Novak4342

XXX.XXX.233.160
Ahoj plánuji odkoupit místní kravín a tak rozjet farmu. Kravín se už používá jenom pro jalovice. Dojírna a vše potřebné tam je. Uvažuji o chovu 60 kusů krav. A proto se ptám kolik hektarů bych potřeboval. A hlavně jak je krmit. Vše ostatní mám odkoukané.
Uživatel s deaktivovaným účtem

to myslíte vážně?
Novak4342
napsal(a):
Ahoj plánuji odkoupit místní kravín a tak rozjet farmu. Kravín se už používá jenom pro jalovice. Dojírna a vše potřebné tam je. Uvažuji o chovu 60 kusů krav. A proto se ptám kolik hektarů bych potřeboval. A hlavně jak je krmit. Vše ostatní mám odkoukané.
Nejlepší bude koupit i nějakého poradce.

Novak4342
napsal(a):
Jestli se takto ptáte, pak je to hodně špatný nápad (myslím ta koupě). Máte i techniku a nějaký personál?
arte.P

XXX.XXX.131.120
napsal(a):
Jestli se takto ptáte, pak je to hodně špatný nápad (myslím ta koupě). Máte i techniku a nějaký personál?
...a nějakého odběratele - na mlíko, na telata...? A ta nepoužívaná dojící linka je funkční? A splňuje to dnešní normy? ....... kdyby to bylo tak snadné a výnosné, tak není tolik prázdných kravínů
Poridte si ze dve kravy a az budete vsechno zvladat na 1 tak zacnete pomalu rozsirovat... 60 kusu vyzaduje jo sakra kapitalu, techniky, pracovnich sil a o dostupnosti pozemku ani nemluvim to je absolutni zaklad...takze jestli nemate uz ted alespon 100 ha( coz myslim ze nemate protoze by ste to neresil na ifaune) tak nad tim zatim moc nepremyslejte...at se dari.
Novak4342

XXX.XXX.179.49
Moc Vám děkuji za odpověďi. Ta dojírna je podle mě funkční je to tam necháné tak jak to tam bylo mezi dojeními. A dokonce jsou tam polystyreny aby to nepromrzlo. Můj pradeda choval dvacet krav. Tak jsem se rozhodl že si pole od babičiný sestry pronajmu. U nás je zemědělské družstvo a to dává 3600kč za ha na rok. Myslíte si že u lidí uspěju s 5000kč za ha??
arte.P

XXX.XXX.33.109
Novak4342
napsal(a):
Moc Vám děkuji za odpověďi. Ta dojírna je podle mě funkční je to tam necháné tak jak to tam bylo mezi dojeními. A dokonce jsou tam polystyreny aby to nepromrzlo. Můj pradeda choval dvacet krav. Tak jsem se rozhodl že si pole od babičiný sestry pronajmu. U nás je zemědělské družstvo a to dává 3600kč za ha na rok. Myslíte si že u lidí uspěju s 5000kč za ha??
Těžko, na těch pozemcích budou totiž pachtovní smlouvy, které mohou mít poměrně dlouhou výpovědní lhůtu, pokud to má Babiš, tak je výpovědní lhůta 10 let

Novak4342
napsal(a):
si to představujete jako hurvínek válku
ono totiž že je dojírna podle vás funkční neznamená, že to tak je, nebo že splňuje současný požadavky na hygienu. to zaprvé.
za druhé, nelze si pronajmout pole, jakože na příští rok. to má pacht a ty výpovědní lhůty jsou velice dlouhé.
a takhle mimo jste ve všem.
jestli nevíte co s prachama, tak je utraťte třeba za drahý auto, bude to stejně k ničemu ale aspoň si užijete.

Ahoj, podle dotazu tipuji, že jste dítětem. Bude dobré začít Střední zemědělskou školou.
Založit farmu bez odborných znalostí ekonomie, agronomie a zootechniky, není reálné.
Stejně tak je třeba personál, výchozí kapitál, provozní úvěr, mechanizace, odběratelsko dodavatelské smlouvy....atd těch věcí jsou stovky.
Můj názor .... budovat farmu bez vlastních pozemků je obrovské riziko, co když přijde za pár let někdo a přeplatí Vás 😉
Novak4342

