Zlepšení užitkovosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.7.2019 14:05
Jarka65

XXX.XXX.96.43

Krásný den přeji, jdu se sem k Vám poradit. Mám zděděných 18 kravek, jsou to kříženky např C30 R20 X50 nebo např. C48 A32 X20. Problém je, že jejich dojivost je mizerná na dnešní standard, po otelení dávají většina 15l za den, mám v chovu jen asi 2 dojnice, které po otelení dokáží dát těch 30l denně. Nemůžu si stěžovat, že by měly nějaké problémy, jsou dlouhověké některé mám i nad 10. laktací, ale příjde mi neekonomické abych krmil krávu, která mi dává 15l denně. Udělal jsem si takovou malou selekci, jalovice si nechávám od nejlepších dojnic, a od jedné matky už mám 2 dcery první je na 1. laktaci druhá na 4. ani jedna bohužel nedává víc jak 20l denně, jsem z toho už zoufalý.Proto se ptám, čím nejlépe zušlechtit, red holštýnem, ayrshirem či montbeliardem a nebo to jet normálně do čestra? Potřeboval bych co nejrychleji zvýraznit jejich mléčnost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2019 14:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

a čím to krmíte?

22.7.2019 15:23
Jarka65

XXX.XXX.96.43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a čím to krmíte?

Senáž, seno, šrot, melasa, každý den jsou 4 hodiny na pastvě, občas přidám mláto.

22.7.2019 16:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Jarka65 napsal(a):
Krásný den přeji, jdu se sem k Vám poradit. Mám zděděných 18 kravek, jsou to kříženky např C30 R20 X50 nebo např. C48 A32 X20. Problém je, že jejich dojivost je mizerná na dnešní standard, po otelení dávají většina 15l za den, mám v chovu jen asi 2 dojnice, které po otelení dokáží dát těch 30l denně. Nemůžu si stěžovat, že by měly nějaké problémy, jsou dlouhověké některé mám i nad 10. laktací, ale příjde mi neekonomické abych krmil krávu, která mi dává 15l denně. Udělal jsem si takovou malou selekci, jalovice si nechávám od nejlepších dojnic, a od jedné matky už mám 2 dcery první je na 1. laktaci druhá na 4. ani jedna bohužel nedává víc jak 20l denně, jsem z toho už zoufalý.Proto se ptám, čím nejlépe zušlechtit, red holštýnem, ayrshirem či montbeliardem a nebo to jet normálně do čestra? Potřeboval bych co nejrychleji zvýraznit jejich mléčnost.

jestliže se to táhne už dlouho, chyba bude v krmení. Nechte si od někoho zpracovat KD. Jinak se musíte rozhodnout sám, jestli plemena s mléčnou či kombinovanou užitkovostí. R má genetiky nejvyšší užitkovost, ale na úkor tuku a bílkoviny v mléce, dlouhověkosti, zdraví. Jsou to kostry potažené kůží. Zkoušeli jsme připouštět Normandem, 1 generace nis moc, ale ve 2. genetaci to byla super zvířata s dojivostí přes 30l. Zkuste využít heterózní efekt.

Přidejte reakci

Přidat smajlík