Dobrý den, jdu s prosbou. Tchán mají krávy a letos už podruhé se jim stalo že se kráva nemůže postavit na zadní nohy. Je to ze dne na den. První ležela asi měsíc, dával se jí šrot, voda, seno, sláma, občas i kousek jablka a přes veškerou snahu jí nějak pomoci nepřežila.. Teď se to samé děje s druhou jalovičkou a už si nevíme rady. Začínáme ji dávat i trávu, všechno sní, pije normálně. Nemáte někdo zkušenost a nevíte co by mohlo pomoci? Jsme bezradní, je nám jí líto a nechceme aby dopadla jako ta první.. Za všechny rady a zkušenosti budu vděčná. Díky 🙏ps ( brala se jí i krev a podle ní je zdravá) veterinář nic nezjistil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

chce to asi jinýho veterináře, protože kráva trpící syndromem ulehnutí není zdravá bez ohledu na to, co říká krev:D

Jako ležící kráva?
Ono to má opravdu hodně, hodně hodně možných příčin. Přes internet vám těžko někdo řekne, proč leží ta vaše.
Jistě je lepší když ji někdo uvidí, jen jsem chtěla zjistit jestli nemá někdo podobnou zkušenost. A radu co by třeba bylo dobré ji zkusit dát nějaký vitamín nebo tak něco.. Obě lehli ze dne na den, jeden den vesele chodí a druhý den se nemůže zvednout.. Chci ji nějak pomoci než se dostaví nějaký veterinář který se na ní pořádně koukne.. Dnes už se skoro udusila ležela hlavu zkroucenou, přišla jsem včas a zvedli jsme ji a zase hned zvedla hlavu a jedla.. Ale bojím se, že než přijede veterinář bude pozdě 😔

Podobná zkušenost je vám k ničemu, syndrom ulehnutí je na knihu. Pokud se jí kroutí hlava, tak to asi nebude hniloba paznehtů.
"Nějaký vitamín" jí dát můžete, ale bude to pravděpodobně úplně k ničemu.
Achjo.. Myslím že se spíš snažila přelehnout ale lehla špatně a začala se dusit. Leží asi týden, pořád v nitru doufám že vstane.. Děkuji za pomoc budu doufat, že se sežene nějaký veterinář který nám pomůže zjistit co se děje.. Krávy mi ještě nedávno nic neříkali, ale tohle mě dost trápí.. Děkuji a hezký večer

čím delší dobu kráva leží, tím menší je šance, že se postaví. ono se jim strašně rychle zkracují šlachy a všechno. pokud jste nepolohovali, není na vysoké vrstvě podestýlky... no, myslím si, že po týdnu možná volejte už řezníka a ne jinýho veterináře, to je prostě strašně dlouhá doba.
A nemohla vám uklouznout a rozjet se jí zadní nohy?Píšete jalovička tak to asi není poporodní ulehnutí.Nám se to nikdy nestalo,ale slyšela jsem že u nás na odchovně to občas řeší-jalovice upadne a rozcápne se jako žába-myslím že dávají pouta na zadní nohy aby mohla vstát ale jestli to nějak pomůže nevím.Jak píše bodlinka čím leží dýl,tím je menší šance.Když nám ulehne kráva po teleti po infuzi vstane do hodiny..
Maklina:
Myslím, že ne.. Jednou se i zvedla ale za chvíli zase lehla.. Nene po porodu není právě a už je to letos druhá. Tak nevíme co to může být, pořád ji dáváme naději snažíme se aby se hýbala, přesouvá se tím jak se vrtí..
JARI:
Ano minerální liz ji taky dáváme 🤔achjo to mi ani neříkejte že už nemá naději 😔
A zkouseli jste ji zvedat traktorem? Obecne se rika jalovice do tri dnu, krava do tydne. Pak uz je to jen na rychlou smrt.
Co rikal veterinar ktery kravu nebo jalovici videl? Kolik dalsiho skotu tam mate? Jak jsou ustajeni? Uvaz, na hluboke podestylce nebo jen na necem kluzkem?
Fotka by nebyla marna.
Merila se teplota? Prujem? Rijila se jalovicka? Nebo jsou stejneho rodokmenu,a a a ted me v te rychlosti dalsi nenapada. Mineralku mate. Vody dostatek, kvalitni krmeni jiste taky.
Jinak pro priste, dobytce lehne a nezveda se...letim k telefonu a volam veta. Ted, po tydnu, no nademnou je jiz vse receno
Ano zkoušeli ale stojí jen malou chvíli a zase lehne.. Cca 20 dalších i s mladými, jsou celoročně venku, přes zimu jsou na jednom místě na jaře když je dobrá pastvina cestují podle pastvin.. Celou pastvinu by jsme nepokrili ale na většině mají podestýlku ze slámy, tahle byla oddělena, měla vlastní menší "výběh". Teplotu nemá, průjem taky ne, normálně jí, pije a stolici má v pořádku jako všechny ostatní.. Veterinář jí viděl a říkal že ji máme zkoušet zvedat že může být jen líná a když nebude ať znovu voláme, jenže byl nemocný a jiného jsme zatím nesehnali.. Volali jsme hned druhý den ráno po tom co lehla.. Zkoušíme všechno ale vypadá že už nemá vůbec snahu vstát, přesouvá se jen jak se převrací z boku na bok.. Jsou tchánovi, který dělá co může, chtěla jsem mu nějak pomoci něco zjistit zda nemá nějakou šanci ji nějak pomoci krom řezníka 😔
Ok, jak stoji? Na vsech ctyrech? Udela krok? Nebo visi v popruhu a nezveda zadek, popripade predek? Jestli stoji sama na provesenym popruhu nebo zvedaku, tak 2x denne zvedat. Ale musi stat, zadny rozjizdeni nohou, zadne proveseni nohy apod.
Prijde vam nafoukla? Nebo naopak ubyva na hmote? Necitite divnou jakoby sladkou vuni?
To je otazek...jak pri vesteni z koule. Zjistit opravdu muze jen veta na miste. Hlavne on ma medikamenty....Drzim palce aby to jalovice dala