Dobrý den, sbírám rady a zkušenosti s dojením 1x za den. V současné době jsme na první laktaci a dojíme 1x (cca 8l). Přešli jsme na tento způsob po třech měsících od porodu a bylo to bez problémů. Chci se zeptat, jak rychle po porodu se může na tento způsob přejít na dalších laktacích aby nehrozil zánět a zdravotní potíže kravky. Děkuji
Toť otázka. Pokud kravka takhle málo dojí, tak se dojením 1x za den nic ani neděje. Já dojím 1x až když chci krávu zasušit, tj. v 1.polovině osmého měsíce březosti.
Je pravděpodobné, že Vám kravka na druhé laktaci nasadí víc mléka a dojením 1x za den by problém mohl nastat, nehledě toho, že se obíráte o mléko. Např. když dojíte jednou, tak máte 8l, ale při dojení 2x denně, by bylo 12l.
Svoje krávy bych dojením 1x za den po třech měsících od porodu totálně odpravil.
Dojení 1x za den se provádí již v několika zemích světa ale není moc dostupných informací na netu. Je nižší dojivost ale zase vyšší tučnost a bílkovina(dle dostupných informací) Nechci trhat rekordy v dojivosti, mléko máme hlavně pro naši potřebu, jde mi hlavně u časovou úsporu. Chodíme do zaměstnání a chov mám jako koníčka. Chápu, že většina chovatelů bude chtít mít co nejvíce mléka(ekonomické ukazatele) ale možná někdo praktikuje podobný způsob chovu.
Jak chcete, padla otázka a já odpověděl, tak se nezlobte. Že se někde praktikuje dojení jednou za den je možné, ale jistě záleží na plemeni. Vy podle fotek máte čestra a to je masomléčné plemeno, které do mlíka půjde. Za další, dojením 1x denně roste v mléce počet somatických buněk, takové mléko se prodávat nesmí a už vůbec bych ho nepil.
Prostě chcete, aby Vám Vaše jednání někdo posvětil... třeba se někdo najde.
" nižší dojivost ale zase vyšší tučnost a bílkovina(dle dostupných informací)"
To není moc dobrý argument - při Vašem nádoji 8l a mém 30l, kde budete mít o malé % vyšší tučnost, kdo z nás udělá víc másla, nebo sýra při stejné spotřebě krmiva?
Dojení dvakrát denně je dlouhodobě vyzkoušený. Když z nějakého důvodu je pro Vás lepší dojit jen jednou, tak si můžete nechat tele a půl dne před dojením ho někam vedle zavřít. Po dojení zase pustit ke kravce. Budete prodávat větší tele a kromě toho, co tele sežere kromě mlíka, Vás to nebude nic stát.
K tomu dojení 3x denně jsem četl nějakou studii, podle ní to vyjde ekonomicky skoro stejně, záleží kdo jak čím dojí. Prostě větší náklady na energie popř. lidi x nějaký mlíko navíc.
Nika707

XXX.XXX.210.188
Prosím vás, jak jste naučili Dextra dojení? Četla jsem, že u nás je nikdo nedojí, že jsou prý divocí..
Chtěla bych malou krávu, kvůli spotřebě, kvůli pozemku, a i by mi stačilo do 10 litrů mléka denně, zbytek teleti a prasátku; máme malé hospodářství - 2 dojné kozy a 5 ovcí pro radost a pro pocit, že co je naše, to je zdravé. Ale masné ovce jsou při současných cenách sena dost ztrátové, a ačkoliv s kozími sýry mám doma i u známých úspěch, z rodiny piju kozí mléko jen já (přitom je lahodné, nesmrdí!). Z kravského bych mohla dělat sýry také a ještě bych měla domácí máslo a nemusela se dívat, jak si rodina kupuje krabicáky :-(
Uvažovala jsem o jerzeyce, jenže kolem mě mělo pár lidí problémy s jejich zabřezáváním, jedna známá se dokonce otráveně vrátila k chovu koz, tak se toho bojím. Byla by to moje první kráva, těžké rozhodnutí dát pryč to, co mám, když stádo už mám vychytané, dobré porody, dobré matky, kozy výborné dojnice... Ráda bych si polepšila, ne si nabyla tlamču...
Nika707

XXX.XXX.210.188
Ježíšmarjá!!! Opravuji: nabila tlamču! :-)
Všem děkuji za reakce. Odkaz na získané informace https://www.mastitis.cz/store/experiment1dojenidenneprojektmastitis2012a2013.pdf
https://www.mastitis.cz/dojeni-krav-jedenkrat-denne-ekonomika-a-fyziologie/
Ještě jsem dával dotaz na VÚŽV kde jsem se také něco dozvěděl.
Nika707

XXX.XXX.210.188
dad: Děkuji za odpověď. Kolik mléka tedy lze očekávat u Dextra po odstavení telete?
(Já se asi špatně vyjádřila, myslela jsem to postupně, nejdřív tele, a až po odstavu telete prase.. anebo taky ne, záleží na tom, kolik toho mléka by bylo na zpracování...)
V tabulkách je denní nádoj po přepočtu z galonů mezi 4 až 12 litry
Mám prvotelku a při teleti co je u mámy 24/7 se střídavým úspěchem oddojíme 1 až 2,5 litru za den. Teleti je 6 týdnů a je jak soudek na nožičkách. Odhaduji, že vypije min. 6 litrů. A to si myslím že je odhad podhodnocen. Na prvotelku určitě dobrý.
Nika707

XXX.XXX.210.188
dad: Děkuji Vám za odpověď. Můžu ještě poprosit o nějaké informace k dextrovi? Zajímá mě, jakou má spotřebu sena a vody přes zimu, jestli je to výrazně méně, než velká kráva, a s jak velkou pastvinou na matku s teletem počítáte.
Vody vypije i 40 litrů. Bez dojení a telete by mohla v zimě stačit i polovička.
Sena slupne malý kulatý balík (15/20 kg) za dva až tři dny. K tomu dva kyblíčky siláže / senáže. A strašně ráda mačkané obylniny, sójové otruby nebo slupky.
Tady není kde pást a tak je jen ve výběhu. Podle úživnosti pastviny by mohl stačit i půl hektar na kus.
Sežere co se do ní vejde a pak jen funí. Mám ji z dost nepochopitelných podmínek a tak ji možná až moc dopřáváme. Nechci aby vypadala takhle. Kvůli tomu abych ušetřil na krmení jsem si ji nepořizoval. Každému zájemci o chov Dextra nabízím návštěvu.
Nika707

XXX.XXX.210.162
dad: díky za vyčerpávající odpověď... a odkudpak jste? Jestli by to k Vám z Lovosic nebylo příliš daleko, ráda bych pozvání přijet "na čumendu" přijala :-)