Dobrý deň,
chcem sa vás spýtať že či by ste mi nevedeli poradiť s výberom vhodného plemena skotu. Už dlhšiu dobu pre ne pripravujeme maštaľ. Donesieme 2 odstavené telce. Budú to býčky. A neviem sa rozhodnúť že aké plemeno. Podmienky sú nasledovné: 1.Budeme býky chovať na mäso takže by mali byť skôr mäsové. 2. Keďže budú vo svojich boxoch v maštali tak aby neboli temperamentné, chceli by sme nieco kľudnejšie. 3. Aby nemali problém s tým že budú priviazané na reťazi na jednom mieste, pasienok im zabezpeciť nevieme.
Tak to je asi všetko a veľmi pekne ďakujem za slušné odpovede.
D.Kub

XXX.XXX.60.41
za mě Hereford prodal jsem pl, býka někam na Malu Fatru pod sjezdavkami se pasou.
Varaxi
napsal(a):
Tak na to sedí jakékoli masné či kombinované plemeno.
Masná plemena jsou obecně méně temperamentní a úvaz bude vadit každému jedinci, který na něj není zvyklý.
Ďakujem veľmi pekne. Narradšej by som bol kebuže to je nejaké mäsove plemeno. Napr. o angusom som počul že sú dosť nervózne aj ked sú bezrohé.
Valentko
napsal(a):
Ďakujem veľmi pekne. Narradšej by som bol kebuže to je nejaké mäsove plemeno. Napr. o angusom som počul že sú dosť nervózne aj ked sú bezrohé.
Některá masná plemena jsou přímo určena jako pastevní. Zejména se jedná o malá a střední plemena; tam je třeba opatrnosti.
Kromě zmíněného hereforda zkuste mrknout na masného simentála a charolais.
Ono v praxi stejně budete vybírat mezi těmi býčky, které se Vám podaří najít v přijatelném okolí. Nepojedete pro ně příliš daleko - doprava by převážila jejich cenu.
Takže radím: Podívejte se, co se poblíž nabízí, a pak až vybírejte. A pěkný angus je lepší, než podražený hereford.
Varaxi
napsal(a):
Některá masná plemena jsou přímo určena jako pastevní. Zejména se jedná o malá a střední plemena; tam je třeba opatrnosti.
Kromě zmíněného hereforda zkuste mrknout na masného simentála a charolais.
Ono v praxi stejně budete vybírat mezi těmi býčky, které se Vám podaří najít v přijatelném okolí. Nepojedete pro ně příliš daleko - doprava by převážila jejich cenu.
Takže radím: Podívejte se, co se poblíž nabízí, a pak až vybírejte. A pěkný angus je lepší, než podražený hereford.
No my tu máme miestne družstbo a vyzerá to tak že budeme brat odtadiaľ. Tam sú slovenské strakate x holštín ale tie sa mi veľmi nepozdávajú lebo to sú skôr na dojenie a nie na mäso. Ale mame ich blízko a to je tiez dôležíté. Ja som rozmýslal nad plemenami charolais a limousine.
A ešte sa chcem spýteť že keď si donesieme tie malé býcky tak by sme ich mohli nechat pásť sa na pozemku s klasickým pletivom. Pásli by sa iba kým by boli malé. Na pozemku máme hore takú zatrávnenú časť oddelenú plotom. Je tam aj dosť stromov. Samozrejme pásli by sa iba v tedy keď už budú zvyknuté. Aj keď môže byť že potom si zvyknú na slobodu a ked ich budeme chcieť uviazať tak už bude problém ale chcel by som to spraviť tak že raz by boli v chlieve a raz vonku. Dakujem,.)