Teliatko

XXX.XXX.240.128
Dobrý den, mám tele staré 10 týdnů a teď jsem nahmatal jakoby mu pučely rohy, vyrostou nebo je to už pozdě a rohy z toho nebudou? Děkuji za radu
Teliatko

XXX.XXX.240.128
No tak teď potřebuju poradit jak takhle staré tele dobře odrohovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teliatko
napsal(a):
No tak teď potřebuju poradit jak takhle staré tele dobře odrohovat?
teď už jenom s veterinářem v anestezii.
jste si měl vzpomenout fakt dřív.
Teliatko

XXX.XXX.243.157
Celou dobu to vypadalo že rohy nebudou až teď tam jsou cítit na pohmat takové bouličky
Teliatko

XXX.XXX.240.128
dad
napsal(a):
Žádné tele se s rohy nerodí.
Jestli jste měla naději na g.bezrohé zvíře pak je kauter pojistka. Jestli nebyl předpoklad g.b. tak jste byla naivní.
Rohy nejsou na ozdobu. Je to velice šikovný nástroj. A účinný.
Co by jste mi teď teda doporučil ? Mám zkusit louhovou tyčinku nebo nějak s veterinářem ? Jak se to provádí kdyby přijel vet?

Teliatko
napsal(a):
Co by jste mi teď teda doporučil ? Mám zkusit louhovou tyčinku nebo nějak s veterinářem ? Jak se to provádí kdyby přijel vet?
Tomu teleti je 10 týdnů. Váš údaj,
Tam už louhová tyčinka fakt nepomůže.
Do čtyř týdnů je možné odrohovávat bez anestezie.

Teliatko
napsal(a):
Proboha louhovou tyčinku nyní už fakt ne. A navíc nezkušený s tím udělá více škody než užitku i když odrohuje zavčasu.. Postavte se k situaci čelem a prostě zavolejte veterináře a s ním kozultujte další postup. Já bych se do toho již sám nepouštěl.
Já vůbec jsem zastáncem toho aby rohatá zvířata prostě rohy měla. Klidně mě kamenujte, je to prostě můj názor. A ano je spousta studii a názorů proč to nejde..ale zrovna tolik jich je ji naopak.

Je to sice trocha mimo téma ale..Nevím proč se tolika lidí zdráhá volat veterináře. Chápu , že ne každý je skvělý, stejně jako ne každý doktor je skvělý nebo každý pekař či číšník. Prostě lidský faktor je všude.
ALE chtělo by si uvědomit , že veterinář není nepřítel! Naopak pokud si najdete dobrého veterináře je to velká pomoc. Veterinář stejně jako chovatel má za cíl zdravá zvířata.
Teď máte dost času. Jestli máte jalůvku tak seženete veta a ten vám řekne co a jak. Býčka bych neřešil.
Pořád nevím proč vám rohy vadí ? Mám doma rohatý všechny a až na vlastní chyby žádný úraz.
Když už budete řezat - přijede vet, píchne oblbovačku, zajistíte zvíře dle instrukcí, vet veme pilu, uřízne rohy a ošetří rány.
Na vás pak bude jak se s tím zvíře psychicky vyrovná. A jak vy ? Někdy to může trvat podstatně dýl, než se rány zahojí.
Tohle by se mělo povolovat snad jedině že zdravotních důvodů zvířete.
Teliatko

XXX.XXX.23.218
dad
napsal(a):
Teď máte dost času. Jestli máte jalůvku tak seženete veta a ten vám řekne co a jak. Býčka bych neřešil.
Pořád nevím proč vám rohy vadí ? Mám doma rohatý všechny a až na vlastní chyby žádný úraz.
Když už budete řezat - přijede vet, píchne oblbovačku, zajistíte zvíře dle instrukcí, vet veme pilu, uřízne rohy a ošetří rány.
Na vás pak bude jak se s tím zvíře psychicky vyrovná. A jak vy ? Někdy to může trvat podstatně dýl, než se rány zahojí.
Jak myslíte dost času? Odrohovani se provádí až když je dospělá ?
Jinak mně rohy vyloženě nevadí a souhlasím s názorem že zvířata která je mají je mají z nějakého důvodu a odstraňovat by se zbytečně určitě neměly ale jde mi o to že je to taková kravka do rodiny nebude nikde ve stádě jako kus ale bude to člen rodiny a nedokážu si představit jak si teď se mnou hraje a strká do mě hlavou že by to dělala i s rohy a za druhé moc se mi na kravách rohy nelíbí , kdyby byly pěkné tak třeba ale viděl jsem krávu s rohy které byly opravdu nehezké.
Budu teda řešit s nějakým vetem a uvidím

