Telátko

Aberdeen Angus (G)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.4.2020 00:23
Thombob

XXX.XXX.44.145

Zdravím všechny máme telátko matka Holštýnka X otec Abrdeen Angus... kříženka dojná s masným plemenem. Asi to není zrovna moc šťastná kombinace, protože jsme chtěli kravku na mléko a masné krávy se po odstavu telete zasuší,,, alespoň podle informací na internetu. Máte někdo zkušenosti s touto kombinací křížení?

7.4.2020 23:39
dad

XXX.XXX.64.31

Kráva se dá dojít i masanda. Jen toho nedá tolik. Má prostě jiné přednosti.
Kráva se zásuší se snižující se spotřebou telete. Když budete dojít od začátku aby nasadila dost zbude i pro vás.
U dojných se tele odstaví hned jak vypadne na svět.

8.4.2020 07:19
karolgurczik

XXX.XXX.96.43

Slyšel jsem o chovu v německu, kde se chovají dojnice kříženky h75 aa25, kvůli silným končetinám.
Na vrcholu laktace tam krávy dávaly i 20 litrů na ranní nádoj.. tak nevím co je na tom pravda. Každopádně bych to zkusil, pokud to máte jako rodinnou krávu, tak bude na pohled pěkná a i to mléko pro rodinu budete mít

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.4.2020 12:30

Thombob napsal(a):
Zdravím všechny máme telátko matka Holštýnka X otec Abrdeen Angus... kříženka dojná s masným plemenem. Asi to není zrovna moc šťastná kombinace, protože jsme chtěli kravku na mléko a masné krávy se po odstavu telete zasuší,,, alespoň podle informací na internetu. Máte někdo zkušenosti s touto kombinací křížení?

Známá mívala čistou angusku. Nevím, kolik dojila, ale stačilo to i na prodej mléka (vynikajícího) a sýrů pro zájemce. Takže byste neměli mít problém.

16.4.2020 15:59

karolgurczik napsal(a):
Slyšel jsem o chovu v německu, kde se chovají dojnice kříženky h75 aa25, kvůli silným končetinám.
Na vrcholu laktace tam krávy dávaly i 20 litrů na ranní nádoj.. tak nevím co je na tom pravda. Každopádně bych to zkusil, pokud to máte jako rodinnou krávu, tak bude na pohled pěkná a i to mléko pro rodinu budete mít

Mohu potvrdit. U nás v podinku je máme taky. Matky H a otec AA. Na jeden nádoj dávají v prvé laktaci tak 16-22 litrů. Na další laktaci 20-25 litrů na jeden nádoj. ALE ! Co se týče zdravotního stavu nevíme o nich. Končetiny,říje,zabřezávání a celkový stav vše je Ok. Až na výjimky samozřejmně. Ale já v tuto chvíly o žádné nevím. Jen potomstvo si nenecháváme. Tyhle kříženky se opět nainseminují masným plemenem a jejich potomstvo jde na výkrm. Ať již jalovičky nebo býčci. Jsout rocha tvrdohlavější, vyčůranější a celkově méně kontaktní..Něco jako : Podoj mě, dej mi nažrat a táhni! A i ve stádě se drží mezi svýma. Trocha se straní těm ostaním. Proto se snažíme aby při přesouvání mezi jednotlivými skupinami nezůstala jedna kříženka sama ve skupině. Docela se to daří..a pokud ne bolí nás tak týden uši Kříženců tam máme více druhů ale s těmi HxAA je asi nejlepší spokojenost.Jsou to kravičky celkově trocha na nižších nohou ale zároveň cvalíci..To mají po AA a jako telata jsou prostě nádherná
Jako rodiná kráva to bude určitě v pohodě. Kor když v malém člověk má více možností se té idividualitě zvířete příspůsobit.

24.4.2020 20:18
Thombob

XXX.XXX.14.154

Děkuji moc za rady určitě si Julii necháme i kdyby dávala polovinu mléka oproti dojným kravkám. Na naši spotřebu doma klidně 2-3litranky postačí a zbytek půjde stejně prasákům..i když tak přemýšlím možná se pokusíme o nějaký ten sýr 😊 Měl jsem jen obavu, aby nedávala mléko max 4 měs po poporodu a potom konec. Jinak je to mimino skvělé 😎....

25.4.2020 13:51

Thombob napsal(a):
Děkuji moc za rady určitě si Julii necháme i kdyby dávala polovinu mléka oproti dojným kravkám. Na naši spotřebu doma klidně 2-3litranky postačí a zbytek půjde stejně prasákům..i když tak přemýšlím možná se pokusíme o nějaký ten sýr 😊 Měl jsem jen obavu, aby nedávala mléko max 4 měs po poporodu a potom konec. Jinak je to mimino skvělé 😎....

krásná Pábůh požehnej

Přidejte reakci

Přidat smajlík