Jak řešíte příbuznost v chovu prasat, drůbeže?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2020 11:02
Mařenka

XXX.XXX.35.86

Dobrý den,
jak řešíte příbuznost, nebo spíše nepříbuznost?

Máme první pár vietnamských prasat, prasnička je teď březí, tak řeším co dále s chovem.
Jediné co mě napadlo, pořídit každý rok nového nepříbuzného kance a narozené kanečky vykastrovat nebo držet zvlášť nebo dát pryč dříve, než začnou pojímat.
Máte jiný tip?
Pokud je víc nevykastrovaných kanců pohromadě, neperou se?

To samé, jak se to dělá u slepic a jiné drůbeže, když máte vlastní odchovaná mláďata? Vyměňuje se pravidelně kohout, nebo se to neřeší?

15.6.2020 12:19
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Před léty děda choval slepice na dvě etapy. Hejno slepic s kohoutem, vylíhlá kuřata se přetřídila, kohouti šli na výkrm, slepičky do vedlejšího výběhu odděleně od starých. A až přišel čas, koupil (nebo vyměnil) k nim kohouta. Tak starý kohout nemohl na dcery.
Za rok, když mladé slepice vyseděly kuřata, šly jejich dcery ke starým, tj. vlastně ke svým babičkám; těm vyměnil (nebo zabil a koupil nového) kohouta, takže mladé neměly za partnera děda. A protože se měnily slepice obvykle po dvou až třech letech, nikdy neměl těch slepic příliš na jednoho kohouta.
Takže měl dvě hejna slepic, dcery šly vždy křížem do druhého hejna, kohouty měl taky dva, každý rok jednoho vyměnil. A když bylo nejhůř a nějaký vhodný kohout se nenabídl, stávající kohouty si nechal - a pořád lepší, když šel kohout na vnučky, než kdyby šel na dcery.
Akorát je to náročné na prostor - minimálně čtyři výběhy s kurníky (dvě hejna s kohoutem plus kohouti na výkrm plus kvočny s kuřaty a kuřičky).
Ale to byla drůbež dědovou vášní a koníčkem a choval čistokrevné hempšírky. Dřív, než si je pořídil a přišel na tento systém, který prý vyčetl z jakési francouzské knížky, měl slepice puštěné před domem. A vlastní kohout se se sousedovic kohoutem běžně rvali mezi sebou o přízeň slepic, které mezi tím stačily mít románek se sousedem od naproti. Takže dřív se to až tak moc neřešilo, protože drůbež byla běžně puštěná. Jinak se samozřejmě měnila násadová vajíčka mezi známými, takže k výměně genetického materiálu docházelo také cíleně, nejen náhodně podle toho, který kohout skočil na kterou slepici.
Větší chovatelé mívali také slepice čistokrevné, i když snad nenáležely žádnému plemeni. Dělily se podle barev, tak se běžně jednou měnila násada s jedním sousedem a podruhé s druhým, tak se vědělo, že např. bílé jsou nejstarší a je třeba je do zimy vybít.
Těch systémů je mnoho a velmi záleží na podmínkách. Ale jedno platí, pokud nemáte v plánu chovat desítky kmenů, jste odkázaná na přilití nové krve zvenčí.

16.6.2020 13:47
Label22

XXX.XXX.212.62

Dobrý den, jsme cca ve stejné situaci. Také mám krátce vietnamská prasata. Jednoho kance a jednu březí svini.
Řešil jsme stejný problém a nakonec jsem sehnal 2 chovatele v mém okolí, se kterým si budeme kance či svině měnit.
Na podzim budu poprvé měnit kance, tak jestli jste někde z okolí ústeckého kraje můžeme se domluvit.

30.6.2020 07:17
Martin166

XXX.XXX.137.181

Zdravím.

Měl jsem před lety dvě křížené sviňky vietnamce (+ všechno možné) a kance Kune kune. Neuhlídali jsme to a kanec nakryl jednu svoji dceru. Porodila pár mrzáčků, nic nepřežilo. Malé kanečky jsme vždycky s veterinářkou kastrovali.

U drůbeže se mi to stalo jen u pižmovky. Kačer oplodnil svoji dceru a je z toho 13 zdravých káčat. Ale půjdou všechny do mrazáku, ne na chov. A kačer už je taky v nebi a bude nový.

Přidejte reakci

Přidat smajlík