Telatko

XXX.XXX.240.128
Dobrý den, nabízí se mi možnost koupit cca 14 dní starého býčka čestr, zajímalo by mě čím bych měl takto malé tele krmit? Měl bych dávat jestě mléko? Popřípadě jaké a jak dlouho? Někdo mi totiž říkal že mléko nutné je ale někdo zas že jen týden a pak hned seno a šrot tak nevim. A také čím jinym teda krmit k tomu mléku, stačilo by seno a šrot? Nebo nějaké granule.
Býček by byl samozřejmě k výkrmu
Moc děkuji předem za slušné odpovědi zkušenějších chovatelů
Jeana12

XXX.XXX.159.11
Doufám, že je to vtip pokud ne - nedělejte to! Nekupujte 14 dní staré tele, pokud o tom nic nevíte, to skončí blbě
14 dní starého býčka samozřejmě nemůžete krmit senem a šrotem, nemá vyvinuté předžaludky a nedokáže rostlinou potravu trávit. Googlit umíte tak si o odchovu telat něco dohledejte, ať pochopíte jak moc je to špatnej nápad.
Telatko

XXX.XXX.240.128
No tak s vaší "radou" jste mi moc pomohla, nepotřebuju odradit spíš bych chtěl vědět jak to dělají ostatní ale díky
Jeana12

XXX.XXX.159.11
Takhle malé tele potřebuje kvalitní mléčný startér - důležitá je teplota rozředěného nápoje (36,5°C) a k tomu ideálně vhodnou směs - my používáme od FidesAgro - Starfid CCC - zabraňuje průjmům a nádherně připraví předžaludky na další vývoj. Na pytli je většinou uvedeno, jak dlouho s ním krmit. Jinak pokud máte možnost krmit mlékem, tak to je samozřejmě nejlepší a to min. do 3 měsíců + k tomu příkrm.
No, nebude to jednoduchý boj.
Telatko

XXX.XXX.240.128
Děkuji moc za příspěvek ještě prosím kolik mléka denně a kolik toho startéru dáváte?
Zea Sedmihorky vyrábí startér s celou kukuřicí. Podává se ad libidum ve speciální láhvi s gumovým cucákem.
https://www.heapco.cz/potreby-pro-chov-skotu/odchov-a-odrohovani/nadoba-na-
starter-prona-plus-komplet-4-l-1.html
Na láhev musíte tele natáhnout tele přes prsty, tele musí mít hlad ( proto 1/2 dávky mléka t.j. 4l) , bez sena. to po dobu cca 3 měs. Aplikace selénu a vit A,D,E.
Pak postupně přejít na seno a šrot
Telatko

XXX.XXX.240.128
jahodapavel
napsal(a):
Zea Sedmihorky vyrábí startér s celou kukuřicí. Podává se ad libidum ve speciální láhvi s gumovým cucákem.
https://www.heapco.cz/potreby-pro-chov-skotu/odchov-a-odrohovani/nadoba-na-
starter-prona-plus-komplet-4-l-1.html
Na láhev musíte tele natáhnout tele přes prsty, tele musí mít hlad ( proto 1/2 dávky mléka t.j. 4l) , bez sena. to po dobu cca 3 měs. Aplikace selénu a vit A,D,E.
Pak postupně přejít na seno a šrot
Děkuji moc za objasnění
ze sedmihorek mi vozí krmení tak by nebyl problém koupit startér právě tam
A mléko teda 8l denně po celé 3 měsíce?
Telatko

XXX.XXX.240.128
jahodapavel
napsal(a):
4 l, 2 ráno, 2 večer
Dobře díky ještě se zeptam jaka je optimalni teplota ve staji?
Nechtela jsem nic psat, protoze za ty roky tady o krmeni telat bylo psano hafo. Ale kdyz ctu 4l denne a do tretiho mesice bez sena ci srotu, tak se mi zveda tlak.
Pokud mate moznost krmit mleko od kravy, tak ho krmte. Jinak susene mleko do tech tri mesicu s tim, ze se mnozstvi mleka zveda a ke trem mesicum zase zmensuje. Muzete krmit 2-3denne, podle toho jak se vam to bude hodit. 2l je sakra malo, zrovna na zimu. Moje 2mesicni telata mela 10litru na den, mleko v prasku....v automatu.
Teleti nabidnete i kybl ciste vody, mineralni liz a seno a srot aby si mohlo zobat. Nebo granule podle vasich moznosti.
Ve staji by melo mit dostatek prostoru. Ciste a suse nastlano, svetlo a nemelo by tahnout. A vyvetrano.
Pocitejte s tim, ze jestli je samo samotinke, tak se bude na vas vazat a becet.
A taky si pripravte tel.cislo na veterinare az tomu teleti neco bude.
spajzka
napsal(a):
Nechtela jsem nic psat, protoze za ty roky tady o krmeni telat bylo psano hafo. Ale kdyz ctu 4l denne a do tretiho mesice bez sena ci srotu, tak se mi zveda tlak.
Pokud mate moznost krmit mleko od kravy, tak ho krmte. Jinak susene mleko do tech tri mesicu s tim, ze se mnozstvi mleka zveda a ke trem mesicum zase zmensuje. Muzete krmit 2-3denne, podle toho jak se vam to bude hodit. 2l je sakra malo, zrovna na zimu. Moje 2mesicni telata mela 10litru na den, mleko v prasku....v automatu.
Teleti nabidnete i kybl ciste vody, mineralni liz a seno a srot aby si mohlo zobat. Nebo granule podle vasich moznosti.
Ve staji by melo mit dostatek prostoru. Ciste a suse nastlano, svetlo a nemelo by tahnout. A vyvetrano.
Tak to se nedivím , že musíte mít k disposici číslo na veterináře a kafilerku. Pro zadavatele - zavolejte si výrobci, ať vám pošle krmný návod. Ještě musí mít neustále vodu.
https://zea.cz/eshop/krmiva/602008/25/G
Telatko

XXX.XXX.148.82
spajzka
napsal(a):
4l je málo? Já znám chovatele co kupuje 14ti denni bycky a jdou rovnou na starter a vodu a mleko vubec nemaji tak nevim prave
Telatko
napsal(a):
4l je málo? Já znám chovatele co kupuje 14ti denni bycky a jdou rovnou na starter a vodu a mleko vubec nemaji tak nevim prave
Ja sva telata krmila takhle. Tyden ci dva mleko od mamy, nebo jine dojnice. Pak sli do teletniku na automat. Susene mleko Schaumann Kalbi Fit. Seno co chteli, srot jecny nebo psenicny, co racili. A to jsem mela sva telata i telata dokupovana, hostynske bycky 14denni z druzstva.
Chcete bycka vykrmit, tak mu musite neco nabidnout.
Vodu potrebuji vzdycky.
Letos se mi podařilo odchovat tele, kterému chcípla kráva při porodu.
Z nejbližšího kravína jsme vyškemraly mlezivo a pak pokračovali mléčnou náhradou od Mikrosu. Krmení probíhalo podle návodu. Vet dodal vitamíny.
Odchov proběhl bez problémů.
Co jsem dělal v kravíně tak se telata normálně napájela přes cucák z lahve, později z hladiny. Startér, hrst sena a vodu měla k dispozici od cca 14 dní věku.
Odchov takhle mladého telete se dle mně finančně nevyplatí. Kupte si odstávče a ušetříte si hromadu práce a starostí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

spajzka
napsal(a):
Ja sva telata krmila takhle. Tyden ci dva mleko od mamy, nebo jine dojnice. Pak sli do teletniku na automat. Susene mleko Schaumann Kalbi Fit. Seno co chteli, srot jecny nebo psenicny, co racili. A to jsem mela sva telata i telata dokupovana, hostynske bycky 14denni z druzstva.
Vodu potrebuji vzdycky.
Ty jsou krásné

Ono každý krmý dle svého uvážení a dle svých možností. U nás v práci například dostávají telata mléko do 3 měsíců. A to studené okyselené přípravkem Schaumacid.Počítám s 10 litry mléka na tele a den. K tomu dostávají mixované kmrení složené z jádra,slámy a sena s nějákou tajnou ingrediencí kterou se mi ještě nepodařilo zjistit co to je..Osobně se mi to studené napájení moc nelíbí ale nejsem vrchní zootechnik..

spajzka
napsal(a):
Vodu potrebuji vzdycky.
Šťastná to telata! Zvlášť na prvním snímku - úplně to vidím - ocas jak hromosvod a jupííí a jeduu!