XXX.XXX.233.160
napsal(a):
Ahoj, podle dotazu tipuji, že jste dítětem. Bude dobré začít Střední zemědělskou školou.
Založit farmu bez odborných znalostí ekonomie, agronomie a zootechniky, není reálné.
Stejně tak je třeba personál, výchozí kapitál, provozní úvěr, mechanizace, odběratelsko dodavatelské smlouvy....atd těch věcí jsou stovky.
Můj názor .... budovat farmu bez vlastních pozemků je obrovské riziko, co když přijde za pár let někdo a přeplatí Vás 😉
Máte pravdu. Naštěstí mám v rodině tetu která měla velké hospodářství a dědu. To jediné štěstí jinak bych nad tím ani neuvažoval.
Tak Nováka všichni neostrakizujte, snesli jste se na něj jako vosy. Každý jednou začíná a já bych naopak ocenila, že vůbec začít chce, že chce něco tvořit a nekoupí si za ty peníze právě to drahé auto, či jinou zbytečnost.
Asi by měl napsat, kolik ha má svých či by s kravínem nakoupil, pro 2021 už nic nepropachtuje, výpovědi se dávají rok předem, není- li to smluvně upraveno jinak.
60 krev je asi jeho cíl, a tak s takovým počtem nezačne ze dne na den, ale potřebuje mít v hlavě plán, a tak se ptá, kolik ha potřebuje na 60 krav - asi by se měl hlavně ptát, zda mléčné (podle dojírny asi mléčné) či masné plemeno a jaké, pak mu z toho vyjdou ha a způsob krmení. A taky, kde to bude, zda na horách či v Polabí. Ale otázek je jistě více, než snese tato diskuse.
A proto, je-li Váš zájem opravdový, navštivte nějaký blízký provoz kravína (obdobného jakou máte představu) a ptejte se a ptejte se. Nejlépe bude, když tam na chvíli půjdete na brigádu, a to Vás posune, hned uvidíte, zda mít kravín je pro Vás to pravé ořechové a jak by to mělo fungovat právě ve Vašem novém kravínu.
Přeji Vám, aby Vám odhodlání vydrželo a přenesl jste se přes první nezdary a farmu se Vám podařilo vybudovat .
Jitka
novak4342

XXX.XXX.233.178
suffolkovce
napsal(a):
Tak Nováka všichni neostrakizujte, snesli jste se na něj jako vosy. Každý jednou začíná a já bych naopak ocenila, že vůbec začít chce, že chce něco tvořit a nekoupí si za ty peníze právě to drahé auto, či jinou zbytečnost.
Asi by měl napsat, kolik ha má svých či by s kravínem nakoupil, pro 2021 už nic nepropachtuje, výpovědi se dávají rok předem, není- li to smluvně upraveno jinak.
60 krev je asi jeho cíl, a tak s takovým počtem nezačne ze dne na den, ale potřebuje mít v hlavě plán, a tak se ptá, kolik ha potřebuje na 60 krav - asi by se měl hlavně ptát, zda mléčné (podle dojírny asi mléčné) či masné plemeno a jaké, pak mu z toho vyjdou ha a způsob krmení. A taky, kde to bude, zda na horách či v Polabí. Ale otázek je jistě více, než snese tato diskuse.
A proto, je-li Váš zájem opravdový, navštivte nějaký blízký provoz kravína (obdobného jakou máte představu) a ptejte se a ptejte se. Nejlépe bude, když tam na chvíli půjdete na brigádu, a to Vás posune, hned uvidíte, zda mít kravín je pro Vás to pravé ořechové a jak by to mělo fungovat právě ve Vašem novém kravínu.
Přeji Vám, aby Vám odhodlání vydrželo a přenesl jste se přes první nezdary a farmu se Vám podařilo vybudovat .
Jitka
Moc Vám děkuji že je taky takový člověk. U telení s tetou v práci jsem se definitivně rozhodl že chci minimálně jednu krávu. Teď jenom vystudovat školu a kráva je doma.

novak4342
napsal(a):
Moc Vám děkuji že je taky takový člověk. U telení s tetou v práci jsem se definitivně rozhodl že chci minimálně jednu krávu. Teď jenom vystudovat školu a kráva je doma.
Samotná kráva je týrání. To vám, doufám, na té škole řeknou.
Novak4342

XXX.XXX.233.178
napsal(a):
Samotná kráva je týrání. To vám, doufám, na té škole řeknou.
To vím i když nejsem vystudovaný.

suffolkovce
napsal(a):
Dřív bylo běžné, že chalupník měl jen jednu kavku, ale je pravda , že je to stádové zvíře. Jenže to by se pak nesměli chovat ani samotní koně, ti mi přijde, že samotou trpí nejvíce. Jitka
Však se taky divím, že o nich ve veterinárním zákoně není v tomhle ohledu žádná zmínka. Protože ti o samotě taky být nemají. Jasně, dřív to tak bylo - 1 kravka (táta pamatuje), ti chudší 1 koza.
Novak4342

XXX.XXX.233.191
ne zemědělku

Vedra
napsal(a):
Za to celý život uvázaná na betoně v kravíně, to je hotový kravský ráj.
Hlavním cílem veterinárního zákona je ztrpčovat život malochovatelům aby se na to vyprdli a propachtovali pozemky Burešovi.
Kde ještě existuje vazné ustájení? Já ho viděla naposled před cca 15 lety.
Novak4342

XXX.XXX.233.133
napsal(a):
Kde ještě existuje vazné ustájení? Já ho viděla naposled před cca 15 lety.
U babičky v práci se predelavalo v 1989 na volné.