ji....na

XXX.XXX.22.210
Dobrý den.
Mohu se zeptat, mám k dispozici 3 ha luk. Pořád se rozmýšlím jestli mám jen prodávat seno (balík 150 cm za 1000-1200 Kč) nebo by se mi vyplatilo pořídit třeba jen 2 býky na prodej.
Techniku mám, ke zvířatům vztah mám, to není problém, jen jde o to, co se více vyplatí po stránce finanční.
Děkuji za Vaše názory
ji....na

XXX.XXX.22.210
Děkuji za odpověd, takže myslíte, že samotný prodej balíků je je rentabilnější něž výkrm dobytka? Taky jsem si topo pravdě říkala, než jsem založila tuto diskuzi,ale nechápu, proč někde vidím pastevní chov třeba 5 kusů.....proč to mají když se to nevyplatí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ji....na
napsal(a):
Děkuji za odpověd, takže myslíte, že samotný prodej balíků je je rentabilnější něž výkrm dobytka? Taky jsem si topo pravdě říkala, než jsem založila tuto diskuzi,ale nechápu, proč někde vidím pastevní chov třeba 5 kusů.....proč to mají když se to nevyplatí?
No proč to maji?! Protože spousta lidi si dnes již naštěstí uvědomuje, že není nad vlastní maso mléko atd. A zas tolik neřeší zda se jim to vyplatí. A pak tu jsou i tací co to mají jako koníčka. A nebo kombinace obojiho
ji....na

XXX.XXX.22.210
Děkuji Vám za odpovědi.
Přiznám se, že jsem v tom tak trochu zmatená.
U příbuzných v obci je jeden pán, koupí vždy 5 telat býčků, skoro 2 roky je možno vidět přístřešek kde jsou přikrmováni a mají volný pohyb na pastvu. Pak na podzim přijede auto s nápisem na jedna nejmenovaná jatka býky naloží. Z jara je možné vidět opět 5 kusů telat a takto se to opakuje.
Nechápu tedy, zda to dělá jako koníčka nebo proč to dělá když se to nevyplatí.
Někdo mi můžete namítnout JDI SE HO ZEPTAT, ale pána osobně neznám,přijde mi to drzé.
Tak ono se to maso vyplatí, ale seno se může někomu vyplatit víc - je s ním méně práce, v případě neúspěchu méně tratíte, v zimě můžete jet na hory a v létě k moři... S pěti býky je mraky práce.
Jestli Vám jde jen o peníze a o nic jiného, práci odvedete sám a nebudete ji přepočítávat na koruny, je možné, že Vám vyjde hovězí lépe. Ale pokud Vám jde o nějaké celkové zhodnocení, pak je výhodnější seno.
Doplním to o pořekadlo Zvyk je železná košile.
Majitel VDJ měl nárok na další dotace k základu. ŽV znamená hnůj na pole a zvýšenou spotřebu vody. Další techniku, zázemí a zařízení pro chov.
A ono je stejně nejlepší si to vyzkoušet sám. V tom případě přeju ať to v pohodě přežijete Vy i dobytek do doby zpeněžení.