Kanecci a kozlici na zahradu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2019 12:10
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Ahoj, mám nově k dispozici pěkný chlév a velké prostory na zahradě. Přemýšlím o pořízení dvojice kamerunskych koz a/nebo 2 mini prasatek. Dřív jsem měla klasické prase, které se poráželo a kozy na mléko ještě za mlada u rodičů. Teď chci spíš něco pro zábavu a na staráni. A muj dotaz tedy zni: pokud dvě prasata, pak kastrovane nebo nekastrovane kanecky nebo prasnicky? Pokud bych se
Rozhodla pro ty kozy, nechci mléko, snesou se dva kozlici? Určitě bych kastrovala kvůli pachu. Proč nechci kozy - co jsem měla dřív, byly hlasite, hlavně v době říje, proto chci kozlíky. A protože prostory jsou opravdu velké, pokud si pořídím i kozy i prasata, snesou se v jednom výběhu? Nebo oddělit? Chlév budou mít rozděleny určitě. Pocitam s tím, že prasata mi to tam celkem rozryji, ale v rámci nějakého střídání si myslím že to bude udržitelné. Díky za názory a připomínky.

21.5.2019 07:56
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Pokud prasátka a chcete stejné pohlaví, pak určitě kastrované. Jednak kanci vám budou smrdět a taky není zaručeno, že budou povahově miláčci (u vepříků je ta pravděpodobnost mnohem vyšší), prasničky se vám budou boukat... A jestli to nebo ono, je vcelku jedno. Pochopitelně z hlediska snadnosti zákroku jsou "výhodnější" ti vepříci.
Pokud kozlíky vykastrujete, není zásadní důvod, proč by se neměli snést, ale na 100% vám to nezaručí nikdy nikdo, jsou to zvířata, takže 100 se jich snese bez problémů a stoprvní bude zlosyn, který se nesnese s nikým... Pokud vezmete sourozence nebo alespoň kůzlata z jednoho stáda a zhruba stejně staré, je to jistě lepší než každého odjinud.
Co se týče spolužití koz a prasat, dá se to, ale opět, nikdo nezaručí, jak budou společně fungovat. Ale hodně lidí má v jednom výběhu xy druhů a většinou je to ok.

21.5.2019 11:15
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Děkuji za odpověď. Rozhodla jsem se pro obojí. Koupím ve stejnou dobu dva vepriky, idelane už kastrovane - přiznám se že nevím jak se u mini prasatek kastruje nebo ne, jestli je to jak u velkých v prvním týdnu. Pozeptam se. Kozlíky asi nechám povyrust před kastraci. Jinak bych je koupila ve stejnou dobu a hned dala k sobě venku, jako malinká si myslím budou zvykat lépe než je přáteli až jako větší. A oslovím chovatele, aby mi dali sourozence, ti už se budou znát.

MišaH.

21.5.2019 13:08
MišaH.

XXX.XXX.173.225

Kamerunské kozy bych po velmi špatných zkušenostech nikomu nedoporučila. Poté co jsme zrušili chov ovcí a klasických dojných koz, jsme si pořídili tyhle zakrslý zmet.ky - na vypásání zahrady a pro radost bylo to neskutečný peklo

Všechno zničený, všechno sežraný - jen né ta tráva na zahradě
Neustále utíkaly - ploty přeskakovaly, podlézaly, dokonce uměly rozmotat pletivo a projít skrz - běhaly po celý vesnici, devastovaly všechno co potkaly, zastavovaly dopravu a kontaktní a milá zvířata to opravdu nikdy nebyla, přestože jsme je měli od malička a o jejich ochočení se hodně snažili - měly velký prostor, takže nás měly dost na háku a jakákoliv manipulace byl obrovský problém (kozel mi dokonce při snaze ho odchytit vykloubil rameno).
S klasickou kozou se to vůbec nedá srovnávat, tohle je zvíře max. do zoo nebo na pekáč, ale na zahradu už nikdy .Ve finále nás stály jen spoustu nervů a peněz (ohrady se opravovaly téměř každý den, a kolik peněz padlo na úhradu škod sousedům radši ani nepočítám).
Za celou dobu co jsme je měly, nám udělaly radost jen jednou - svým odchodem

K otázce kastrace - v našem případě se kozlíci nesnesli ani jako kastráti a pokud Vám vadila hlasitost koz v době říje, tak tyhle měly asi říji celoročně - bez ohledu na pohlaví

21.5.2019 13:32
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Jeda... To jste mě rozesmála ale zároveň nasadila brouka do hlavy. My měli dřív romanovske ovce a to bylo hrozný, urvanejsi nepasouci se potvory jsem nikdy neměla. Hrozný. Jediný co, tak neutikaly. Nakonec jsme je porazily a měli jsme chvíli kozy, to bylo celkem fajn, ale myslela jsem že menší verze bude lehčí na ošetřování, skladnejsi, pastva déle vydrží, roztomilejsi... Hm hm. Plocha je veliká a jen travnatá s pár stromy takže by více méně neměli co ničit. A plot zatím domysleny nemám, zatím je tam obyčejný.

21.5.2019 17:56
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak k tomu obyčejnému plotu rozhodně přidat elektrický ohradník, jinak vám tam nezůstanou ani kozy, ani prasata...

21.5.2019 18:08
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Dobrý tip. Ja měla v plánu látkovy plot dost hluboko zanoreny nebo v kombinaci s živým plotem. Uvidíme jak bude fungovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík