Výkrm býků nebo prodej vlastního zástavu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ji....na

28.1.2020 08:57
ji....na

XXX.XXX.22.210

Dobrý den.

Moc bych Vás chtěla poprosit o radu.

Mám k dispozici louku o výměře 4 ha.

Přemýšlíme o 2 variantách:

1. Řešíme, zda si koupit 2 telata, která by jsme vykrmili, po porážce znovu koupili 2 telata...a takto pořád dokola.
2. Koupit 2 krávy masného plemene a od nich prodávat zástav.

Poprosila bych o radu jaká možnost je ekonomičtější.

Děkuji,s přáním hezkého dne Skalická

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2020 11:50

tak čistě takhle, první verze produkuje dva jatečné kusy hovězího každé dva roky, druhá verze neprodukuje nic, protože kde tam máte býka, inseminovat masňačky, nevím, nevím. při inseminaci to dává dvě telata za rok.

k první verzi, jak potom takové pastevně vykrmené dobytče hodláte naložit a odvést na jatky?

ji....na

28.1.2020 13:24
ji....na

XXX.XXX.22.210

Děkuji za názor. Doplním informace k vašemu dotazu.

Na louku navazuje stodola, kde by měl dobytek zázemí, kde by i následně došlo k odchytu.

28.1.2020 20:32
wlcoun

XXX.XXX.253.73

Mám podobnou rozlohu. Taky jsem koupil dva kusy -jalovici a býčka(AA). Býčka jsem nechal vykastrovat. Když dospěli tak jsem se rozhodoval zda porazit i jalovičku. Nakonec rozhodlo, že volek pěkně pomáhal určit říji a jalovicí jsem nechal inseminovat.
Už od ní mám 2 telata(jedno je větší už jak kráva ) a třetí je na cestě. Takže každý rok(dva) porazím 1 kus.To je asi ta nejlepší ekonomika.
Chtěl jsem takhle dvě kravky, ale sucha mě z toho vyléčila. Takhle je to tak akorát i při neúrodě.
Jinak souhlasím, že s tou říjí je to docela na nervy chytit. Zatím se zadařilo. Když to nepůjde, tak skončím u Vaší verze č.1.

Jinak jsem vybudoval uličku na připouštění a další manipulaci. Bez toho by to moc nešlo řešit.

28.1.2020 20:39
dad

XXX.XXX.64.31

Koupit a prodat je vždy jednodušší než chovat
Býky na volno snad radši ani ne
Trávu sekejte na zelené, sušte seno, zabalte na senáž, nebo se taky může stát, že v létě budou řvát hlady na podupaném a vyschlém výběhu ( záleží na místních podmínkách) a na zimu budete kupovat a to se pak fakt nevyplatí

ji....na

29.1.2020 08:47
ji....na

XXX.XXX.22.210

Děkuji Vám za názor a Vaše zkušenosti.

Ještě o tom musíme popřemýšlet.

Také jsme uvažovali o možnosti, že bychom pořídili krávu s teletem. Tu dále nainseminovali. Až by jsme poráželi první tele, kráva by měla u sebe své druhé a nebyla sama. Takto by se to pořád točilo.

Ještě bych poprosil někoho o názor, zda se to dá takto praktikovat, či ne.

Děkuji

29.1.2020 17:42
wlcoun

XXX.XXX.253.73

JJ .Takto to dělám. Jen jsem zabil toho prvního volka a teď má u sebe svoje telata. Měl jsem trošku strach, když se narodilo druhé tele, že to první bude ucucávat, protože jsou spolu na pastvě a viděl jsem ho pořád pít i když už bylo skoro stejně velké jako kravka. Po porodu jsem kravku oddělil od většího telete jenom ohradníkem na cca.týden, aby nové mělo všechno mlezivo.Bylo to v pohodě . Leželi vedle sebe u ohradníku, ani žádný řev nebyl.
Po týdnu jsem je spojil . Pak už jsem velké tele neviděl pít. Tak to proběhlo v pohodě.

ji....na

30.1.2020 07:58
ji....na

XXX.XXX.22.210

děkuji Vám

31.1.2020 06:55
dad

XXX.XXX.64.31

Také mám kravičku a tele. Jen si beru domů pl.býka. Ten si to ošéfuje. A pak když nemám co dělat tak si přibýrám dobytek na repasi ( srovnání výživového stavu, odchov po úhynu krávy) k dalšímu prodeji. Mám mrňavé Dextry. Ty se vejdou všude.

ji....na

31.1.2020 08:05
ji....na

XXX.XXX.22.210

Mohu se zeptat ohledně dextrů?

