Prosím o radu, ako si poradiť s nezodpovedným majiteľom cca 15 kráv, beztrhoviek, ktorý každoročne zimu rieši tak, že stádo vypustí do prírody, aby tam nejako prežili. Bývam na polosamote, toto stádo sa už 2 mesiace zdržiava tu a ja neviem docieliť toho, aby si ich majiteľ vzal. Okolité lúky sú skosené, tam si veľa nenájdu. Tu si zbierajú popadané, aj keď pohnité ovocie zo stromov, bolo tu aj pár zabudnutých plesnivých balíkov sena. Všetko už vyžrali. Teraz hladujú, ponevierajú sa okolo a ja neviem, čo robiť. Volala som aj políciu. Majiteľ im sľúbil, že ich odloženie, ale len kravy zahnal za kopec a nechal ich tam. Samozrejme, o pár hodín prišli späť sem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sanyhobby
napsal(a):
Prosím o radu, ako si poradiť s nezodpovedným majiteľom cca 15 kráv, beztrhoviek, ktorý každoročne zimu rieši tak, že stádo vypustí do prírody, aby tam nejako prežili. Bývam na polosamote, toto stádo sa už 2 mesiace zdržiava tu a ja neviem docieliť toho, aby si ich majiteľ vzal. Okolité lúky sú skosené, tam si veľa nenájdu. Tu si zbierajú popadané, aj keď pohnité ovocie zo stromov, bolo tu aj pár zabudnutých plesnivých balíkov sena. Všetko už vyžrali. Teraz hladujú, ponevierajú sa okolo a ja neviem, čo robiť. Volala som aj políciu. Majiteľ im sľúbil, že ich odloženie, ale len kravy zahnal za kopec a nechal ich tam. Samozrejme, o pár hodín prišli späť sem.
Obávám se, že těžko. Před pár měsíci bylo v televizi něco podobného, akorát se jednalo o ovce. Taky navolno, lidem ničili zahrádky a políčka, některé uhynuly a ležely na loukách... Obyvatelé zkoušeli policii (škoda na majetku), veterináře (týrání zvířat - nedostatečná péče), plemenáře (černá plemenitba), hygienu (uhynulé kusy u potoka)... a...nic. Jeden z nich prohlásil, že to jednou někdo nevydrží a ty ovce prostě postřílí. Ještě můžete zkusit starostu nebo ochranáře. Nebo TV Nova.
Zkuste všechno, viz výše. Zvlášť jestli je tam i býk! Černá plemenitba u krav, to je jiné kafe než u ovcí, tam ty pokuty budou lítat jedna radost.
A jinak opakovaně policie - že se bojíte o vlastní zdraví a život, že dobytek pobíhá po silnicích, ohrožuje dopravu... Má-li někdo v okolí děti, zmiňte to. Kráva váží půl metráku i víc, obava o život či zdraví je oprávněná. Když jim tam budete volat obden, prostě to řešit začnou.
Já to znám, taky s ovcemi. Pomohlo si postěžovat myslivcům. :/
Tak jestli máte nějaké známé myslivce, kteří rádi hovězí guláš...