Velikost výběhu pro březí prasnici

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.10.2019 11:57
Vambi

XXX.XXX.148.107

dobrý den. Mám připuštěnou bílou prasnici (asi 150 kg). Jelikož to budou moje první selata od takto velké svině, tak bych rád získal pár zkušeností a rad od ostatních, na co si dát pozor atd. Ale především mě zajímá, jaká je velikost výběhu pro svini se selaty. Děkuji za rady

24.10.2019 14:10
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Vidím, že vám nikdo neodpověděl, tak aspoň něco málo. Co myslíte tím výběhem? Jako že budou venku? A nebo velikost kotce - chlívku? Pokud bude kotec rozdělen na část, kam můžou selata zalézt a svině se tam nedostane (je to dobré pak i pro přikrmování), pak stačí cirka 3x3 metry, samozřejmě čím víc, tím líp. S venkovním výběhem nemám zkušenost, takže v tom neporadím.

27.10.2019 06:47
Vambi

XXX.XXX.247.171

xchipsy napsal(a):
Vidím, že vám nikdo neodpověděl, tak aspoň něco málo. Co myslíte tím výběhem? Jako že budou venku? A nebo velikost kotce - chlívku? Pokud bude kotec rozdělen na část, kam můžou selata zalézt a svině se tam nedostane (je to dobré pak i pro přikrmování), pak stačí cirka 3x3 metry, samozřejmě čím víc, tím líp. S venkovním výběhem nemám zkušenost, takže v tom neporadím.

Napsal jsem to špatně. prasnice je v chlívku, kde má prostor 2,5 x 4 metry. jen tam zatím nemám žádné přehrazení kam by selata mohla utéct. A někde jsem viděl, že pro selata dělají takovou boudu z OSB desek. Přemýšlím o tom. Do tý boudy by si zalezli a když jim tam víc nastelu tak by tam měli i ještě větší teplo. Tak zatím nevím co by bylo lepší.

27.10.2019 14:12
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Bouda jim bude brzy malá, navíc pokud neuděláte konstrukci ze železa, ale jen z těch osb, tak vám ji svině nejspíš rozbije /byť třeba neúmyslně)
Já mám porodnu z bývalého koňského boxu, kde je vepředu udělané hrazení s brankou, takže selata si můžou podlézt (mají tam termodesku, ale většinou se na ni stejně vykašlali a chrápali v jednom chumlu ve slámě u mamy a svou "dětskou" napaječku. Po odstavu prasnice jsem vysadila branku, takže mohli po celém chlívku, tam kde dřív podlézali se dala koryta.

Na fotce je ta část pro selata - vlevo je normální dubová stěna s dveřmi - původní přední stěna koňského boxu. Vpravo je pak navařené hrazení z trubek a dubových fošen, pod tím mezera, aby podlezli. Jedno koryto pro prasnici (po odstavu se vedle něj přidalo druhé). Úplně vpravo (na fotce není vidět) kotec pro prasnici, hrazení pokračuje směrem dopředu brankou.

Na druhé fotce pak pohled z kotce prasnice na hrazení a už dvě koryta, vlevo bývá ta branka (po odstavu na nějaký čas vysazená)

27.10.2019 14:15
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tady jedna fotka s brankou. Aby mi selata neutíkala ven, tak jsem si (abych nemusela zavírat velké dveře) do mezery opřela desku, kterou jsem překročila, ale selata (nějaký čas nepřelezla..

Přidejte reakci

Přidat smajlík