Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2020 19:57
karolgurczik

XXX.XXX.96.43

Dobrý den,

začal bych asi tím, že mám menší stádečko jerseyek (17) a uvažuji o koupi plemenného býka kvůli problémům při zabřezávání.
Poradíte jaký masný plemenný býk by byl vhodný na jersey jalovice i krávy?

Jeana12

4.2.2020 20:03
Jeana12

XXX.XXX.177.102

karolgurczik napsal(a):
Dobrý den,

začal bych asi tím, že mám menší stádečko jerseyek (17) a uvažuji o koupi plemenného býka kvůli problémům při zabřezávání.
Poradíte jaký masný plemenný býk by byl vhodný na jersey jalovice i krávy?

Na jersey jalovice masnýho býka?

To není zrovna nejlepší nápad, neočekávala bych velmi hladké porody

4.2.2020 20:11
karolgurczik

XXX.XXX.96.43

Jeana12 napsal(a):
Na jersey jalovice masnýho býka?

To není zrovna nejlepší nápad, neočekávala bych velmi hladké porody

Fakt je ten, že když náhodou splaším jersey býka tak do budoucna mi nebude moc platnej na jeho dcery.
Rozhodně jsem neměl na mysli šaroláka nebo simentála.
Napadl mě leda angus, pyšní se bezproblémovými porody, ale stejně bych z toho měl hrůzu
...

4.2.2020 20:49
spajzka

XXX.XXX.163.217

Taky, co zamyslite s potomstvem delat?...Prodavat na dalsi chov, dojit, vykrmovat....

4.2.2020 21:14
karolgurczik

XXX.XXX.96.43

spajzka napsal(a):
Taky, co zamyslite s potomstvem delat?...Prodavat na dalsi chov, dojit, vykrmovat....

Inseminace by zůstala, k býkovi bych dával krávy/jalovice, které nezabřeznou po čtvrté inseminaci.
Výsledné tele, býček či jalovička, by šli do výkrmu (jiného chovu).

4.2.2020 22:26
spajzka

XXX.XXX.163.217

karolgurczik napsal(a):
Inseminace by zůstala, k býkovi bych dával krávy/jalovice, které nezabřeznou po čtvrté inseminaci.
Výsledné tele, býček či jalovička, by šli do výkrmu (jiného chovu).

A tak to by stacil jersey byk ne? Mam obavy kombinace jalovice x masne plemeno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2020 12:33

spajzka napsal(a):
A tak to by stacil jersey byk ne? Mam obavy kombinace jalovice x masne plemeno.

Já taky. Ale třeba se vyjádří povolanější.

5.2.2020 12:34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já taky. Ale třeba se vyjádří povolanější.

Ale teď jsem se ptala kolegy veterináře s dobytkem na obvodu, a prý to jde. Že na jerseyky pouštějí i limuzíny.

5.2.2020 13:29
dad

XXX.XXX.64.31

Mám Dextry, kdyby jste to chtěl zkusit. Telátka jsou mini. Býk licenci má.
Použijte menší masné býky s předpokladem malých telat. Linie tu jsou. Angus, Gallovai, Skotský n. atd.

5.2.2020 16:12
lukasel

XXX.XXX.30.253

A nejsou to vyhozene penize?! Kupovat plemenyho byka na doskok k 17 kusum...jestli jalovice nezustane na 4ty pokus inseminace tak je zrala na vylet k reznikovi...levnejsi je nechat zviratum vysetrit vajecniky sonografem a potom resit tento problem....odkud jste?

5.2.2020 16:16
spajzka

XXX.XXX.163.217

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale teď jsem se ptala kolegy veterináře s dobytkem na obvodu, a prý to jde. Že na jerseyky pouštějí i limuzíny.

To vite ze to jde. Vsechno jde, otazkou je proc? S jakym chovatelskym umyslem? Cim se pak bude krizit potomek? A uz to najednou nebudou lehke porody a uz to nebude mit mlicko jedna basen.

Jiste neni problem vzit na malou hubenou kravku neco podobne maleho. Jak pise kolega tak dexter, galowejky. Pro me za me Skotaka. Jersey se normalne krizi holstynama. Brown Swiss nebo jine hnede.

5.2.2020 21:11
karolgurczik

XXX.XXX.96.43

Jsem z Polska a mohu se pyšnit svojí užitkovostí, která je v průměru 7.800kg mléka s T 5.1% na krávu za laktaci.
Nechci posílat na jatka dovolím si říct elitní plemenice (z hlediska užitkovosti) po 3 telatech jen z důvodu nezabřeznutí. Jersey býk se mi nevyplatí, za čistokrevné jerseyské tele tu skoro nic nedostanu a chci mít možnost si ins. dávky pečlivě vybrat a ovlivnit tak stádo. Snažím se šlechtit na plodnost a užitkovost. Bohužel s plodností mi to nevychází .. Kdybych měl posílat krávy na jatka, že nezabřeznou ani na po čtvrté tak to bych musel nechat odvézt starší polovinu stáda, proto bych rád zainvestoval do masného býka. Kříženec by se lépe zpeněžnil a plemenice by si tak posunula svůj osud.

5.2.2020 21:39
lukasel

XXX.XXX.30.253

Vsak ja sem nepsal o kravach...ale jestli jalovice ma problem zabreznout na po 4 te(a to neni zatizena uzitkovosti) tak co teprv jako krava...jelikoz sem inseminator tak vim jak to v provozu chodi...zkuste popremyslet nad tim vyserenim vajecniku nez utratite ranec za plemenika...jinak vam preju at se podari vas problem vyresi...

23.2.2020 23:41
solmus

XXX.XXX.5.216

dad napsal(a):
Mám Dextry, kdyby jste to chtěl zkusit. Telátka jsou mini. Býk licenci má.
Použijte menší masné býky s předpokladem malých telat. Linie tu jsou. Angus, Gallovai, Skotský n. atd.

Dobrý den, sháním pl. býka dexter, nevíte o někom? Děkuji

24.2.2020 13:50
dad

XXX.XXX.64.31

Je tu dovoz DK, uchovnění v 15 roce, 67 bodů zevnějšku, loni jsem ho nabízel k prodeji v zastoupení (není můj) černý, odrohovaný, mívám ho doma když potřebuji připustit svoji,
víc po telefonu
739024079

27.2.2020 20:28
Ares1985

XXX.XXX.35.42

Našiel som takúto foto... Ale to je skôr extrém co sa krizenia týka

Přidejte reakci

Přidat smajlík