Kolik mohu ročně porazit prasat

Vietnamské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2020 15:53
Bej-mar

XXX.XXX.103.152

Dobrý den,

pořídil jsem si a zaregistroval čtyři vietnamská prasata - tři sviňky a jednoho kanečka. Nikde se ale nemohu dočíst jak to funguje při domácí porážce prasat - jestli musí být řezník či nikoliv a kolik jich jako registrovaný na ČMSCH mohu ročně porazit pro svoji potřebu. Ze tří sviněk je poměrně dost potomstva a tak mě zajímá jak se tohle řeší a jak se postupuje.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2020 18:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

k porážce prasat potřebujete osobu způsobilou podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. což je řezník.

kolik prasat doma porazíte je vaše věc.

10.7.2020 09:55
Bej-mar

XXX.XXX.103.152

Děkuji vám za reakci. Dnešní ustanovení zákona mě opravdu hlava nebere. U porážek prasat jsem byl mnohokrát a plně se účastnil tzn že vím jak se vše dělá , vybavení na porážku mám a přesto si porazit nemůžu. Prasata mám pouze na svoji potřebu a čekal jsem že když to není pro půlku vesnice tak že řezník být opravdu nemusí.

11.7.2020 22:05
pajca

XXX.XXX.168.152

Takových zákonů, které hodně lidem hlava nebere je řada. Tak se tím
netrapte, a když víte jak na to a máte patřičné vybavení, tak se do toho pusťte.
Chováte hobby plemeno prasat, hlásit porážku nikde nemusíte, tak proč
by Vás někdo kontroloval ? Ani domácí porážka velkého prasete pro
vlastní spotřebu nikoho nezajímá. Pouze případné odhlášení z evidence,
pokud byla.
Možná se dočkáme i toho že nám diktátoři zákonem nařídí porážku
králíka nebo slepice osobou způsobilou, což bude osoba poškolená
na kurzu za X částku peněz. Nebo si takový kurz bude muset udělat každý,
aby mohl porazit králíka nebo slepici. Ale Pozóór, absolvent bude muset
TŘEBA mít minimálně maturitu.

Jako je to u korekce paznehtů ovcí a koz, kupírování ocásků jehňat a
odrohování.
Chovatel, který celý aktivní život věnoval chovu ovcí, koz a péči o ně,
by si měl udělat maturitu a teoretický kurz za 2500 kč aby neporušil
ZÁKON o ochraně zvířat. Není toto krásný nesmysl ?
Meziročně 2019-2020 u nás klesli stavy ovcí bezmála o 4500 ks
a 300 koz. Proč asi ?

12.7.2020 07:49
Bej-mar

XXX.XXX.103.152

Musím reagovat na váš podnět že nemusím hlásit stavy. Co jsem se dočetl tak změna stavu počtu kusů se musi hlásit vždy do desátého v měsíci. Ta pokuta za nedodržení povinností je šíleně vysoká a to by se mi chov vůbec nevyplatil kdyby přijeli na kontrolu byť je tady jen malá šance. Každopádně děkuji za informace.

12.7.2020 08:24
Valentko

XXX.XXX.100.59

Bej-mar napsal(a):
Děkuji vám za reakci. Dnešní ustanovení zákona mě opravdu hlava nebere. U porážek prasat jsem byl mnohokrát a plně se účastnil tzn že vím jak se vše dělá , vybavení na porážku mám a přesto si porazit nemůžu. Prasata mám pouze na svoji potřebu a čekal jsem že když to není pro půlku vesnice tak že řezník být opravdu nemusí.

Presne tak treba si to spraviť po svojom.

15.7.2020 18:04
Jejda

XXX.XXX.55.126

Dobrý den. V žádném případě nedejte na chytrolíny, kteří radí, že si máte vše dělat podle svého. Šance, že k Vám přijede kontrola je malá, ale .... Navíc zapomenete někomu ze vsi dát výslužku-jitrničku, někomu Vaši čuníci smrdí a on Vás může naprášit a kontrola tam je velmi rychle. Když už kontrola přijede, tak s Vámi nebude řešit, co má či nemá logiku a co je nebo není zbytečná byrokracie - řeší jen, zda jste porušil legislativu či ne. A ti chytráci co velmi hloupě radí nic nehlásit, Vám na pokutu nepřidají.