Jakou mají povahu,případně zda bývají agresivnější. Ještě bych se zeptal zda se můžou pustit do výběhu s klasickým pletivem bez el. ohradníku....zkrátka mě zajímá jejich chování,děkuji

Případně jaké máte zkušenosti s jatečnou výtěžností tohoto plemene, děkuji

31.1.2020 20:59
dad

XXX.XXX.3.106

Dexter je 99 % tuleň / mazlík
nejagresivnější jsou u příkrmu 😀
Jen pletivo je nezastaví, podrbou se o kůlek a jdou dál, u skotu to bez elektriky nejde, přece jenom mají nějakou váhu a dost často se radují ze života, chodí mi k nim děti (7,8), jen nesmí mít v ruce krmení
na to jaký to jsou proti ostatním masákům mrňata tak rostou rychle a dobře, v roce býček dlouhonohý 250/300 kg ž.v., maso je mňamka, výtěžnost standard , jen je všechno menší,
nejlepší je se podívat, i když u mně není nic co by nebylo jinde

ji....na

3.2.2020 07:54
ji....na

XXX.XXX.22.210

děkuji za odpověd

3.2.2020 08:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

My máme dextera v mrazáku - a co se týče kvality a chuti masa, nemohu si ani náznakem stěžovat. Ono je pravda, co se říká, menší zvířata s kratšími vlákny jsou opravdu chutnější. A hlavně se ta kravka do toho mrazáku vleze skoro celá.

ji....na

3.2.2020 15:48
ji....na

XXX.XXX.22.210

mohu se zeptat jak starého dextra jste zabíjeli? Děkuji

7.2.2020 18:28
Varaxi

XXX.XXX.129.250

ji....na napsal(a):
mohu se zeptat jak starého dextra jste zabíjeli? Děkuji

My ho nezabíjeli, koupili jsme ho (resp. ji, byla to jalovice) od chovatele už v půlkách.
Jak bude příležitost, zeptám se a dám vědět.

12.2.2020 07:37
Martin166

XXX.XXX.137.181

Mám 3 dextří jalovice a v létě přivezu býka. O agresivitě u tohoto plemene nevím nic. Jedna z holek se nechá podrbat po celém těle, drží jak přibitá. Ty dvě ostatní jsou plašší,ale je jen otázka času než se osmělí. Nejsou nijak záludné. Dost často dělají "kraviny" a běhají jak malé děcka a hrají si. Jsem zvědavý jestli jim to vydrží,anebo jestli se to po prvním otelení zklidní.
Bez elektriky bych do toho asi nešel. Jsou zvědavé jak opice a vlezou mi všude kde není elektrika.

ji....na

12.2.2020 07:57
ji....na

XXX.XXX.22.210

Velice Vám Děkuji za vaší reakci.

Mohu se Vás zeptat, jakou máte zkušenost se spotřebou sena pro toto plemeno?

Například jak dlouho Vám vydrží balík sena, či chováte v maštali nebo mají volní přístup na pastvinu, či zda přikrmujete jádrem.

Nezlobte se prosím, že takto vyzvídám, předem srdečně děkuji za odpověd

12.2.2020 08:35
Martin166

XXX.XXX.137.181

Záleží samozřejmě na kvalitě sena,ale podle mě ještě více záleží na tom, jaký máte krmelec. Měl jsem předtím ovce, tak jsem jen vyřezal pár příček z kruhového krmelce pro ovce a první balík holky vytahaly za 1 týden. Tak jsem jej upravil a teď mám jeden balík na 11 až 13 dní (dle kvality sena). Balíky jsou 130cm průměr. Kvalita píce spiše horší, máme tu dost smilky.
Holky jsou pod přístřeškem z jedné strany otevřeném a krmelec je taky pod střechou.

Na fotkách je upravený krmelec - přidělal jsem představbu, kam odpadává seno které by jim jinak končilo pod nohama. Každý den po práci z tama čisté seno vytáhnu a dám zpět do krmelce. To málo co spadne mimo na zem,to jim hodím na místo kde spí (pokud je čisté), nebo kousek dále od krmelce kde mají zadky když žerou, aby to zachytávalo moč a kravince (hluboká podestýlka).

ji....na

12.2.2020 09:23
ji....na

XXX.XXX.22.210

Děkuji za vyčerpávající příspěvek a krásné fotky, přikrmujete prosím i jádrem, nebo krmíte pouze senem? Děkuji ještě jednou

12.2.2020 09:43
Martin166

XXX.XXX.137.181

Není zač. Pouze seno a přes léto pastva. Nevidím důvod krmit jádro.

Mám je jen naučené na pamlsek, kdy dostanou občas z misky pár granulí pro nosnice. To je učím záměrně, abych je přivolal když potřebuju. Už mi jednou utekly (nechal jsem delší dobu vypnutý el. ohradník) tak pokud se to stane znovu, ať mám je na co nalákat. Používám stále stejnou misku a stačí že ji vidí, už běží.

Jedna z léta pro inspiraci :)

ji....na

12.2.2020 09:53
ji....na

XXX.XXX.22.210

Děkuji, krásná fotka

12.2.2020 19:22
wlcoun

XXX.XXX.253.73

Mě se osvědčil tento tip krmné zábrany. Žádné ztráty krmení

12.2.2020 19:32
dad

XXX.XXX.64.31

Tenhle typ je dobrý pro trochu jiný chov než se zatím u Dextrů praktikuje
Jiřina - malý kulatý balík cca 20 kg teď v zimě pro tři na den, když přidávám řepu a trochu siláže tak na dva dny. Seno se dá říznout krmnou slámou s trochou jádra. Záleží na kondici a na co je máte.

12.2.2020 19:46
wlcoun

XXX.XXX.253.73

Jaký chov se u Dextrů praktikuje? Já krmím AA . Za diagonální zábranou mám složené 2-3 kusy balíků sena, případně mohu navézt volné seno a pouze ho přihrnu k zábraně.
Zvířata mají z pastvy volný přístup do krmiště.

12.2.2020 21:52
dad

XXX.XXX.64.31

Zatím jich není tolik jako AA. A nikdy nebude. Je to skot, který byl chován jen v maličkých skupinách jako alternativa k ovcím a kozám. Dexter není tak výkonný, aby byl chován velkovyrobně. Taky by se všechno chovatelské zařízení muselo upravovat na Dextří velikost. A to všechno chov prodraží.
Nemám nic proti diagonální zábraně. Jen všechno tohle zařízení je pro intenzivní chov.
Nebo si spíš nedokážu představit Dextry v takovém zařízení. A to i přes dotace.

13.2.2020 22:11
wlcoun

XXX.XXX.253.73

Já mám pouze 3 kusy jedno je odrostlé tele a myslím, že tahle zábrana je vhodná i pro extenzivní chov, . Jak chovám Anguse tak víc extenzivně to snad ani nejde.
Kompletní příkrmiště ,celá stavbu, jsem pořídil za cca. stejnou cenu jako originál krmný kruh na kulaté balíky. Jenom to chtělo investovat práci a čas .

14.2.2020 19:50
dad

XXX.XXX.64.31

Jasně, takhle se dají dělat taky 👍.
Nějak mně zmátlo pozadí té první fotografie.

15.2.2020 15:21
Martin166

XXX.XXX.161.151

Wlcoune, muzu poprosit o vic fotek toho vaseho krmelce? Kolik sena vyhazou ven pod nohy? Sikme pricky staci aby to kravky netahaly ven? Vypada to min pracne nez to moje. Kazdy balik rucne nakoulim a krmelec musim po po pulkach odtahnout. Zatim to zvladam dobre, ale budu muset kvuli vode cely pristresek prestehovat, tak premyslim jak to vylepsit a nachystat na stara kolena,az uz nebude tolik sily 😄

15.2.2020 21:44
wlcoun

XXX.XXX.253.73

V přístřešku nenapájím. Nejlíp se mi osvědčila normální vana na koupání. Má špunt tak se dá dobře vyčistit a vypláchnout. Měl jsem i miskovou napáječku a krávy raději pily z volné hladiny vany. Jediná nevýhoda je, že se v létě tvoří řasy na stěnách.
Nevytáhnou skoro nic.V podstatě je balík nechám přebrat až do stavu, že vyhodím jenom úplný bordel co se do sena připlete.Ze začátku jsem to sledoval a z jednoho balíku bylo pod nima max. na jedny malé vidle, na 1 a 2 fotce je to cca. po 5 dnech krmení.Fotil jsem to když to bylo čerstvě udělané, teď už ta podlaha vypadá podstatně použitější Kravky i telata prostrčí hlavu stojí žerou a nevymýšlej.Žádné vytahování hlavy z příček, přestrkování do boků za ,,lepším'' senem. Byl jsem překvapený po zkušenostech s vodorovnými zábranami, kde ztráty sena byly fakt velké.
Rozměry roztečí a úhel příček zábrany jsem našel na netu.

