Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2020 18:20
Psočka

XXX.XXX.1.239

Dobrý den,
dokázal by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi normálními a bio jatky? Hledám jakékoliv informace o rozdílech, ale i o fungování bio jatek hovězího v ČR.
Něco už jsem našla, ale není toho mnoho, proto se zkouším zeptat zde.

30.10.2020 19:26
dad

XXX.XXX.64.31

Kus papíru
Bio jatky neporáží nebio hovězí
Jatky nebio i z bia nemůžou prodat bio

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2020 11:54

dad napsal(a):
Kus papíru
Bio jatky neporáží nebio hovězí
Jatky nebio i z bia nemůžou prodat bio

Takže když v řeznictví nabízejí bio hovězí, je poražené na bio jatkách? Pochopila jsem správně? A v čem je rozdíl? Myslím těch jatek.

31.10.2020 12:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takže když v řeznictví nabízejí bio hovězí, je poražené na bio jatkách? Pochopila jsem správně? A v čem je rozdíl? Myslím těch jatek.

mají na to lejstro

31.10.2020 13:26

mají na to lejstro

To je mi jasné. Na základě čeho to lejstro dostanou? Nerýpu, ptám se.

31.10.2020 14:50
dad

XXX.XXX.64.31

Na základě projektové dokumentace, schválení k provozu a žádosti o ISO a asi i další legislativě, podmínkou bude asi důkladnější administrativa.

31.10.2020 17:08

dad napsal(a):
Na základě projektové dokumentace, schválení k provozu a žádosti o ISO a asi i další legislativě, podmínkou bude asi důkladnější administrativa.

Díky, aspoň jsem se začetla a zapřemýšlela.

31.10.2020 20:14

Takže bio jatky nemusí nutně znamenat humánější porážku zvířete?!? Je to defakto jen " ten papír"? Chápu to dobře?

1.11.2020 08:18

Takže bio jatky nemusí nutně znamenat humánější porážku zvířete?!? Je to defakto jen " ten papír"? Chápu to dobře?

co si představujete pod pojmem humánnější porážka?

usmrcování zvířat upravuje zákon na ochranu zvířat proti týrání, tam máte jasně popsáno, kdo a jak.

žádný speciální podmínky pro ekologické zemědělství nejsou.

speciální podmínky, teda úlevy, si můžou vyjednat leda židi a musla. jakože přeskočí omráčení.

1.11.2020 10:39

co si představujete pod pojmem humánnější porážka?

usmrcování zvířat upravuje zákon na ochranu zvířat proti týrání, tam máte jasně popsáno, kdo a jak.

žádný speciální podmínky pro ekologické zemědělství nejsou.

speciální podmínky, teda úlevy, si můžou vyjednat leda židi a musla. jakože přeskočí omráčení.

Mně taky napadlo, jestli tam prostě nejsou přísnější na etiku. Co si budeme namlouvat, na jatkách pracují různí lidé. Já tam strávila rok a ne vždycky se teorie kloubila s praxí.

1.11.2020 17:11

Mně taky napadlo, jestli tam prostě nejsou přísnější na etiku. Co si budeme namlouvat, na jatkách pracují různí lidé. Já tam strávila rok a ne vždycky se teorie kloubila s praxí.

Teorie a praxe to jsou vzdálené světy. Bohužel. Ale asi jsme se oba najivni..

2.11.2020 11:07
Psočka

XXX.XXX.1.239

A nemohli byste mě prosím odkázat na některé dokumenty? Nemůžu najít nic pořádného.

2.11.2020 17:27

No a o jaké dokumenty Vám jde konkrétně ? Podle toho co tu psala paní MVDr. Bodlinka tak jediný rozdíl je v tom , že ty jedni poráží jen konvenční a ti druzí výhradně bio. A rozdíly v požadavcích nejsou žádné. Alespoň tak jsem to pochopil já. Takže třeba zkusit stránky státní veterinární zprávy ?

2.11.2020 17:28
4.11.2020 15:42
Psočka

XXX.XXX.1.239

No musím najít právě rozdíly mezi bio porážkou a normální. Jediné co jsem našla, tak jen to, že se nesmí používat elektrická stimulace při nahánění. Jinak právě nic. Snažím se najít, jak konkrétně má tedy probíhat porážka na bio jatkách a vždy najdu jen dokumenty, co se právě týkají normálně jatek, ale nic o tich bio.

4.11.2020 16:03

u porážky - zabití zvířete - není žádný rozdíl.

4.11.2020 16:53
Psočka

XXX.XXX.1.239

Tak Vám děkuji, v tom případě nechápu, co mám tedy najít.

4.11.2020 16:58

Psočka napsal(a):

asi špatně chápete zadání

4.11.2020 19:17

Psočka napsal(a):

Můj názor - způsob porážky je stejný, možná zacházení se zvířaty před tím? Jako třeba zákaz používání elektrických pohaněčů. Teoreticky zjistit přímo na těch jatkách, ale prakticky vás tam nepustí.

4.11.2020 19:18

ne. rozdíl je v papírech. musíte být schopná vytrasovat jednotlivé kusy od příjezdu na jatky až po maso, aby nedošlo k pomíchání s konvenčním masem.

4.11.2020 19:47
dad

XXX.XXX.64.31

Trasuje se od narození, u začínajících producentů bio od 6 měsíců stáří

4.11.2020 20:56

ne. rozdíl je v papírech. musíte být schopná vytrasovat jednotlivé kusy od příjezdu na jatky až po maso, aby nedošlo k pomíchání s konvenčním masem.

Takže se to pozná i v řeznictví, když si koupím balíček např. bio kližka.? Že to takhle na bio jatkách zabalí. Jenom se ptám.

4.11.2020 22:09
dad

XXX.XXX.64.31

Mělo by to tak být.
Od mé 3,5 roku trvající praxe na expedici volného masa z jatek ale už těm papírkům moc nevěřím.
Za bio na papírku si ale určitě trošku připlatíte.
V ČR se údajně prodá 4x tolik kvalitních stejku z Argentiny než se ofiko doveze.

4.11.2020 22:14

jo, ale když chci na jatkách dělat bio, tak prostě musím mít v kanceláři šanon, kde je napsáno přesně, jak to jakože dělám.

a kontrola přijde a bude kontrolovat ty dokumenty.

5.11.2020 13:22

jo, ale když chci na jatkách dělat bio, tak prostě musím mít v kanceláři šanon, kde je napsáno přesně, jak to jakože dělám.

a kontrola přijde a bude kontrolovat ty dokumenty.

Jako ve školství. Tam taky inspekce kontroluje papíry a ne, jestli děti něco umí.

9.11.2020 19:11
Psočka

XXX.XXX.1.239

Netušíte jaký je v ČR počet bio jatek? Nebo aspoň přibližné číslo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík