "Způsob evidování prasat je skupinový - tzn., že chovatel eviduje pouze počty zvířat".

4.2.2019 18:53
Malkina

XXX.XXX.50.199

xchipsy napsal(a):
Ano, souhrnné hlášení jednou měsíčně, a to ještě jen pokud nastala nějaká změna.
Příklad - koupíte pět selat v dubnu, nahlásíte přísun pěti kusů. V květnu jich máte pořád pět, nehlásíte nic. V červnu máte pět, nehlásíte nic... V září jedno prase porazíte, nahlásíte porážku a konečný stav 4 kusy. V říjnu desátého jedno prodáte a dvacátého jedno porazíte, nahlásíte k poslednímu dní v měsíci (já hlásila i až ten další a v pohodě) a konečný stav 2 kusy.. A tak dál Prostě nemusíte hlásit ihned okamžitě, ale až ke konci toho měsíce.
Oficiální znění je "Chovatel má povinnost vést na každém svém hospodářství „Registr prasat v hospodářství“ a jednou měsíčně zasílat hlášení o stavech a změnách do ústřední evidence. Pokud v měsíci nedojde ke změně stavu zvířat, chovatel hlášení nezasílá."
A dále "Způsob evidování prasat je skupinový - tzn., že chovatel eviduje pouze počty zvířat".

Díky,omlouvám se za minulý příspěvek,občas mi zamrznou některé klávesy.Ta evidence je o proti kravám dost jednoduchá-zaplaťpánbu.

9.2.2019 15:49
Ares1985

XXX.XXX.35.42

Ono na tej registrácii by nič také hrozné nebolo.. Nahlásiť - odhlásiť.... Ale najhoršie je ten cirkus okolo.... Začína to tým, že musíte kupovať len registrované odstavčata.... Jasne kedysi to bolo jednoduché keď boli družstva na každom kroku... Teraz aspoň na SR je to problém... Najbližší registrovaný chov nie je vždy za rohom... Ja to mam cca 200 km... Takže s tým súvisia ďalšie problémy... Povolenie na prevoz, vozidlo na prevoz, príslušné papiere... Potom keď už sa blíži ten slávnostný deň, keď sa Vám podarí to prasiatko vychovať a idete robiť zabíjačku treba ju nahlásiť, následne rozbor na svalovca, a potom kafileria ktorá príde ku vám pre cca 20 kg živočíšnych produktov za 50 eur a následne celý kolotoč z odhlasovaním na Cehz.
Tak sa potom nie je čo čudovať, keď niekto siahne po neregistrovanom odstavcati z vedľajšej dediny... A celému kolotoču sa vyhne... Mne to naozaj nepríde ako podpora farmárov na Slovensku alebo ČR... Nie každý má nervy na tu byrokraciu hlavne keď sa jedná o starsich ľudí..... A to nerátam ešte nedajbože, že chce niekto riešiť dotácie...

9.2.2019 16:19
xchipsy

XXX.XXX.142.2

Tak to máte mnohem složitější než v ČR. Porážka se nehlásí, nic se nikam neodevzdává, žádný rozbor na svalovce se nedělá - samozřejmě ale musíte prase "spotřebovat" pouze v rodině, ne ho někde rozdávat. Takže v podstatě jde pouze o to, pořídit si zvíře z registrovaného chovu (kterých u nás taky není málo) a sám se zaregistrovat no a pokud se tomuto chcete vyhnout taky, pak holt nekupovat selata, ale již vykrmené prase, které jen porazíte..
(btw dotace co se prasat týče jsou pro drtivou většinu malochovatelů zcela bezpředmětné, protože v přímých platbách není nic a co se týče třeba titulu Zlepšení životních podmínek v chovu prasat, tak to je pro malého chovatele taky k ničemu, jednak musí být žadatel podnikající v živočišné výrobě, druhak ty částky jsou velmi malé. Pak třeba Welfare, ale jednou z podmínek je minimálně 3 VDJ, přičemž jedna prasnice = 0,5, takže pokud chcete o něco žádat, musíte mít aspoň 6 prasnic... Dále tu máme třeba Genetické zdroje, tedy u nás přeštická prasata, jenže opět minimální počet je 7 kusů zapsaných v plemenné knize - kolik "drobných" chovatelů má doma 7 prasnic? A tak dál...)

Přidejte reakci

Přidat smajlík