dad
napsal(a):
Ecitejok - docela bych si ty studie přečetl, i když si myslím, že za vyhozené peníze (za studie) ztratím svůj drahocenný čas
Až se dostanu zase do prace, vytisknu a rád pošlu. Zaobirali jsme se tim tematem docela intenzivně. Ve stade je +- 700 dojnic a cca 10-15 % ma rohy. Dosud za 3 roky nebyl problém. S agresivitou vůdči jinym zviřatům ani lidem.
dad
napsal(a):
Vidite, ja mam par rohatych ve stade a zrovna ta na te fotce dole je pekna megera na ostatni. Na cloveka nejde zadna, to se netoleruje, ale kdyz vidim jak ve staji honi jine kravy, potazmo telata... Kdyz se krava chova a neni dominantni, tak mi to nevadi. Zalezi take na zpusobu odchovu. Nektere maji problem se s dlouhymi rohy se jit nazrat skrz gitr.
Tahle mela zatim stesti, bud nebyl cas, nebo uz byly mouchy, nebo byla vysoko brezi a ted uz ma posledni tele..
A jeste dodatek...uz jsme meli ve vykrmu byku i osklive brisni hematomy, kdyz se servali rohati byci.
Takze opravdu je dulezite zvazit vsechna pro a proti.
Pro zadavatelku : Kdyz mate z rohu strach nebo tak, tak je s vetem sundejte. Ale, pocitejte stim, ze je to nekdy poradne krvava zalezitost s delsim hojenim, obvazem atd. A hlavne, ty rohy rostou i potom, ne do spice, se rozumi, ale rostou.
dad
napsal(a):
Spajzka, já jsem hobbýk. Vždyť jich nemám víc než prstů na ruce. Výkrm býků na volno nad rok je jiná liga než jedna dvě domácí kravky.
Jinak souhlasím s tím co píšete.
Stále však poukazují na psychiku zvířat po takovémto zásahu. Rána na těle se hojí rychleji než ta v duši.
Ja vim
S tou psychikou mate taky recht, ale nekdy je opravdu potreba.
Moje kamaradka ma doma Texaske Longhorny...pane jo, to jsou roziska. Dobytek je venku celorocne, ve staji by se asi pozabijeli.
Teliatko

XXX.XXX.240.128
No tak to jí raději ty rohy nechám, aspoň si ji vyfotím dokud je bez rohů
Ještě se zeptám když se rohatá krava připouští geneticky bezrohym býkem (pokud je možno si takového vybrat u inseminátora) jaká je šance zase na bezrohé tele?
Teliatko

XXX.XXX.240.128
dad
napsal(a):
To není zrovna dobytek který by se odrohovával. Tam je to přesně naopak. Čím delší a kvalitnější rohy tím je kus cennější ne ?
Za chvíli bude na podhorských pastvinách možné pás jen ten dobytek co se ubrání predátorům.
To se nedává dolů. To je plemeno s rohama jako skotak. Ale ty byly... Sem koukala.
Teliatko
napsal(a):
Ještě se zeptám když se rohatá krava připouští geneticky bezrohym býkem (pokud je možno si takového vybrat u inseminátora) jaká je šance zase na bezrohé tele?
No. Napsala bych 50 na 50, ale rohy se prosazují častěji. Mám telata bez rohu a ze stejného spojeni další rok rohy jak vyšité. Genetika je mocná.
To spíš potomek kříženého potomka bude bezrohý, když se bude připouštět dál bezrohým býkem.

Teliatko
napsal(a):
Jéé takovej miláček už od pohledu
Teliatko
napsal(a):
Býk může být heterozygotně bezrohý tam je to 50 na 50 a nebo může být homozygotně bezrohý a tam bude veškeré potomstvo i na rohaté krávě bezrohé.
Teliatko

XXX.XXX.240.128
dad
napsal(a):
Teliatko - ano, odrohování v pozdější době se provádí až když je co uříznout a po největším růstu
nenechte krávu aby si s vámi hrála, na to není lidské tělo stavěný
Když se juknete do mého profilu tak uvidíte moji rohatici, rohy jsou velmi citlivý orgán
Ecitejok díky, odkaz by stačil,
Jak mám ukázat teleti že si hrát nechci nebo jak nastavit nějaké hranice ?
To je už úplně na vás jak budete chtít trpět rozmary krásné a hravé krávy.
Chovejte se k ní tak jako by už byla velká a vždy důsledně jinak vás může jednou v hravém zápolení pěkně pomačkat, snad nejhorší je to v pubertě.
Kráva není mazlík ani kámoš, bohužel. Je velká na to aby se chovala na klíně, skákala na záda, drcala do vás hlavou a to i bez rohů a co já vím ještě co se jsou sto tato inteligentní zvířátka naučit za zlozvyk, pak to prostě jednou nedopadne dobře