16.2.2020 13:58
Martin166

XXX.XXX.161.151

Díky za další fotky. Mohl byste tu rozteč prosím změřit? Pro dextery to sice stejně budu muset upravit, ale dobré info do začátku. Úhel už si odhadnu i z fotky. Děkuji.

16.2.2020 17:29
wlcoun

XXX.XXX.253.73

60 stupňů a mezeru mezi příčkama 35 cm.To byl rozměr pro býky. Našel jsem v pc i stažené plánky pro jednotlivé kategorie, na netu už to není. Leda to poslat emailem.

17.2.2020 19:28
Martin166

XXX.XXX.161.151

Diky moc za podklady 👍

17.2.2020 19:59
wlcoun

XXX.XXX.253.73

Není zač

3.6.2020 08:39
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi napsal(a):
My ho nezabíjeli, koupili jsme ho (resp. ji, byla to jalovice) od chovatele už v půlkách.
Jak bude příležitost, zeptám se a dám vědět.

Jalovice byla stará dva a půl roku.

3.6.2020 21:55
dad

XXX.XXX.64.31

To je věk spíše pro krávu s prvním teletem, nechtělo se jí zabřeznout ?

5.6.2020 08:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

dad napsal(a):
To je věk spíše pro krávu s prvním teletem, nechtělo se jí zabřeznout ?

Oni to mají nějak dělené, aby měli i hovězí i telecí.
Standardně tuším porážejí na podzim telata, co se na jaře narodila. Tím, že neprodávají do řeznictví apod., ale koncovým uživatelům, jsou závislí na poptávce, tak se může stát, že se jim narodí víc telat, než udají a chtějí si nechat do chovu. Tuším že tenkrát jim taky nějak selhal ten rozvoz chladicím autem, tak se jeden rok poráželo fakt málo. A co se takto neprodá, jde na vzdálenější pastviny pro zájemce o hovězí.
Jak to bylo zrovna s touto jalovicí, to nevím.

6.6.2020 10:33
dad

XXX.XXX.64.31

Já jen, že poptávka po jalovičkách na chov je větší než po levnějším hovězím mase z čehokoliv.

8.6.2020 07:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

dad napsal(a):
Já jen, že poptávka po jalovičkách na chov je větší než po levnějším hovězím mase z čehokoliv.

Já se klidně zas přeptám, jen to bude zase trvat. :)

25.7.2020 16:23
Thombob

XXX.XXX.7.96

Zdravím chtěl jsem poprosit, jestli mi někdo neporadí. Rád bych pořídil tele na výkrm a jediné co je celkem cenově dostupné je býček Holštyn, nebo polomasná jalovička. Dát 12tis za malého Simentala se mi opravdu nechce. Které bude mít největší váhový přírůstek a které plemeno poradíte? Děkuji a budu vděčný za každou radu

25.7.2020 17:23
spajzka

XXX.XXX.62.198

Thombob napsal(a):
Zdravím chtěl jsem poprosit, jestli mi někdo neporadí. Rád bych pořídil tele na výkrm a jediné co je celkem cenově dostupné je býček Holštyn, nebo polomasná jalovička. Dát 12tis za malého Simentala se mi opravdu nechce. Které bude mít největší váhový přírůstek a které plemeno poradíte? Děkuji a budu vděčný za každou radu

A jak stará ta telata budou? Je rozdíl mezi půlroční jalovici a 14dennim holstynem. Nebo jak moc masna je ta jalovicka?
Když koupíte jalovici pěkně rostlou odstavce tak s pořádnym krmivem poroste taky dobře.

26.7.2020 09:36
Thombob

XXX.XXX.7.96

To je pravda, ale telata budou ještě na mléce cca měsíc staré.. jalovice je B50xH50.

26.7.2020 14:04
jardavel

XXX.XXX.250.249

Thombob napsal(a):
To je pravda, ale telata budou ještě na mléce cca měsíc staré.. jalovice je B50xH50.

Já bych doporučoval koupit polomasnou jalovici. Je po býkovi belgické modré tak by mohla být zmasilá Holštýnského býčka bych nekupoval. Sežere stejné množství krmení jako jakékoliv jiné plemeno a ve výsledku budete mít jen horu kostí s minimem masa

26.7.2020 23:10
pajca

XXX.XXX.149.203

Thombob napsal(a):

Z Vašich otázek se domnívám, že o odchovu skotu toho moc nevíte,
chcete to zkusit poprvé a máte o tom trochu zkreslené představy.

Jediné co je cenově dostupné je býček holštýn....Takových telat se
každý chovatel krav na mléko rád zbaví, protože jejich výkrm je
nerentabilní. I kdyby prodej telete nebyl ziskový.
Polomasná jalovička by už na zmasilost byla určitě lepší.

