Dobrý den, prosím o radu zkušenější, před několika dny jsme si přivezli jalovičku J100. Má čtyři ukončené měsíce, koupila jsem jí granule pro telata a moje otázka zní, mohu jí přidávat na granule postupně trošku šrotu? Popřípadě jaký je pro takové telčo nejvhodnější? Mám už spoustu let kozy a čekala jsem až se krávě budu moci věnovat, a co mě úplně dostává, jak neuvěřitelně hodná je. Kozy takový potvory, jsem pořád ve střehu co vyvedou a tele je miláček....Jen nechce moc být na zahradě. Ale to se asi s počasím upraví. Když tam jsem s ní, skáče jako koza, ale jakmile se chystám k odchodu, hned si zaleze. Máme tři rozmazlený kozy a moc nadšeně se tedy na krávu netváří, odhání ji od sena, tak je zatím odděluji. Jinak seno má adlibitum. Koupila jsem jí osvior liz, ten zatím taky nechce, tak co bych jí ještě mohla dopřát? Jinak bude celoročně puštěna v sadu a máme tam pro ni novou zahradní chatku nezateplenou(ale jsme u Kyjova a zimy zde jsou mírné) 12m2, s možností volného pohybu. Děkuji
Dobrý den, také chováváme Jerseyku. Letos jsme si od ní nechali jalovičku a od začátku mimo mléka jí dáváme směs STARFID CCC od firmy FIDES AGRO. A nic lepšího jsme ještě neměli. Jsou to částečně mléčné granule a částečně celé zrno, sušená mrkev, jablko a pod. Je to naprostá špička, nádherně voní, nejsou po ní průjmy a nikdo nám nevěří, že jalovička je 100% jersey a jaký věk. Od 4. měsíce k tomu přidáváme ječný a kukuřičný šrot, sušené řízky a vojtěškové granule. Jalovička je jak ze žurnálu, nádherné říje a úžasná povaha. Už bych neměnila. I když STARFID je "jen" startér, tak výrobce mi potvrdil, že hodně domácích chovatelů ho používá i nadále a jsou s ním perfektní výsledky. Jsme z Polabí, naše holky také spí každá ve svém "zahradním domečku" cca 2x2,5m, na úvazu, ale jinak jsou celý den venku na pastvině, kde mají velký přístřešek a mohou být pohromadě.
Dobré ráno, děkuji za radu, hned na něj mrknu, a objednám, chtěla jsem se zeptat, do kdy dávat granule pro telata? Abych něco nezanedbala. A ještě Vás poprosím, jaké množství jí dávat, paní od které jsem ji kupovala, dávala hrst ráno a večer a mě se to zdá málo, ale hubená nebyla to ne. Dávám jí teď zednickou lžíci dv
Dávkování záleží na druhu a složení granulek, které dáváte. My jsme dávali STARFID CCC do čtvrtého měsíce samotné ad libitum (kolik sežrala), k tomu pouze mléko od matky. Potom jsme odstavili od mléka a začali dávat večer 2x denně 1kg STARFID CCC,1x denně hrníček sušených namočených řízků, totéž vojtěškových granulí, a hrníček směsi kukuřičného a ječného šrotu. Tuto dávku podle věku jsme postupně navyšovali. Byli jsme začátečníci a tohle nám doporučil náš veterinář - mnohaletý praktik. Ale jiné granulky budou mít jiné složení a tedy nutnou jinou dávku. Uvidíte, co se vám osvědčí.