Zdravím. Prasata jsem měl několik let jen za ohradníkem. Měl jsem zdroj Minotor, vybíjecí energie 4,5J a čuníci měli respekt. Dokonce takový, že když jsem po nějaké době lanko oddělal a chtěl je přehnat vedle, tak si to pamatovali a nechtěli hned jít. Nikdy jim to neublížilo. Když dostali pecku, jen si kvíkli, odběhli a zase se chovali jakoby nic.
Jen jak ryjí,tak občas to dostrkají až na lanko a pak to kope do země. To stačí občas obejít ohradu s lopatou a porovnat to.
Pro selata stačí bohatě zdroj zdroj mezi 1-2J. Ohradník selatům rozhodně neublíží, pokud je správně postavený. Žádný zdroj by neměl ublížit žádnému zvířeti. Stává se to pouze v případech, kdy by byly vodiče volné a zvíře by se do nich zamotalo a neustále dostávalo rány.
Pro dospělá prasata je kvůli ochlupení nebo síle štětin, které prase dobře izolují, dobré mít zdroj silnější. I když 4,5J se mi zdá pro domácí prasata skoro moc. Ale je vidět, že to fungovalo skvěle.
Docela pěkně to mají popsaný tady, je tam i jak mají být od sebe jednotlivá lanka. https://www.elektricke-ohradniky.cz/pro-prasata.php