Valentko

XXX.XXX.216.179
Pomôžem vám iba s timi ovcami. Chováme ich doma aj my tak niečo viem. V prvom rade budete potrebovať pozemok najlepšie zatrávnený. Keď na ňom máte listnaté stromy a kríky tak ich tam nechajte poskytnú tieň
a ovce si pochutia na listoch. Ovce potrebujú nejaký chliev alebo drevennú ohradu s prístreškom. Ako podstielku dávajte slamu. Tieň je tiež dôležitý ten im zabezpečíte nejakým prístreškom. To sú priestory kde ich budete zatvárať na večer alebo keď ich budete potrebovať rýchlo zavrieť. Keď budú pustené celý deň
na paši tak ich budete kŕmiť len ráno-šrotom. Keď budú furt zavreté tak ich budete kŕmiť 2-krát denne-ráno seno a šrot a večer iba seno. Seno im môžete položiť aj na zem alebo do jasiel. Vodu musia mať vždy. Kúpte min. 2 ovce lebo jednej by bolo smutno. V stáde nemajte 2 chovné barany lebo by sa bily. Ovce sa strihajú v apríli alebo v máji. Ovce žihlavu nežerú takže keď ju na pozemku máte budete ju musieť kosiť. Keď ich po zime vypustíte tak len na chvíľu aby nemali hnačky. Pozemok na ktorom ich budete chovať le najlepšie oplotiť ale môžete ho ohradiť aj elektrickým ohradníkom. Verte mi že ovce vám v plote nájdu každú dieru. Keď ich pustíte na pozemok už nikdy ho nebudete musieť kosiť. Ale keď vám pozemok z väčšej časti spasú tak budete musieť dokrmovať senom. Na cca 25 árov max 4 ovce. Ruju majú v septembri tak na jar čakajte mladé. Keď ovce budú kotné tak dávajte pozor aby nežrali príliš veľa ale ani príliš málo. My sme s tým mali problém. Keď sa malé narodí tak ich odelte od ostatných. Pozerajte či malé žere. Keď malé jahňa umrie tak ovcu nedojte mlieko stratí sama. Po pár dňoch ich pypustte medzi ostatné. Keď druhé ovce budú do malých trochu strkať tak nevenujte tomu veľkú pozornosť je to normálne.
Valentko

XXX.XXX.216.179
A ešte niečo keď ich budete kupovať tak uprednostnite krížence pred čistokrvnými. Krížence majú lepšiu imunitu.
Valentko

XXX.XXX.216.179
Pardón ja som si to nedočítal celé. Stáva sa. A chcem sa opraviť na 25 árov môže byť kľudne 6 aj 7 oviec.