Pastevní odchov kravky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Peťoš

6.3.2020 14:07
Peťoš

XXX.XXX.215.123

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem zdali máte zkušenosti s pastevním odchovem kravky? Plánuji totiž v druhé polovině roku kravku pořídit (pravděpodobně čestr) ale zatím nemám stáj takže by kravka byla od jara do podzimu na pastvě ale na zimu ustájená u známého, samozřejmě bych jí na pastvě zbudoval přístřešek krytý ze tří a půl strany aby měla možnost skrýt se před nepřízní počasí v závětří. Existují zde nějaká závažnější úskalí na které jste narazili nebo která by mohla hrozit?

Předem děkuji za odpověď.

17.4.2020 09:16
Mildík

XXX.XXX.64.137

Dobrý den, chovám takto svůj skot a tady jsou mé zkušenosti. Mám 100% Čestra, které byly v lednu 4 roky. Od 4.měsíce věku je trvale na celoroční pastvě(na zimu neustájuji). Jak píšete kravka potřebuje přístřešek se suchou a čistou podestýlkou-hlavně v zimě jinak si lehne na pastvině kde chce ať je březen nebo listopad. Důležitý je trvalý přístup k vodě a krmivu. Já mám 200l vanu a krmiště na kulaté balíky. Vanu dopouštím jednou za 2 dny, při suchém krmení a vysokých teplotách každý den a balík mi vydrží 10-14 dní, záleží na velikosti balíku a možnostech pastvy(1kráva, 1jalovice a 1býček) Ušetříte tak čas nošením každodenního krmení. Dobré je mít ve výběhu starší stromy, využívají jejich stín a používají je jako drbadlo. Důležitá je také kostka lizu. Dávám jim do výběhu balík slámy. Používají ho jako hračku a když ho rozpárají tak v něm leží. Balík umístěte na místo, které chcete oželet. Sláma nasává vodu a v deštivých dnech to kolem balíku bude oraniště. Kráva je tvor společenský tak by bylo dobré jí do výběhu dát kamaráda ale až po čase kdy k Vám víc přilne. Pokud nemůžete, bude to chtít každodenní kontakt a pár pamlsků(tvrdý chléb, pečivo, obilný šrot apod.) Já v začátcích udělal chybu kdy jsem dvě tříměsíční jalovičky vypustil do výběhu najednou, jalovice chodily pouze spolu a nechtěli se semnou moc kamarádit. Měli být na mléko, místo toho skončily na jatkách, byly nekontaktní a nedaly se zvládnout. Moje krávy mají kolem krku řetěz když je potřebuju připoutat(dojení, vet. vyšetření, inseminace) a ohlávku aby je mohl vodit. Tyto věci bych doporučoval hned při koupi. Je dobré je učit vodit hned a často dokud jsou mladé a vy je fyzicky zvládnete. Ze začátku se zdráhají ale časem povolí i za pomoci pamlsků. Ne bitím, kráva si to pamatuje. To je asi tak vše. Věřte, že pohled na spokojené a v klidu přežvykující zvíře je k nezaplacení. Přeji hodně úspěchu v chovu. . S pozdravem Mildík

18.4.2020 11:49
Martin166

XXX.XXX.158.50

Máme 3 kusy Dexter, kromě zimy jsou celý roka na pastvě. Protože přeháníme každý den (rotační pastva) tak je nemožné,abych měl na každém kousku extra přistřešek, takže jsou přes sézonu stále venku. V ohradě s přístřeškem (a senem) jsou až od prosince do dubna, pak zase pouze na pastvě. Jsou tam nejspokojenější. Co jsou kolem stáda, tak tam neřeší přístřešek ani na zimu. To jen ty moje rozmazlené opice mají na zimu střechu nad senem a suchou maštal se závětřím :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík