Pastva na úvazu, jak naučit jalovičku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2019 13:44
wyandotky

XXX.XXX.39.39

Zdravím, loni na na konci léta jsme si pořídil 9ti měsíční lavičku, vzhledem k tomu, že jsme pastvinu zakládali na jaře, nechtěli jsme ji v lonském roce pouštět ven a máme ji dodnes ustájenou ve chlévě 5x5 metrů. Je kontaktní, pořád se chce mazlit, ale ted už pomalu roste tráva a chceme ji vodit ven na pastvu a dosud nejsou hotové ploty, proto bychom letos chtěli pást na úvaze.
Ted je jí 17 měíců a už je jí pořádný kus, myslíte si že si zvykne na vodění na ohlávce? Jak nejlépe postupovat?
Když bude na úvaze, máme ji mít uvázanou za krk, na ohlávce nebo za rohy - všechny tyto způsoby už jsem zahlédl při cestách po naší zemi.

Jaké používáte kolíky a obratlíky? Máte případné foto nebo odkaz? U koz se nam osvědčil roxor, kráva už asi otřebuje pořádnou trubku. Děkuji moc za sdílení vašich případných zkušeností. Budeme moc vděční za každou radu.

1.4.2019 08:46
dad

XXX.XXX.64.31

za osm měsíců co ji máte doma se to už musela naučit
nepíšete plemeno, tu co mám doma udržím v ruce na obyč. ohlávce, ta se stahovacím řetízkem je lepší, ale tak malou jak potřebuju nedělají
chodím s ní jen na ruce, mám tu debila co pustil psa i do dvakrát ohrazené pastviny aby se pes proběhnul,

1.4.2019 09:21
wyandotky

XXX.XXX.39.39

zdravím, neučili jsme ji nic, děláme bedýnky se zeleninou pro 100 rodin, takže na konci léta a celý podzim byl čas se s ní akorát pomazlit ve stáji a nakrmit ji. V zime nám zase přišlo zbytečný ji někam tahat a tak nějak se to pořád z týdne na týden i odkládalo, strašně ta zima utekla.. :-) Ted už roste tráva, tak přišla i potřeba ji brát ven.
Je to kříženka 75% jersey a 25% čestr, což mi nepřijde moc podstatné, je to menší kravka ale sílu má určitě dost velkou aby venku i s jedním člověkem někam odběhla :-) ..Už když jsme ji nakádali na konci léta při koupi do dodávky, tak se mnou i s pánem co nám ji prodával odběhla do výběhu a oba jsme na ni viseli :-)

1.4.2019 20:50
dad

XXX.XXX.64.31

no když se vám to zdálo zbytečný tak už je tady jaro a vy zas budete bedýnkovat
podstatná je hmota s kinetickou energií, kterou chcete ovládat, mám doma Dextru a ta je poloviční než ta vaše
dejte jí ohlávku a nacpěte kapsy pamlsky, začněte na malém ohraničeném prostoru, pak na větším a větším až to jednou zkusíte do volného prostoru, když se vrátíte v tempu klidné chůze máte skoro vyhráno, pak je opakování matka moudrosti

Přidejte reakci

Přidat smajlík