Dobrý den
Mám prosbu pro chovatele prasnic na selata.. uvažuji o cca 2-3 prasnicich pro svoji vlastni potrebu.. Poradite nekdo, nejlepe fotky, jak mate udelane chlivky pripadne kotce pro prasnice a selata? Budu predelavat stare chlevy tak bych byl rad za inspiraci..
dále je lepší mit plemeného kance či inseminovat?
Diky za každou radu
Petr
Pro 2-3 svině se kanec nevyplatí.
Na kotcích nehledejte žádnou vědu, podstatný je rozměr, prasnice můžete chovat i v jedné skupině, rozdělit je až před porody. Na porodně zábrany proti zalehnutí selat (nebo klec na prvních pár dní), oddělený vyhřívaný prostor pro selata (včetně místa pro přikrmování a "dětskou" napaječku). Kotce pro výkrm, počet podle toho, zda budete dělat jednu skupinu a nebo každý vrh necháte zvlášť.
o tom jsem uvažoval, nechavat prasnice spolu a rozdelit je az pred porodem..
Nejlepsí by pro mě bylo, kdyby se prasily zrhuba zaraz... viděl jsem u pána, že se mu prasí prasnice zaraz, selata daval od mala k sobe a mohl je pak mit az do dospelosti spolu.. to by bylo i pro me nejlepsi..
samotne porodni boxy s kleci by měly stacit 2,5*4m nebo to je dle Vás malo?
Valentko

XXX.XXX.252.16
Vy fakt chcete 3 prasnice pre vlastnú spotrebu. Jedna prasnica môže mať cca 10 mladých. Vy tak ľúbite mäso ze spotrebujete 30 prasiec ročne. A myslim si že je lepšie inseminovať. Pre tri prasnice sa kanca chovať neoplatí. A stimi chlievmi si nerobte žiadnu vedu. Sú to prasce nepotrebujú výbeh ako v zoo. Prajem veľa úspechov v chovu.
David