Dát 12 tis. zamalého simentála......Tak já si nemyslím, že by Vám
některý chovatel masného skotu prodal malé tele. Proč by to dělal ?
Vždyť z masné krávy krom telete jiný užitek nemá. To by snad musela
být nějaká mimořádka, že by tele přišlo o matku a on se nechtěl
o tele starat.

Cenová dostupnost : Cena se ovíjí od nákladů na kg přírůstku, tele
podle věku od narození vypije 4-10 l mléka za den, tak počítejte.
Jestli sháníte tele, které se už bez mléka obejde a umělo už žrát objemné
krmení, tak by mělo mit alespoň 6-8 týdnů, aby se nezaseklo v růstu.
Jestli koupíte měsíc staré tele, bude potřebovat ještě mléčnou náhražku,
granulky pro časný odchov telat, šrot seno. Při rychlém odstavu od
mléka zůstane delší dobu stát na váze. Prostě bez přírustku.
On přírůstek je o tom, dáš- dostaneš. Pouze z dobrého slova nic
neroste.
Na výkrm je dobrý i červenostrakatý skot. Kombinované plemeno skotu.
Podstatně lepší než holštýn.
Jestli budete vykrmovat svůj první kus, tak si kvůli pozdější ovladatelnosti
pořiďte jalovici. I když býk je zmasilejší.

27.7.2020 07:35

pajca napsal(a):
Z Vašich otázek se domnívám, že o odchovu skotu toho moc nevíte,
chcete to zkusit poprvé a máte o tom trochu zkreslené představy.

Jediné co je cenově dostupné je býček holštýn....Takových telat se
každý chovatel krav na mléko rád zbaví, protože jejich výkrm je
nerentabilní. I kdyby prodej telete nebyl ziskový.
Polomasná jalovička by už na zmasilost byla určitě lepší.

Dát 12 tis. zamalého simentála......Tak já si nemyslím, že by Vám
některý chovatel masného skotu prodal malé tele. Proč by to dělal ?
Vždyť z masné krávy krom telete jiný užitek nemá. To by snad musela
být nějaká mimořádka, že by tele přišlo o matku a on se nechtěl
o tele starat.

Cenová dostupnost : Cena se ovíjí od nákladů na kg přírůstku, tele
podle věku od narození vypije 4-10 l mléka za den, tak počítejte.
Jestli sháníte tele, které se už bez mléka obejde a umělo už žrát objemné
krmení, tak by mělo mit alespoň 6-8 týdnů, aby se nezaseklo v růstu.
Jestli koupíte měsíc staré tele, bude potřebovat ještě mléčnou náhražku,
granulky pro časný odchov telat, šrot seno. Při rychlém odstavu od
mléka zůstane delší dobu stát na váze. Prostě bez přírustku.
On přírůstek je o tom, dáš- dostaneš. Pouze z dobrého slova nic
neroste.
Na výkrm je dobrý i červenostrakatý skot. Kombinované plemeno skotu.
Podstatně lepší než holštýn.
Jestli budete vykrmovat svůj první kus, tak si kvůli pozdější ovladatelnosti
pořiďte jalovici. I když býk je zmasilejší.

Ad ovladatelnost - zkušenost kamaráda, který léta pracoval na jatkách. Jalovice byly nejhorší - cituji - "býka praštíš a zastaví se, jalovice zavře oči a jde přes tebe".

17.1.2022 10:11
Varaxi

XXX.XXX.150.244

dad napsal(a):

Procházím staré diskuze a co nevidím, já Vám na tuto otázku neodpověděla. Tak tedy - jalovice byla flaškáč.

17.1.2022 13:32
dad

XXX.XXX.64.31

Dík.
Ale to není důvod k jatečnému využití ? Flaškáči jsou v mléčných chovech naprostou samozřejmostí. Taky jsem musel nasadit k záchraně dudák a nebyl problém v dalším chovu.
David

17.1.2022 13:51
Varaxi

XXX.XXX.150.244

dad napsal(a):
Dík.
Ale to není důvod k jatečnému využití ? Flaškáči jsou v mléčných chovech naprostou samozřejmostí. Taky jsem musel nasadit k záchraně dudák a nebyl problém v dalším chovu.
David

Mají to takhle. Víc Vám k tomu nepovím. Prostě flaškáči jsou na maso, ne na chov.
Mají je výlučně na maso, mléko vůbec nedojí.
Edit: Ji zapudila matka, tak tam byly obavy, aby ona sama nedělala totéž.

Přidejte reakci

Přidat smajlík