15.7.2020 23:43
pajca

XXX.XXX.175.157

bej -mar psal, že má vietnamské čuníky pro vlastní potřebu, tedy
rodinu, třeba velkou.
Zakrslíci se asi moc na kšeft neprodávají. Co si doma upeče, to
si doma sní

16.7.2020 08:49
Jejda

XXX.XXX.55.126

pajca napsal(a):
bej -mar psal, že má vietnamské čuníky pro vlastní potřebu, tedy
rodinu, třeba velkou.
Zakrslíci se asi moc na kšeft neprodávají. Co si doma upeče, to
si doma sní

Ano, co si doma upeče to si zřejmě sní. To ale nic nemění na faktu, že má povinnost i doma snědené čuníky evidovat (také označit). Nepíšu a nepsal jsem zde jen úvahy, ale skutečnosti. Věřte tomu, že pokuta (i když málo pravděpodobná, protože kontrola je též málo pravděpodobná) je větší než hodnota vietnamského čuníka.

20.7.2020 21:41
Valentko

XXX.XXX.48.49

Jejda napsal(a):
Dobrý den. V žádném případě nedejte na chytrolíny, kteří radí, že si máte vše dělat podle svého. Šance, že k Vám přijede kontrola je malá, ale .... Navíc zapomenete někomu ze vsi dát výslužku-jitrničku, někomu Vaši čuníci smrdí a on Vás může naprášit a kontrola tam je velmi rychle. Když už kontrola přijede, tak s Vámi nebude řešit, co má či nemá logiku a co je nebo není zbytečná byrokracie - řeší jen, zda jste porušil legislativu či ne. A ti chytráci co velmi hloupě radí nic nehlásit, Vám na pokutu nepřidají.

Písete ako by ste boli z iného sveta. Spytajte sa ľudí koľký volajú mäsiara na zabíjačky. Štatistiky sú podľa mna jednoznačné. Ved ti mäsiari taký sú drahý. Niekto sa o to stará celý rok a ešte si musí dobre priplatiť aby mu niekto picol prasa. Choré.

20.7.2020 21:44
Valentko

XXX.XXX.48.49

Valentko napsal(a):
Písete ako by ste boli z iného sveta. Spytajte sa ľudí koľký volajú mäsiara na zabíjačky. Štatistiky sú podľa mna jednoznačné. Ved ti mäsiari taký sú drahý. Niekto sa o to stará celý rok a ešte si musí dobre priplatiť aby mu niekto picol prasa. Choré.

Je to iba môj názor ci to tak robím tak to som nikde nepísal. Pre domýšlavcov ktorý pocujú iba to čo chcú.

21.7.2020 08:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Valentko napsal(a):

Řezník na víkend - 1 000 Kč.
To není tak moc.

21.7.2020 12:52
Valentko

XXX.XXX.227.132

Varaxi napsal(a):
Řezník na víkend - 1 000 Kč.
To není tak moc.

Neni to az tak veľa ale určite sa nájdu aj taký mäsiari čo si vypýtajú viac.

12.8.2020 10:16
Boban10

XXX.XXX.177.62

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak je to s porážkou když mám reg.hospodářství klasické bílé prase můžu to taky nahlásit jako hobby chov ? a udělat si normální domací zabíjačku děkuji za odpovědi

17.8.2020 08:15
xchipsy

XXX.XXX.27.37

Pokud máte reg. hosp., proč chcete hlásit "hobby chov"? Navíc nic takového neexistuje, buď je chov prasat (klasický, tj. výkrm za účelem porážky, produkce selat atd.) nebo pak "chov prasátek v domácnosti", tedy mazlíčci - a ti se nechovají na porážku...

Přidejte reakci

Přidat smajlík