Zdravím, loni na na konci léta jsme si pořídil 9ti měsíční lavičku, vzhledem k tomu, že jsme pastvinu zakládali na jaře, nechtěli jsme ji v lonském roce pouštět ven a máme ji dodnes ustájenou ve chlévě 5x5 metrů. Je kontaktní, pořád se chce mazlit, ale ted už pomalu roste tráva a chceme ji vodit ven na pastvu a dosud nejsou hotové ploty, proto bychom letos chtěli pást na úvaze.
Ted je jí 17 měíců a už je jí pořádný kus, myslíte si že si zvykne na vodění na ohlávce? Jak nejlépe postupovat?
Když bude na úvaze, máme ji mít uvázanou za krk, na ohlávce nebo za rohy - všechny tyto způsoby už jsem zahlédl při cestách po naší zemi.
Jaké používáte kolíky a obratlíky? Máte případné foto nebo odkaz? U koz se nam osvědčil roxor, kráva už asi otřebuje pořádnou trubku. Děkuji moc za sdílení vašich případných zkušeností. Budeme moc vděční za každou radu.
za osm měsíců co ji máte doma se to už musela naučit
nepíšete plemeno, tu co mám doma udržím v ruce na obyč. ohlávce, ta se stahovacím řetízkem je lepší, ale tak malou jak potřebuju nedělají
chodím s ní jen na ruce, mám tu debila co pustil psa i do dvakrát ohrazené pastviny aby se pes proběhnul,
zdravím, neučili jsme ji nic, děláme bedýnky se zeleninou pro 100 rodin, takže na konci léta a celý podzim byl čas se s ní akorát pomazlit ve stáji a nakrmit ji. V zime nám zase přišlo zbytečný ji někam tahat a tak nějak se to pořád z týdne na týden i odkládalo, strašně ta zima utekla.. :-) Ted už roste tráva, tak přišla i potřeba ji brát ven.
Je to kříženka 75% jersey a 25% čestr, což mi nepřijde moc podstatné, je to menší kravka ale sílu má určitě dost velkou aby venku i s jedním člověkem někam odběhla :-) ..Už když jsme ji nakádali na konci léta při koupi do dodávky, tak se mnou i s pánem co nám ji prodával odběhla do výběhu a oba jsme na ni viseli :-)
no když se vám to zdálo zbytečný tak už je tady jaro a vy zas budete bedýnkovat
podstatná je hmota s kinetickou energií, kterou chcete ovládat, mám doma Dextru a ta je poloviční než ta vaše
dejte jí ohlávku a nacpěte kapsy pamlsky, začněte na malém ohraničeném prostoru, pak na větším a větším až to jednou zkusíte do volného prostoru, když se vrátíte v tempu klidné chůze máte skoro vyhráno, pak je opakování matka moudrosti